Δημιουργία Συλλόγου Μικρασιατών στη Λάρισα

mikrasiates larisas«Ο λαός που ξεχνά την ιστορία του, χάνεται»

Ξεκίνησαν οι πρώτες ενέργειες για τη δημιουργία του συλλόγου «Μικρασιατών και απογόνων αυτών» στη Λάρισα.

Στόχος των ιδρυτών του συλλόγου είναι να μη χαθεί η ιστορία των προσφύγων, δηλώνει στην εφημερίδα Κοσμος της Λάρισας,  ο ιδρυτής του Συλλόγου κ. Χρήστος Παυλίδης.

Ποιοι είναι οι λόγοι που σας οδήγησαν στη δημιουργία του συλλόγου «Μικρασιατών και απογόνων αυτών»;

Οι Μικρασιάτες στο νομό Λάρισας είναι πάρα πολλοί. Υπάρχουν χωριά που είναι καθαρά μικρασιάτικα, όπως είναι η Γιάννουλη, το Ομορφοχώρι του δήμου Πλατυκάμπου.

Στόχος μας είναι να συγκεντρωθούμε όσο γίνεται περισσότεροι, για να βρούμε τις ρίζες μας και τους προγόνους μας. Αυτούς τους ανθρώπους που υπέφεραν τόσα πολλά, που διώχτηκαν, που ήρθαν στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκαν με πολλές δυσκολίες. Συνεπώς είναι άδικο να μην υπάρχει μέχρι σήμερα στη Λάρισα ένας σύλλογος Μικρασιατών.

Βρήκατε ανταπόκριση στο εγχείρημά σας;

Βρήκα, αρκετούς που μου είπαν ξεκίνα και εμείς θα σταθούμε δίπλα σου για να σε βοηθήσουμε. Η ανταπόκριση είναι μεγάλη και αυτό με κάνει χαρούμενο.

Ποια είναι τα επόμενα βήματά σας;

Αρχικά κάναμε μια συνάντηση γνωριμίας, θα ορίσουμε στη συνέχεια μια επιτροπή η οποία θα πράξει ότι είναι απαραίτητο έτσι ώστε γρήγορα να δημιουργηθεί ο σύλλογος.

Επιδίωξή μας είναι να συγκεντρώσουμε στη συνέχεια ότι υλικό έχουμε για να μάθουν τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας, την ιστορία μας. Όπως τη γνωρίσαμε και εμείς από τους γονείς μας που ξεριζώθηκαν από τον τόπο τους αφήνοντας πίσω τους όλα τα υπάρχοντά τους. Βασικός μας στόχος να εγγραφούν όσο περισσότεροι νέοι για να επιτευχθεί η μακροζωία του συλλόγου.

Ο λαός που ξεχνά την ιστορία του, χάνεται.

Μπορούμε να υπολογίσουμε πόσοι είναι οι Μικρασιάτες στο νομό;

Δυστυχώς αυτή τη στιγμή δε μπορούμε να έχουμε ακριβή αριθμό. Είναι χιλιάδες, καθώς όπως προείπα υπάρχουν χωριά που έχουν μόνο πρόσφυγες, όπως η Μάνδρα, η Γιάννουλη, το Ομορφοχώρι και άλλα πολλά.

Περιμένουμε να έρθουν κοντά μας όλοι όσοι έχουν μικρασιάτικες ρίζες, άνθρωποι όλων των ηλικιών.

Πηγή: Κόσμος  της Λάρισας

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

9  +    =  13