You are currently viewing Δράμα: Χρονικό Πανηγύρεως Ιερού Ναού Αγίου Χρυσοστόμου

Δράμα: Χρονικό Πανηγύρεως Ιερού Ναού Αγίου Χρυσοστόμου

 

drama131

Δράμα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Χρονικό Πανηγύρεως Ιερού Ναού Αγίου Χρυσοστόμου 2013

Για πρώτη φορά φέτος, η ιερά και φωτοφόρος μνήμη του Αγίου ενδόξου Ιερο-Εθνομάρτυρος Χρυσοστόμου Αρχιεπισκόπου Σμύρνης του από Δράμας, εορτάστηκε στην επάνω αποπερατούμενη Εκκλησία του. Μετά την σχετική υποδομή των εργολαβικών συνεργείων (επιχρισμάτων, μαρμάρων, κουφωμάτων, κεραμιδιών και λοιπών) το Σάββατο και την Κυριακή προ της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, 7 και 8 Σεπτεμβρίου ε.έ. έλαβαν χώρα περίλαμπρες λατρευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, που συνδιοργάνωσαν η Ιερά Μητρόπολις Δράμας, ο Δήμος Δράμας και η Αντιπεριφέρεια Δράμας.

drama132

Το απόγευμα του Σαββάτου στις 6:30μ.μ. τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δράμας κυρίου Παύλου, ο οποίος και κήρυξε τον Θείο Λόγο, συνδυάζοντας την προσφορά του Αγίου Χρυσοστόμου με τον λόγο του Κυρίου : «Ο καλός ο Ποιμήν την ψυχήν αυτού τίθησιν υπέρ των προβάτων».

Στη συνέχεια, στον αυλόγυρο του Ναού, πραγματοποιήθηκε πολιτιστική εκδήλωση. Ο προϊστάμενος του Ναού Αρχιμ. Γεράσιμος Βλατίτσης, καλωσόρισε τους ευλαβείς προσκυνητές, και αναφερόμενος στα δρώμενα της πρόσφατης ενοριακής μέριμνας, παρουσίασε την πρόοδο του Εκκλησιαστικού έργου, ευχαριστώντας όλους τους δωρητές που κόντρα στην σύγχρονη δυσπραγία ενίσχυσαν οικονομικά και από το υστέρημά τους το έργο της αποπερατώσεως του Ιερού Ναού.

drama133

Στη συνέχεια,  τον λόγο έλαβε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος. Ο Ποιμενάρχης μας αφού χαιρέτισε τους παρευρισκομένους, πρώτος ενίσχυσε την αποπεράτωση του Ναού με δύο παράθυρα. Περατώνοντας τον Λόγο Του, παρότρυνε όλους να συμβάλλουν στο ιερό αυτό έργο.

Έπειτα, ο βουλευτής Δράμας κ. Δημήτριος Κυριαζίδης, που τυγχάνει και ενορίτης, χαιρέτισε την ομήγυρη, και ανεκοίνωσε την δωρεά της κεντρικής εισόδου.

Επηκολούθησε χαιρετισμός του Δημάρχου Δράμας κ. Κυριάκου Χαρακίδη, ο οποίος συνεχάρη το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο έταξε δύο παράθυρα.

drama134

Το δεύτερο τμήμα της βραδιάς, το πολιτιστικό, φέτος πλαισίωσε ο Παμμικρασιατικός Σύλλογος Δράμας : «Ο Άγιος Χρυσόστομος». Ο πρόεδρός του κ.Νικόλαος Λατσίσταλης παρουσίασε το πρόγραμμα της χορωδίας που απέδωσε παραδοσιακά τραγούδια, και των χορευτικών τμημάτων με του Ελληνικούς χορούς.

Το πρωί της Κυριακής 8 Σεπτεμβρίου 2013, από τις 7 το πρωί έως τις 11:00πμ, τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία, Ιερουργούντων του πανοσιολογιωτάτου Αρχιμ. Γερασίμου Βλατίτση, του πανοσιολογιωτάτου Αρχιμ. Βενεδίκτου Καγιάλ και του αιδεσιμολογιωτάτου Πρωτοπρεσβ. Χρήστου Σταμπουλή, το Αναλόγιο κόσμησαν καθηγητές και μαθητές από το Μουσικό Σχολείο Δράμας υπό την ηγεσία του Μουσικολογιωτάτου πρωτοψάλτου κ.Νικολάου Στεφανάκη. Κατά την διάρκεια του Πανηγυρικού της ημέρας, ο Αρχιμ. Γεράσιμος, αναφερόμενος στο μαρτύριο του Αγίου Χρυσοστόμου εστίασε στις τελευταίες του στιγμές στη Σμύρνη το 1922, όταν ευλογούσε τους δημίους του και παρακαλούσε τον Θεό να τους συγχωρήσει…

Έπειτα, τελέστηκε Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των Θυμάτων της Μικρασιατικής καταστροφής.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας συλλιτανεύτηκαν η εικόνα του Αγίου Χρυσοστόμου και η εικόνα της Παναγίας της Χρυσοστομίτισσας, της οποίας το Γενέσιο συνεορτάζαμε, πέριξ του Ναού του, προπορευομένης της Φιλαρμονικής του Δήμου Δράμας, των λαμπάδων, των φανών, των εξαπτερύγων και των λαβάρων που κρατούσαν τα παιδιά της νεανικής συντροφιάς του κατηχητικού της «ΚΙΒΩΤΟΥ» του Αγίου Χρυσοστόμου, των αντιπροσωπειών του Παμμικρασιατικού Συλλόγου Δράμας : «Ο Άγιος Χρυσόστομος» και άλλων πολιτιστικών συλλόγων, του Στρατού, του Ιερού Κλήρου, του  Αρχόντων και του Λαού. Μετά την περάτωση της Ιεράς Λιτανείας απολύθηκε η Θεία Λειτουργία στο κεφαλόσκαλο των προπυλαίων όπου και διανεμήθηκε το αντίδωρο.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας στις 7, τελέστηκε ο μεθέορτος Εσπερινός και η παράκληση του Αγίου Χρυσοστόμου.

Αρχιμ. Γεράσιμος Βλατίτσης

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

72  +    =  78