Ευχές και Μηνύματα στην κοπή της Βασιλόπιτας του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών

Παρουσία αρχών, φορέων, μελών και φίλων, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η κοπή της Βασιλόπιτας του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών την Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013  το απόγευμα στο μέγαρο του Συλλόγου στην Καλλιθέα.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Αντώνης Λαμπίδης, στον χαιρετισμό του έστειλε μηνύματα σε πολλούς αποδέκτες και  τόνισε:

Η ετήσια πνευματική τελετή της κοπής της Βασιλόπιτας του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών πραγματοπείται κατά παράδοση την τελευταία Κυριακή του Ιανουαρίου. Η επιλογή της ημέρας αυτής δεν ήταν τυχαία καθώς πριν από 85 χρόνια, το 1928 ολιγάριθμοι αλλά εκλεκτοί Κωνσταντινουπολίτες ίδρυσαν το Σύλλογο Κωνστνατινουπολιτών, δικαιώνοντας τη ρήση του Αποστόλου Παύλου «ως αποθνήσκοντες και ιδού ζώμεν, ως παιδευόμενοι και μη θανατούμενοι, ως πτωχοί, πολλούς δε πλουτίζοντες, ως μηδέν έχοντες και πάντα κατέχοντες».

Τότε ακριβώς, υπέγραφαν το καταστατικό της ιδρύσεως αυτού του συλλόγου και ταυτόχρονα προέβησαν στην ανέγερση αυτού του νεοκλασικού μεγάρου που αποτελεί ιστορικό σύμβολο της παρουσίας του κωνσταντινουπολίτικου
ελληνισμού στη Χώρα μας. Αυτή η ετήσια Πανηγυρική Τελετή προσλαμβάνει και πνευματικό χαρακτήρα, καθόσον είθισται να τιμώνται προσωπικότητες, που συμβάλουν με το έργο τους στην ανάδειξη των πνευματικών και πολιτισμικών παραδόσεων του Μικρασιατικού και Κωνσταντινουπολίτικου Ελληνισμού.

Φέτος έχουμε την ιδιαίτερη χαρά να τιμήσουμε δύο σημαντικές προσωπικότητες.

Τον κ. Ευάγγελο Τσίρκα, Αντιστράτηγο ε.α, επίτιμο διοικητή του Γ’ Σώματος Στρατού και πρόεδρο του ιστορικού Σωματείου της Ενώσεως Σμυρναίων και τον κ Γιώργο Καραμπελιά, συγγραφέα και εκδότη.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών αναφέρθηκε στη δραστηριότητα του Συλλόγου διαχρονικά, στον αγώνα για τις θρησκευτικές ελευθερίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, καθώς δεν είναι τυχαίο ότι για το έργο του βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών. Είναι σημαντικό ότι ο εν Κωνσταντινούπολη Ελληνικός Φιλολογικός Σύλλογος, ο οποίος κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας διαδραμάτισε το ρόλο του Υπουργείου Παιδείας για τον τότε αλύτρωτο ελληνισμό, αναγνώρισε μετά την διάλυση του από τις Τουρκικές αρχές το 1923, το Σύλλογο Κωνσταντινουπολιτών ως συνεχιστή του εδώ στην Ελλάδα.

Ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών είναι ο πρώτος διαχρονικά που με επίσημη ανακοίνωση του, έθεσε το θέμα της επιστροφής των αρχείων και της βιβλιοθήκης του Συλλόγου στους δικαιούχους του, που είναι η ελληνική μειονότητα της πόλης.

Στη συνέχεια σε σύντομο απολογισμό της χρονιάς που πέρασε ο κος Λαμπίδης αναφέρθηκε στις δραστηριότητες του Συλλόγου, εντός της Ελλάδας και τις προσπάθειες ενίσχυσης της ελληνικής  μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη αλλά και εκτός συνόρων, με τη συμμετοχή του στη συνδιάσκεψη του ΟΑΣΕ για τα ανθρώπινα διακιώματα. Εξέφρασε και τις ανησυχίες του για τα όσα διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα, με βιαιότητες εναντίον χριστιανών που ζουν στην Πόλη. Ηδη ανέφερε, μια ηλικιωμένη γυναίκα κατακρεουργήθηκε, ενώ δύο άλλοι είναι βαρύτατα τραυματισμένοι από επιθέσεις αγνώστων δραστών, ενώ ο τουρκικός τύπος αναφέρει απόπειρα εμπρησμού προτεσταντικής εκκλησίας στη Νικομήδεια και χτεσινή προσπάθεια λιθοβολισμού του ιερού ναού της Αγίας Παρασκευής σε συνοικία της Πόλης.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην εκδήλωση στη μνήμη του Νεοκλή Σαρρή, θυμίζοντας την περίφημη ρήση του εκλιπόντος με την οποία ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών ευθυγραμμίζεται απόλυτα: “Η Τουρκική ηγεσία φοβάται την πολιτική επιρροή την οποία μπορούν να έχουν στην Ελλάδα οι εκ Τουρκίας Πρόσφυγες, γι αυτό προσπαθούν να μετατρέψουν τα Κωνσταντινουπολίτικα Σωματεία σε δορυφόρους και ακόμη σε όργανα της Τουρκικής Εξωτερικής Πολιτικής.

Ως Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών δεν συναινούμε με κανένα τρόπο, τα Κωνσταντινουπολίτικα Σωματεία να χρησιμοποιούνται ως επικοινωνιακά οχήματα της Τουρκικής Εξωτερικής Πολιτικής και μοχλοί πίεσης κατά της Ελληνικής Πολιτείας. Ο Σύλλογος είναι ριζικά αντίθετος σε πράξεις  και ενέργειες ορισμένων φορέων που εκθέτουν τους Κωνσταντινουπολίτες και τους απογόνους τους που ζουν στην Ελλάδα. Στο Σύλλογο Κωνσταντινουπολιτών επαγρυπνούμε δίνοντας καθημερινά τη μάχη για τα απαράγραπτα δίκαια μας. Δεν υποχωρούμε ούτε συμβιβαζόμαστε τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου και κλείνοντας εξέφρασε τις ευχαριστίες και τον σεβασμό του Συλλόγου στον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών για την ευλογία και τη εκπροσώπηση τους στην τελετή.

Στη συνέχεια ο Γ.Γραμματέας του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών κος Βασιαγεώργης Νικόλαος, αναφέρθηκε στο βιογραφικό του προέδρου της Ενώσεως Σμυρναίων κ. Ευάγγελου Τσίρκα αλλά και στην οικογενειακή ιστορία του, αναγνωρίζοντας στο πρόσωπό του την ουσιαστική συμβολή του ίδιου αλλά και της Ενώσεως Σμυρναίων στον πολιτισμό της Σμύρνης των Ελλήνων και την υπεράσπιση της ιστορικής μας μνήμης.

Ακολούθησε η βράβευση του κ Τσίρκα ο οποίος συγκινημένος ευχαρίστησε το Σύλλογο Κωνστνατινουπολιτών για την τιμητική αυτή διάκριση λέγοντας πως η αναφορά του κου Βασιαγεώργη στην οικογενειακή ιστορία του είναι ένα μνημόσυνο όχι στον Γιάννη Τσίρκα τον πατέρα του, αλλά στα θύματα της Μικρασίας και στους πρόσφυγες που κατάφεραν να έρθουν εδώ και να φτιάξουν από την αρχή τη ζωή τους. Ο κος Τσίρκας στην ομιλία του έκανε εκτενή αναφορά για την Γενοκτονία που υπέστησαν οι χριστιανικοί πληθυσμοί  της Ανατολής, δίνοντας έτσι την δική του απάντηση σε όσους ιστορικούς ή μη αμφισβητούν την ιστορική αλήθεια. (Oλόκληρη την αντιφώνηση του κ. Τσίρκα μπορείτε να διαβάσετε και να δείτε σε σχετικό άρθρο του mikrasiatis.gr)

Στη συνέχεια η  Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών κα  Γεωργοπούλου Μαργαρίτα, αναφέρθηκε στο βιογραφικό και το έργο του κ. Καραμπελιά και ακολούθησε η βράβευση του, για τη δημιουργία ενός νέου οράματος για τον ελληνισμό. Στην αντιφώνηση του ο κος Καραμπελιάς αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας μιας νέας ταυτότητας και στρατηγικής για την Ελλάδα και την Ευρώπη. (ολόκληρη την ομιλία του Γ.Καραμπελιά μπορείτε να δείτε σε βίντεο του mikrasiatis.gr).

Η εκδήλωση έκλεισε με την κοπή της βασιλόπιτας  υπό τους βυζαντινούς ύμνους της Χορωδίας του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών.

Δείτε το βίντεο

Δείτε φωτογραφίες της εκδήλωσης

[nggallery id=76]

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

52  +    =  61