Εγκαινιάστηκε την περασμένη Πέμπτη σε κλίμα συγκίνησης και παρουσία εκατοντάδων καλεσμένων το νέο Λαογραφικό Μουσείο Νέας Μάκρης, σε ανακαινισμένο κτήριο του πρώην εργοστασίου πορσελάνης, επί της Λεωφόρου Μαραθώνος.
Στόχος του μουσείου, τα εγκαίνια του οποίου έγιναν από το Δήμο Νέας Μάκρης και τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Μακρινών Λιβισιανών, είναι η διατήρηση της πολιτιστικής και πνευματικής κληρονομιάς, καθώς και η προβολή του πάσης φύσεως ιστορικού και λαογραφικού υλικού που προέρχεται από τις πρώτες οικογένειες προσφύγων που το 1924 ίδρυσαν την πόλη της Νέας Μάκρης.
Μεταξύ των εκθεμάτων του Μουσείου περιλαμβάνονται παραδοσιακές στολές και φορεσιές, έπιπλα, διάφορα αντικείμενα και οικιακά σκεύη, χειροποίητα χειροτεχνήματα και μεγάλη συλλογή φωτογραφιών των πρώτων κατοίκων της πόλης.
Σε χαιρετισμό της κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η γραμματέας του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Μακρηνών και Λιβισιανών κα Πουλιάνα Δημητροπούλου-Ζαχαράκη παρομοίωσε το μουσείο ένα ταξίδι ατέλειωτο στο χρόνο, στη θύμηση, στην ανάμνηση, στη μνήμη, στη ζωή των πρώτων κατοίκων Μικρασιατών της πόλης».
«Χώρο σύμβολο που θα στεγάζει από δω κι εμπρός τις μνήμες μας και θα μας θυμίζει τους παππούδες μας, τους προγόνους μας που έχυσαν τόνους ιδρώτα σε αυτά εδώ τα χώματα για να χαιρόμαστε τη ζωή μας σε αυτή την όμορφη πόλη σήμερα» χαρακτήρισε το νέο Μουσείο ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Βασίλης Μεταξωτός, εκφράζοντας «τις ευχαριστίες όλων των Μακρολιβισιανών σε όλους όσους συνέβαλαν στη δημιουργία αυτού του ιερού για όλους μας χώρου».
Αναφερόμενος στην ίδρυση του μουσείου, ο δήμαρχος Νέας Μάκρης τόνισε: «Είναι πολύ μεγάλη η συγκίνησή μου και η ικανοποίησή μου που σήμερα εγκαινιάζουμε ταυτόχρονα ένα μουσείο και ένα σχολείο. Ένα μουσείο για να αποκτήσουν στέγη επιτέλους τα βάσανα, οι πίκρες, οι καημοί, οι αναμνήσεις, τα δάκρυα αλλά και η δημιουργία του πρόσφυγα της Μικράς Ασίας, του πρόσφυγα από τη Λυκία. Και ένα σχολείο που θα μας θυμίζει κάθε στιγμή, κάθε ώρα, κάθε μέρα ότι πρέπει σε όλους μια μεγάλη αγκαλιά από αυτή την πόλη».
Η εκδήλωση εμπλουτίστηκε με πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα από τη Λαϊκή Ορχήστρα, τη Χορωδία και το Χορευτικό Συγκρότημα του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Μακρολιβισιανών.
Πηγή: Ναυτεμπορική