Δωρεάν διανομή στους Μικρασιατικούς Συλλόγους του ντοκυμαντέρ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΞΕΝΟΣ

Εκτοπισμοί και Ανταλλαγές Πληθυσμών τον 20ο αιώνα
-Με την υποστήριξη του Μikrasiatis.gr

  

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ ΚΑΙ

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΛΕΣΧΕΣ

Με αφορμή την επέτειο 90 χρόνων απο τη Μικρασιατική  Καταστροφή

__________________________________________________________________________________________

 

 

Η έκθεση Δύο Φορές Ξένος είναι μια περιήγηση στις μεγαλύτερες ανταλλαγές και εκτοπισμούς πληθυσμών του 20ού αιώνα, όταν εκατομμύρια άνθρωποι ξεριζώθηκαν από τον τόπο τους και μεταφέρθηκαν σε μια καινούργια πατρίδα. Βασισμένη σε προσωπικές μαρτυρίες και σπάνιο κινηματογραφικό και φωτογραφικό υλικό, η έκθεση φέρνει τον επισκέπτη πρόσωπο με πρόσωπο με όσους έζησαν τα τραυματικά γεγονότα. Η έκθεση διηγείται την ιστορία των απλών ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους κατά τη διάρκεια σημαντικών μετακινήσεων και εκτοπίσεων πληθυσμών του 20ο αιώνα, με επίκεντρο το 1922.

 

Το 2012, η έκθεση ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη και τη Λευκωσία ενώ το Μάρτιο θα ταξιδέψει  στο Στρατιωτικό Μουσείο της Στοκχόλμης και το Λουξεμβούργο.

 

Mε αφορμή την επέτειο των 90 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή και με την υποστήριξη του mikrasiatis.gr  σχεδιάζουμε να σας διανείμουμε δωρεάν το ομώνυμο ντοκιμαντέρ «Δύο Φορές Ξένος» που πραγματεύεται τη Μικρασιατική Καταστροφή και περιέχει σπάνιο αρχειακό υλικό.

 

Εκτιμούμε, πως μέσα από την έκθεση και τις παράλληλες δράσεις υπάρχει γόνιμο έδαφος για συνεργασία σε επίπεδο συνεργιών προκειμένου να προωθήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την Ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου. Σε περίπτωση που σας ενδιαφέρει η πρότασή μας, είμαστε στη διάθεσή σας για περισσότερες πληροφορίες ώστε να αναπτύξουμε κοινές δράσεις αμοιβαίου οφέλους.

 

 

 

 

 

Σύνοψη

Διάρκεια: 45 λεπτά

Σκηνοθεσία: Ανδρέας Αποστολίδης & Γιούρι Αβέρωφ

 

Στις αρχές του 20ου αιώνα, οι περισσότεροι κάτοικοι των Βαλκανίων ζούσαν στην πολυεθνική Οθωμανική Αυτοκρατορία, η οποία επέτρεπε σε Χριστιανούς, Μουσουλμάνος και Εβραίους να συμβιώνουν ειρηνικά.   Όμως μέχρι το 1924, αυτός ο κόσμος είχε καταρρεύσει.  Σχεδόν 400.000 μουσουλμάνοι διώχθηκαν από την Ελλάδα, ενώ τουλάχιστον 1.2 εκατομμύρια Έλληνες ορθόδοξοι, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στην Τουρκία.

 

Η ταινία ξετυλίγει την ιστορία μέσα από σπάνιο αρχειακό υλικό, συνεντεύξεις με ιστορικούς και συγκλονιστικές προφορικές μαρτυρίες προσφύγων από την Ελλάδα και την Τουρκία. Είναι μια ταινία για ανθρώπους που ξεριζώθηκαν από τα σπίτια τους στις δυό πλευρές των συνόρων, για την κοινή εμπειρία του να είσαι «Δύο φορές ξένος».

 

Στην ταινία συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο συγγραφέας Bruce Clark και οι ιστορικοί Θάνος Βερέμης, Renee Hirschon, Ayhan Aktar, Giles Milton, Sir M. Lewellyn Smith, Πασχάλης Κιτρομηλίδης, Κωνσταντίνος Φωτιάδης και Fikret Adanir. Μιλούν επίσης Έλληνες και Τούρκοι πρόσφυγες από την Κρήτη, τη Μυτιλήνη, την Καππαδοκία, τον Πόντο, τη Σμύρνη και τη Δυτική Μακεδονία.

 

Για όσους ενδιαφέρονται να οργανώσουν προβολή του ντοκιμαντέρ Δύο Φορές Ξένοςμπορούν να επικοινωνήσουν με την εταιρεία παραγωγής ΑΝΕΜΟΝ.

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ : ANEMON production, τηλ: 210-7211073, email: info@anemon.gr

______________________________________________________________________________

Μουσείο Μπενάκη

Κεντρικό κτήριο – Β. Σοφίας & Κουμπάρη

Εγκαίνια: 18 Σεπτεμβρίου 2012

Διάρκεια έκθεσης: 19 Σεπτεμβρίου – 25 Νοεμβρίου 2012

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

13  +    =  14