Δραστηριότητες της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών

Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών
Εβδομαδιαία Ενημέρωση Δραστηριοτήτων
(28/10-4/11/2012)
Δραστηριότητες:

 •  Η Οι.Ομ.Κω τίμησε τον συμπολίτη μας Πρόεδρο του ΣΥΡΚΙ κ. Παντελή Λάκη Βίγκα, Άρχοντα Χαρτοφύλακα της Μ.Χ.Ε. με τον τίτλο «Άξιος της Ρωμιοσύνης» την Παρασκευή 2/11/2012. Λεπτομερής ενημέρωση θα δοθεί στο μηνιαίο δελτίο της Οι.Ομ.Κω του μήνα Νοεμβρίου που θα εκδοθεί σύντομα.
 •  Μεγάλο ενδιαφέρον για τον Κύκλο Σεμιναρίων με θέμα την Ιστορία και τον Πολιτισμό των Ρωμιών της Πόλης. Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα. Υποβλήθηκαν 110 αιτήσεις. Θα συνέλθει σύντομα η αρμόδια Επιτροπή για εξέταση των υποψηφιοτήτων και τον καθορισμό των λεπτομερειών διδασκαλίας των σεμιναρίων. Η παρακολούθηση για τους ενδιαφερόμενους εκτός της Αθήνας θα γίνει διαμέσου του διαδικτύου.
 •  Αντιπροσωπεία του Δ.Σ. συναντήθηκε την 2/11/2012 με τον Υπουργό Παιδείας Καθ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο με θέμα συζήτησης την υποστήριξη της Ομογενειακής Παιδείας της Κωνσταντινούπολης.
 •  Αντιπροσωπεία της Οι.Ομ.Κω συναντήθηκε με τον Πρέσβη της Τουρκίας κ. Κερίμ Ουράς, την 1/11/2012 με θέμα συζήτησης τις προτάσεις που έχουν υποβληθεί από την Οι.Ομ.Κω προς την Τουρκική Κυβέρνηση για την αποκατάσταση και θεραπεία των αποτελεσμάτων των διωγμών κατά της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας της Κωνσταντινούπολης που είχαν χαρακτήρα μαζικής κλίμακας παραβιάσεων των διεθνών συμβάσεων δικαιωμάτων του ανθρώπου.
 •  Υποβλήθηκαν 88 αιτήσεις για το πρόγραμμα υποτροφιών για μαθήτριες και μαθητές 2ης και 3ης γενιάς με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη που σπουδάζουν στην Ελλάδα. Οι υποψηφιότητες είναι από όλη την Ελλάδα. Η αρμόδια επιτροπή θα συνεδριάσει εντός της επόμενης εβδομάδος για την συμπλήρωση των διαδικασιών επιλογής.
 •  Συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της Οι.Ομ.Κω την 1/11. Εξετάστηκαν τα θέματα: Ομογενειακής Παιδείας, Υποτροφιών σε μαθητές της Ομογένειας και της εκπατρισμένης Κοινότητας των Ελλήνων της Πόλης, Επαφές με τις αρχές της Ελληνικής και Τουρκικής Κυβέρνησης, Οργάνωση μελλοντικών δράσεων για την συλλογικότητα των Κωνσταντινουπολιτών. Αποφασίστηκε η οργάνωση συναυλίας υπέρ του προγράμματος υποτροφιών για τους Κωνσταντινουπολίτικης καταγωγής μαθητών στην Ελλάδα. Η συναυλία θα ανακοινωθεί σύντομα.
 •  Στάλθηκαν στα Σχολεία της Πόλης οι αποφάσεις επιλογής υποτροφιών για το τρέχον σχολικό έτος την 31/10/2012.
 • Υπόμνηση προς το Υπουργείο Δικαιωμάτων του Πολίτη για την επίλυση των δυσκολιών ταξιδιού που αντιμετωπίζουν οι Κωνσταντινουπολίτες με την ταυτότητα του Κέντρου Αλλοδαπών Αθηνών. Η αρχική υποβολή υπομνήματος είχε γίνει πριν τρία χρόνια ενώ η τελευταία προς την σημερινή ηγεσία του Υπουργείου 12/7/2012.
 • Ανοίγει η Έκθεση Ρωμιών Δημοσιογράφων της Κωνσταντινούπολης στο Πανεπιστήμιο Μπιλγκί σύντομα.
 • Συνεργασία της Οι.Ομ.Κω με το Σύλλογο Ιμβρίων Αθηνών για την διάχυση του σημαντικού άρθρου στην εφημερίδα ΤΑΡΑΦ της 28.10.2012 με τίτλο «Μια Ομολογία: πως μετατρέψαμε την Ίμβρο σε Γκιοκτσεαντά» του δημοσιογράφου Γιλντιράϊ Ουγούρ.
 • Επικείμενες εκδηλώσεις:

– Ο Σύνδεσμος Κεντρικιάδων οργανώνει τιμητική εκδήλωση με θέμα: «Δημήτρης Μάνος – ο Δάσκαλος της Πόλης», την Τετάρτη 7 Νoεμβρίου 2012 , ώρα 7.00 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Κωνσταντινουπολιτών, Δημ. Σούτσου 46.
– «Μνήμες Πολιτισμού Μικράς Ασίας – 90 χρόνια μετά της καταστροφής», Περιφερειακή Ενότητα Β. Τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής-Δίκτυο «Mikriasiatis.gr» και Συλλ. Μικρασιατών Ανατολικής Αττικής, Δευτέρα 5/11, ώρα 18.30 PIERCE College-Αμερικανικό Κολλέγιο Αθηνών.

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

25  +    =  33