Δραστηριότητες του Συλλόγου Μικρασιατών Πιερίας

Το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου στην Ξάνθη

Την Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου 2010 και ώρα 20:30, πραγματοποιήθηκαν στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης εκδηλώ- σεις Παραδοσιακών Χορών, στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Ξανθιώτικο Καρναβάλι » που διοργανώνει κάθε χρόνο ο Δήμος Ξάνθης. Προσκεκλημένος ήταν και ο Σύλλογος Μικρασιατών Πιερίας, με το πρώτο χορευτικό τμήμα των ενηλίκων.

Συμμετείχαν ακόμη: ο Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Ξάνθης «Αλησμόνητες Πατρίδες», όπου είχε την όλη οργάνωση της εκδήλωσης, ο Σύλλογος Εβριτών Ν. Ξάνθης, το Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης, η Κρητική Αδελφότητα Ν. Ξάνθης, ο Σύλλογος Σαρακατσάνων Ν. Ξάνθης «Ο Λεπενιώτης» και ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος «Η Θράκη». Οι Πολιτιστικοί Λαογραφικοί Σύλλογοι παρουσίασαν ένα πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα με χορούς από όλη την Ελλάδα σε μία αίθουσα χιλίων και πλέoν προσκεκλημένων. Την εκδήλωση άνοιξε ο Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Ξάνθης χορεύοντας παραδοσιακούς χορούς από τις Αλησμόνητες πατρίδες.

Μετά το πέρας των εκδηλώσεων ακολούθησε γλέντι των προσκεκλημένων σε οικογενειακό κέντρο, ύστερα από πρωτοβουλία του Συλλόγου Μικρασιατών Ν. Ξάνθης

Η αντιπρόεδρος του Συλλόγου κ. Σοφία Καναργιέλη από το βήμα ευχαρίστησε και συνεχάρη τα μέλη των χορευτι κών τμήματων και στο βήμα κάλεσε τον Πρόεδρο του Συλλόγου μας, κ. Ιωάννη Βασιλειά- δη, όπου του προσέφερε ενθυμήματα του Συλλό γου Μικρασιάτων Ξάνθης, μαζί με τοπικά προιόντα της Ξάνθης όπως κράσια και γλυκά.

Στην συνέχεια ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Πιερίας ευχαρίστησε την Αντιπρόεδρο για την πρόσκληση να ενταχθεί και το χορευτικό τμήμα του συλλόγου μας στις πολυήμερες εκδηλώσεις της Αποκριάς, που οργάνωσε ο Δήμος Ξάνθης.

Ο κ. Βασιλειδης εκ μέρους του Συλλόγου προσέφερε δύο βιβλία: το ένα ήταν η έκδοση του Συλλόγου μας με τίτλο «Γεύσεις από Μικρασιατική Παραδοσιακή Κουζίνα» και το δεύτερο βιβλίο ήταν ένα λεύκωμα με τις αρχαιότητες της Πίδνας. Την επόμενη ημέρα υπήρχε ελεύθερος χρόνος για να γνωρίσουν την πόλη της Ξάνθης και νωρίς το απόγευμα αναχώρησαν για την Κατερίνη.

Ο ετήσιος χορός του Συλλόγου στις 23/1/2010


Μεγάλη επιτυχία σημείωσε ο φετινός ετήσιος χορός του Συλλόγου που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 23 Ιανουαρίου. Φίλοι και μέλη του Συλλόγου γλέντησαν μέχρι τις πρωινές ώρες με την παραδοσιακή ορχήστρα που επέλεξε το Διοικητικό Συμβούλιο για την ξεχωριστή αυτή βραδιά, στο κέντρο Δεξιώσεων «Πιερίδα». Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο βουλευτής κ. Αθανάσιος Παπαγεωργίου, ο εκπρόσωπος του νευσε τραγούδια από τις αλησμόνητες πατρίδες αυτά που τραγουδούσαν οι πατεράδες μας και οι παππούδες μας στις αλησμόνητες πατρίδες της Μ. Ασίας. Τραγούδησε πέντε (5) τραγούδια και εντυπωσίασε τον κόσμο με την ερμηνεία της. Έπειτα, χόρεψε το μικρό χορευτικό τμήμα του Συλλόγου, στη συνέχεια το μεσαίο και τέλος, το τμήμα των μεγάλων. Άξια απέσπασαν το χειροκρότημα του κοινού, καθώς μικροί και μεγάλοι έδωσαν

Νομάρχη ο Νομαρχιακός Σύμβουλος κ. Χρηστογιάννης Δημήτριος, ο εκπρόσωπος του Δημάρχου ο Αντιδήμαρχος κ. Αθανάσιος Λιακόπουλος, εκπρόσωπος του βουλευτή κ. Ιωάννη Αμοιρίδη, εκπρόσωπος της βουλευτή κα. Μαρίας Μίχου, καθώς πολλά μέλη και φίλοι του Συλλόγου. Το πρόγραμμα ξεκίνησε με τη καταξιωμένη ανά το πανελλήνιο χορωδία που την διευθύνει ο καθηγητής μουσικής κύριος Νικόλαος Πατρής. Η χορωδία ερμή- τον καλύτερό τους εαυτό και κατέπληξαν με τις χορευτικές τους κινήσεις. Η ορχήστρα αποτελούταν από παραδοσιακά όργανα, που κράτησαν συντροφιά στον κόσμο όλη τη νύχτα. Έτσι, μετά το πέρας των εκδηλώσεων του Συλλόγου, η πίστα ήταν στη διάθεση του κοινού να χορέψει και να διασκεδάσει. Κατά τη διάρκεια της βραδιάς, διεξήχθη και η Λαχειοφόρος Αγορά, για την συγκέντρωση χρημάτων που θα διατεθούν για την αγορά παραδοσιακών φορεσιών.

Η κοπή βασιλόπιτας του Συλλόγου

Ο Πατέρας Ιωακείμ ευλογεί την Βασιλόπιτα

Στις 17 Ιανουαρίου 2010, πραγματοποιήθηκε, στην αίθουσα του Πνευματκού Κέντρου Μικρασιατών Πιερίας, η κοπή της βασιλόπιτας . Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ο Πατέρας Ιωακείμ ως εκπρόσωπος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολήτη μας κ.κ. Αγαθόνικου, η βουλευτής κα. Μίχου, ο βουλευτής κ. Αμοιρίδης, κ. Παπαστεργίου, Νομάρχης Πιερίας, εκπρόσωπος του βουλευτού κ. Κουκοδήμου, εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ,. εκπρόσωπος Ταξιάρχου, ο Πατέρας Δημήτριος, ιερέας του ιερού ναού Αγίας Άννας, εκπρόσωποι Συλλόγων, καθώς και πολλοί φίλοι και μέλη του Συλλόγου.

Η εκδήλωση άνοιξε με την κα. Γεωργιάδου Ελένη, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και της χορωδίας του Συλλόγου, η οποία χαιρέτισε και ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους. Στη συνέχεια, ο κ. Ιωάννης Βασιλειάδης, πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Πιερίας, χαιρέτισε και ευχαρίστησε με τη σειρά του τον κόσμο, αλλά και τους χορηγούς: τα Κοσμήματα Καββαδίας, για το κόσμημα που θα κέρδιζε ο τυχερός της χρονιάς, τα Ζαχαροπλαστεία Παντελής, Σινωπίδης και Αρτοκατασκευάσματα Κομνηνός για τα γλυκά και την κ. Μανωλακούδη Θεοδώρα για την βασιλόπιτα, και τα βασιλοπιτάκια, που κάθε χρόνο παρασκευάζει για την ημέρα αυτή στον Σύλλογο.

Η χορωδία του Συλλόγου σε Μικρασιάτικους σκοπούς
Η χορωδία του Συλλόγου σε Μικρασιάτικους σκοπούς

Ακολούθως, στην κοπή της πίτας προέβη ο Πατέρας Ιωακείμ, λέγοντας λίγα λόγια για το Σύλλογο, τους φίλους και τα μέλη του Συλλόγου. Έπειτα, η χορωδία του Συλλόγου τραγούδησε Μικρασιατικά τραγούδια, υπό την συνοδεία μουσικών οργάνων και την καθοδήγηση του δασκάλου χορωδίας του Συλλόγου, κ. Νικολάου Πατρή. Τέλος, οι κυρίες του Συλλόγου προσέφεραν τα βασιλοπιτάκια που συνοδεύονταν με γλυκά σε καλαίσθητη συσκευασία.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου καλωσορίζει τους παρευρισκόμενους
Πολλοί από τις αρχές, μέλη και φίλοι του Συλλόγου τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση

Ο τυχερός της χρονιά ήταν η κυρία Αικατερίνη Μπίλλα, η οποία κέρδισε ένα Κωνσταντινάτο από χρυσό. Η εκδήλωση  έκλεισε με μία ανακοίνωση του Συλλόγου για τον ετήσιο χορό που θα γινόταν στο οικογενειακό κέντρο «ΠΙΕΡΙΔΑ» το Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010 .

Τα κείμενα είναι της κας Σοφίας Κωνσταντινίδου

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

24  +    =  26