You are currently viewing Είναι Μικρασιατικής Καταγωγής ο Αλέξης Τσίπρας;

Είναι Μικρασιατικής Καταγωγής ο Αλέξης Τσίπρας;

sabah1

«Ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας υπάρχουν αναφορές πως είναι από τη βορειοδυτική Τουρκία» γράφει στην αγγλόφωνη έκδοσή της η ευρείας κυκλοφορίας τουρκική εφημερίδα Sabah.

Στη συνέχεια, η εφημερίδα, επικαλούμενη το δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας Hudut, αναφέρει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός «είναι εγγονός μιας οικογένειας που μετοίκησε στην Ελλάδα από τη βορειοδυτική επαρχία της Τουρκίας Κιρκλαρελί».

Η ιστοσελίδα iefimerida.gr που αναγράφει την είδηση, μάλιστα προβαίνει  στον ανεπίτρεπτο χαρακτηρισμό “τουρκόσπορος” μόνο και μόνο για να κάνει αντιπολιτευτική κριτική, ενώ πουθενά στο δημοσίευμα δεν αναγράφεται κάτι τέτοιο. Ντροπή τους…

Tο δημοσίευμα της αγγλόφωνης έκδοσης

Σημειώνεται ότι το Κιρκλαρελί είναι γνωστό στην ελληνική βιβλιογραφία ως Σαράντα Εκκλησιές. Είναι πόλη της Τουρκίας, πρωτεύουσα της ομώνυμης (μεγαλύτερης) επαρχίας του ομώνυμου νομού, στη βορειοανατολική Θράκη, επί της Ευρωπαϊκής Τουρκίας, ανατολικά της Αδριανούπολης, και μέχρι την ανταλλαγή των πληθυσμών, το 1923, διατηρούσε έντονο το ελληνικό στοιχείο. Πιθανολογείται ότι είναι στη θέση που κατά την αρχαιότητα βρισκόταν η ελληνική πόλη «Καρπούδαιμον», όπως αναφέρει ο Πτολεμαίος.

Αρχικά, οι Τούρκοι ονόμασαν τη πόλη Κιρκ-Κλισέ (που στα ελληνικά σημαίνει Σαράντα Εκκλησίες), πιθανόν από κάποια εκκλησία που υπήρχε στην περιοχή. Πιθανολογείται, όμως, πως όταν καταλήφθηκε από τους Οθωμανούς το 1372, ονομάσθηκε Κιρ-Κλισέ (που σημαίνει εκκλησία εξοχική). Έτσι, με βάση τις διασωθείσες παραδόσεις, από παρανόηση ή παράφραση το κιρ-κλισέ μεταβλήθηκε σε κιρκ-κλισέ με απόδοση διαφορετικής έννοιας.

Κατά τον 17ο αιώνα το χωριό άρχισε να αναπτύσσεται με ταχύτητα από πολυάριθμους έποικους Εβραίους και Σπαχήδες στρατιωτικούς, προερχόμενους από τη Βεσσαραβία. Στη συνέχεια προστέθηκαν σ’ αυτούς Έλληνες και Τούρκοι από τις γύρω περιοχές. Η ελληνική κοινότητα που δημιουργήθηκε έφθασε τους 10.000 κατοίκους, διατηρώντας και ημιγυμνάσιο.

Η «Σαμπάχ», χωρίς να κάνει καμία αναφορά στην ελληνική ταυτότητα της οικογένειας του Αλέξη Τσίπρα, ούτε στην ανταλλαγή των πληθυσμών, τονίζει ότι «η Hudut αναφέρει ότι ο 40χρονος Τσίπρας είναι στην πραγματικότητα από την Τουρκία». Η οικογένειά του, σύμφωνα με το δημοσίευμα, «κατοικούσε στο χωριό Μπαμπά Εσκή στο Κιρκλαρελί» στις όχθες του ποταμού Εργίνη, το οποίο οι Ελληνες ονόμαζαν Αρτεσκός. Μετά την κατάληψή της από τους Τούρκους, ονομάστηκε Μπαμπά Εσκή, που ήταν το όνομα κάποιου Τούρκου Δερβίση. Απελευθερώθηκε από τα ελληνικά στρατεύματα το 1920 και ονομάστηκε Αρτεσκός ή Αρτίσκος, που σημαίνει «ψωμάκι» ή σιτοβολώνας. Σημειώνεται ότι με το όνομα Αρτίσκος ή Αρδίσκος αναφέρεται στον Ηρόδοτο ο ποταμός Άρδας. Το 1922 οι Έλληνες κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και εγκαταστάθηκαν στη Μακεδονία. Όλοι οι Θρακιώτες της Κατερίνης έλκουν την καταγωγή τους από τον Αρτεσκό.

Μάλιστα, η Hudut αναφέρει ότι ο τοπικός επικεφαλής του αριστερού κόμματος της Τουρκίας ÖDP (Κόμμα της Ελευθερίας και της Αλληλεγγύης) στο Κιρκλαρελί, ο Nevzat Çolak, δήλωσε πως έχει συναντήσει τον Τσίπρα όταν εκείνος επισκέφθηκε την περιοχή Εργίνη το 2010.

Ο Çolak είπε ότι ο Τσίπρας τού είχε εκμυστηρευτεί πως «η πραγματική του καταγωγή ήταν από ένα χωριό στο Κιρκλαρελί και πως ένιωθε ότι ήταν στην πατρίδα του όταν πήγε στη βορειοδυτική Τουρκία». Στη συνέντευξή του ο Çolak περιέγραψε τον Έλληνα πρωθυπουργό ως «μια ευχάριστη και προσγειωμένη προσωπικότητα».

Το άρθρο της τουρκικής έκδοσης, στο οποίο δημοσιεύεται και η φωτογραφία από την εκδήλωση το 2010 στην Εργίνη

Σημειώνεται ότι ο Αλεξης Τσίπρας γεννήθηκε στην Αθήνα. Η μητέρα του κατάγεται από την Ελευθερούπολη της Καβάλας και ο πατέρας του από το Αθαμάνιο της Άρτας. Προφανώς, το δημοσίευμα αναφέρεται στην οικογένεια από την πλευρά της μητέρας του πρωθυπουργού.

iefimerida.gr

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

83  +    =  88