Εγκαίνια της έκθεσης «Πως απέθανε η Μικρά Ασία» στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος

Την Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2012, στις 5.30 μ.μ. στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (Κεντρικό Αναγνωστήριο Πανεπιστημίου 32) έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης «Πως απέθανε η Μικρά Ασία» 90 Χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή, Πολεμικές Ανταποκρίσεις – Δημοσιεύματα – Μαρτυρίες – Ημερολογιακές καταγραφές από το αρχείο του Κωνσταντίνου Φαλτάϊτς, που διοργάνωσε το Μουσείο Μάνου και Αναστασίας Φαλτάϊτς.

Στην κατάμεστη και εντυπωσιακή αίθουσα της Εθνικής Βιβλιοθήκης καλωσόρισε τους παρευρεθέντες η Κα Αντωνία Αράχωβα, Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια της Εθνικής Βιβλιοθήκης λέγοντας ότι είναι πολύ χαρούμενη που φιλοξενείται αυτή η έκθεση στην Εθνική Βιβλιοθήκη που είναι ανοιχτή για συνεργασία στη διοργάνωση εκδηλώσεων. Στη συνέχεια η Κα Κατερίνα Κορρέ – Ζωγράφου, Ομότιμη Καθηγήτρια στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ανέλυσε διεξοδικά τις αιτίες που οδήγησαν στη Μικρασιατική Καταστροφή, ενώ συγκινητική ήταν η παρέμβαση-χαιρετισμός της Αναστασίας Φαλτάϊτς, ιστορικού και συνιδρύτριας του Μουσείου Μάνου και Αναστασίας Φαλτάϊτς.

Σύντομες προσφωνήσεις έκαναν επίσης:

  • η Φρύνη Παπαλημναίου επιμελήτρια της Έκθεσης και Γ. Γραμματέας των Φίλων του Μουσείου,

  • η Αυγή Τζάκου Αρχιτέκτων, Μουσειογράφος,

  • η Αντωνία Βαθάκου Πρόεδρος των Φίλων του Μουσείου,

  • ο Ευάγγελος Τσίρκας Πρόεδρος της Ενωσης Σμυρναίων,

  • η ΄Ελλη Σολομωνίδου-Μπαλάνου Μέλος του Δ.Σ. της ΄Ενωσης Σμυρναίων και

  • ο Λουκάς Χριστοδούλου Αντιπρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Δήμου Ν. Ιωνίας.

Η εκδήλωση έκλεισε με τραγούδια της Μ. Ασίας από την Παραδοσιακή Χορωδία του Ο.Π.Α.Ν. με τη διεύθυνση-μουσική επιμέλεια του Βαγγέλη Σαραντίδη. Τη χορωδία συνόδεψαν οι Β. Σαραντίδης – βιολί, Σ. Σπανού – σαντούρι, Ι. Ηλιάδης – λαούτο και Γ. Παυλίδης – κιθάρα.

Στην έκθεση παρουσιάζεται αρχειακό υλικό που παραχώρησαν η Ενωση Σμυρναίων και ο Λουκάς Χριστοδούλου, αντιπρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Δήμου Ν. Ιωνίας.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό, όλο τον Δεκέμβριο και ώρες Λειτουργίας, Δευτέρα – Πέμπτη : 9.00’ – 20.00΄Παρ. και Σάββατο : 9.00΄ – 14.00΄

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

86  +    =  92