You are currently viewing Δημιουργία “Οικου του Πολίτη” στη Νέα Φιλαδέλφεια

Δημιουργία “Οικου του Πολίτη” στη Νέα Φιλαδέλφεια

oikos-politi1

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ
Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ
«ΝΕΟΥ ΟΙΚΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ»

Στα πλαίσια του Προγράμματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Μηνάς Τσιτσάκος» που υλοποιεί η Οι.Ομ.Κω., τα μέλη της Επιτροπής Αλληλεγγύης που συστήθηκε γι’ αυτό το σκοπό από τα τέλη του 2013, γίνονται αποδέκτες με αυξανόμενο ρυθμό εκκλήσεων για συμπαράσταση σε αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας. Τους τελευταίους μήνες στα υπάρχοντα προβλήματα έχει προστεθεί και το ζήτημα του αυξανόμενου αριθμού εξώσεων συμπολιτών μας, που δεν μπορούν να καταβάλουν το ενοίκιο τους, καθ’ ό,τι νομικά έχουν γίνει πολύ ευκολότερες οι εξώσεις, ενώ υπάρχουν και αρκετά νοικοκυριά με κομμένο ηλεκτρικό ρεύμα.
Αντιμέτωπο με αυτή τη κατάσταση το Δ.Σ. της Οι.Ομ.Κω. μετά από την εξασφάλιση των απαραίτητων πόρων, που προήλθαν κατόπιν υποβολής προτάσεων σε μη-Κυβερνητικούς και μη-Ευρωπαϊκούς φορείς, αποφάσισε και δημιούργησε τον «Νέο Οίκο του Πολίτη» που βρίσκεται στην Νέα Φιλαδέλφεια, οδό Θεοτοκοπούλου 5.
Πριν προχωρήσουμε στην σύντομη περιγραφή του «Νέου Οίκου το Πολίτη» δίνουμε σύντομα γενικές πληροφορίες του «Προγράμματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης» της Οι.Ομ.Κω.
Το Πρόγραμμα σε γενικές γραμμές περιλαμβάνει:
– Τακτική μηνιαία διανομή 100 διατακτικών σούπερ μάρκετ στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
– Περίθαλψη 25 ασθενών (τρέχων μέσος όρος) με εθελοντές ιατρούς, φαρμακοποιούς και συνοδεία σε Δημόσια Νοσοκομεία ασθενών. Τακτική παροχή φαρμάκων σε 35 – 50 οικογένειες.
– Συνεχείς επικοινωνία με 200 οικογένειες και καταγραφή των αναγκών τους. Η βάση δεδομένων ενημερώνεται κάθε μήνα.
– Στενή συνεργασία με το Κοσμέτειο Ίδρυμα «Οίκος του Κωνσταντινουπολίτη» (πιστοποιημένος φορέας Α’ βάθμιας Κοινωνικής Φροντίδας) όπου στεγάζονται 52 άστεγοι και άποροι εκπατρισμένοι Κωνσταντινουπολίτες σε ανεξάρτητα διαμερίσματα (25-35 μ2).
– Παροχή σε τακτά διαστήματα (2-3 φορές εβδομαδιαία) φαγητού και τροφίμων (ψάρια και ζυμαρικά) που εξασφαλίζονται από δωρεές του Προγράμματος ΜΠΟΡΟΥΜΕ, Κοινωνικό Παντοπωλείο κτλ. Για την φύλαξη των τροφίμων το 2015 δημιουργήθηκε στην έδρα της Οι.Ομ.Κω. (Καποδιστρίου 17, Φιλοθέη) υποδομή ψυγείου/καταψυκτών.
– Συνοδεία κατά μέσο όρο 10 Κωνσταντινουπολιτών τον μήνα σε δημόσιες υπηρεσίες και Προξενείο της Τουρκίας για διεκπεραίωση θεμάτων τους (άδειες παραμονής, φορολογικές δηλώσεις, έκδοση ταυτοτήτων ομογενούς, πιστοποιητικά γέννησης κτλ.).
– Συνεχή υποβολή προτάσεων για εξεύρεση πόρων προς Ιδρύματα του εσωτερικού και εξωτερικού.
– Εξασφάλιση αίματος σε ασθενείς.
– Συνεχή διαβήματα προς τις αρχές για την διόρθωση μεροληπτικών συμπεριφορών από ορισμένες υπηρεσίες προς Κωνσταντινουπολίτες, επειδή φέρουν ιθαγένεια μη-Κοινοτικής χώρας.
– Αγορά οργάνων σε ανάπηρους (τεχνητά άκρα, αμαξίδια, κρεβάτια ασθενών).
– Προσπάθεια εύρεσης εργασίας σε ανέργους.
Η Δημιουργία του «Νέου Οίκου του Πολίτη» (Αύγουστος – Σεπτέμβριος 2016)
Η επιδεινούμενη κατάσταση με την αύξηση εχόντων ανάγκη στέγης συμπολιτών μας απασχόλησε το Δ.Σ. και την Επιτροπή Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Οι.Ομ.Κω. Έχοντας εξαντληθεί η χωρητικότητα του Κοσμετείου Ιδρύματος (υπερπλήρες με 52 φιλοξενούμενα άτομα) και των 2 διαμερισμάτων που χρησιμοποιήθηκαν τα τελευταία 2 χρόνια στα πλαίσια της συνεργασίας της Οι.Ομ.Κω. με την Εστία Κωσταντινουπόλεως, εξετάστηκαν δυνατές λύσεις όπως π.χ. ενοικίασης διαμερισμάτων, δωματίων ή ακόμα να ζητηθεί βοήθεια από στέγες που φιλοξενούν αστέγους. Με την διαπίστωση ότι οι πιθανές αυτές λύσεις δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, ως εναλλακτική λύση υιοθετήθηκε να διαμορφωθεί ένας «Νέος Οίκος του Πολίτη», με την μετατροπή ενός πρώην χώρου βιοτεχνίας που θα είχε ανεξάρτητα δωμάτια και κοινές υποδομές. Μετά από περίπου τριών μηνών αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων, το Δ.Σ. της Οι.Ομ.Κω. στην συνεδρίαση της 26-07-2016 έχοντας υπόψη ότι έχει εξασφαλιστεί η απαραίτητη οικονομική υποστήριξη από οργανισμούς που συνδράμουν στο κοινωνικό έργο της Οι.Ομ.Κω., αποφάσισε την δημιουργία του «Νέου Οίκου του Πολίτη» για την φιλοξενία άστεγων Κων/λιτών, με πρώτο βήμα την ενοικίαση διώροφου χώρου συνολικά 300 μ2 στην παραπάνω διεύθυνση. Στην διάρκεια του καλοκαιριού (Αύγουστος – αρχές Σεπτεμβρίου 2016) δημιουργήθηκαν όλες οι απαραίτητες υποδομές στον χώρο, αφού από αυτόν απουσίαζαν τα πάντα και αποτελείτο μόνο από τέσσερεις τοίχους.

oikospoliti2
Ο «Νέος Οίκος του Πολίτη (Ν.Οικ.Πο)» έχει την δυνατότητα να φιλοξενήσει 20 συμπολίτες μας. Στην παρούσα φάση ο αριθμός των φιλοξενούμενων είναι 9. Στις παρακάτω φωτογραφίες φαίνονται οι χώροι. Οι διαμένοντες σιτίζονται εντός, καθόσον εφαρμόζεται η αρχή της αυτό-οργάνωσης και οι απαραίτητες εργασίες αναλαμβάνονται από τους φιλοξενούμενους συμπολίτες.
Στην δημιουργία του Ν.Οικ.Πο. έχουν συνδράμει:
– Η Α.Θ.Π. Ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης
– Δύο Κοινότητες της Πόλης
– Δύο Φιλανθρωπικοί Οργανισμοί που εδρεύουν στην Ελβετία.
– Εργαστήριο ΑΕΙ για τα Ηλεκτρολογικά
– Συμπολίτης μας που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του.
– Συμπολίτες, προσφέροντας εργασία και παραχώρηση επίπλων τους.

Facebook Comments Box

This Post Has One Comment

  1. Μπουγιουκμανου Ελενη

    Στο ΝΕΟ ΟΙΚΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ. μπορουν.να μεινουν μονο ατομα που ειναι απο την Κωνσταντινουπολη???

Αφήστε μια απάντηση

7  +  3  =