You are currently viewing Δικαίωση της Εστίας Νέας Σμύρνης

Δικαίωση της Εστίας Νέας Σμύρνης

estiaΣύμφωνα με την απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών στη δίκη που πραγματοποιήθηκε  μεταξύ του Δήμου Νέας Σμύρνης και της Εστίας Νέας Σμύρνης στις 5 Νοέμβρη 2013, αναγνωρίζεται στην Εστία η κυριότητα και η νομή επί των κτιρίων και του οικοπέδου της, απορρίπτοντας έτσι τα επιχειρήματα του δήμου ότι ανήκουν σε αυτόν.

Πρόκειται για μια πρώτη μεγάλη δικαίωση της Εστίας, η οποία από τον Ιανουάριο του 2011, στραγγαλίζεται οικονομικά από το Δήμο Νέας Σμύρνης μη καταβάλλοντας όπως ο νόμος ορίζει τα ενοίκια προς αυτήν και αμφισβητεί την κυριότητα του οικοπέδου της Εστίας,  στο σχολικό συγκρότημα επί της οδού 25ης Μαρτίου στην κεντρική πλατεία της Νέας Σμύρνης, που κάποτε στέγαζε σχολή μηχανικών του εμπορικού ναυτικού και σήμερα φιλοξενεί το Γυμνάσιο και το Λύκειο της Εστίας.

Η Εστία Νέας Σμύρνης από τότε μπαίνει σε μια οικονομική περιπέτεια που απειλεί την ίδια της την υπόσταση, καθώς αναγκάζεται να εκποιήσει μέρος από την ακίνητη περιουσία της για να μπορέσει να επιβιώσει οικονομικά, με πιο πρόσφατη την πωληση  οικοπέδου στην συμβολή των οδών Προύσσης και Προσκόπων Αϊδινίου αντί 400.000 ευρώ.

Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας Φωνή της Νέας Σμύρνης, ο εκδότης Δημήτρης Αντ. Πανταζής, μας  δίνει αποκαλυπτικά στοιχεία για την παράλογη αυτή διαμάχη που ξεκίνησε ο Δήμος Νέας Σμύρνης κατά  της Εστίας, με στόχο επί της ουσίας της εξαφάνιση της.

Στις 23/7/1957 γίνεται αγιασμός για την έναρξη της ανέγερσης του κτιρίου της Σχολής Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού «Η Σμύρνη» της Εστίας Νέας Σμύρνης. Δωρητές του κόστους της ανέγερσης οι εφοπλιστές Αριστοτέλης Ωνάσης και Κωνσταντίνος Κονιαλίδης. Δωρητής του οικοπέδου ο Δήμος Νέας Σμύρνης. (ΠΗΓΗ: Nέα Σμύρνη – Το χρονικό μιας πόλης, Συγγραφέας Αντώνης Δημ. Πανταζής, Εκδόσεις Πανταζή – πνευματικά δικαιώματα Δημήτρης Αντ. Πανταζής).  Με βάση αυτή την αναφορά ο εκδότης έψαξε στο Υποθηκοφυλακείο να βρει που ανήκε το ακίνητο αυτό. Με το υπ’αριθμ. 05 104 03 29 024 / 0 / 0 ΚΑΕΚ Κτηματολογικού Γραφείου Νέας Σμύρνης είναι σαφής η πλήρης κυριότητα με ποσοστό 100% του Σωματείου «Εστία Νέας Σμύρνης» επί του οικοπέδου στην διεύθυνση Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 1 στην Νέα Σμύρνη 3.916 τ.μ. που στεγάζει το σχολείο της Εστίας. Με τα υπ’αριθμ. Συμβολαιογραφικά έγγραφα 7487, 16/04/1952 (δωρεά Δήμου Νέας Σμύρνης διοίκησης Δημάρχου Αθανασίου Καρύλλου) με ημερομηνία μεταγραφής στις 27/05/1952 και 5529, 17/02/1943 με ημερομηνία μεταγραφής 27/05/1943 (δωρεά Κοινότητας Νέας Σμύρνης εποχής διοίκησης Ιωάννη Μαγκριώτη) του Συμβολαιογράφου Αθηνών Γρηγορόπουλου Σταμάτιου φαίνεται καθαρά ως αιτία κτήσης η δωρεά του οικοπέδου που αργότερα θα στεγάσει το σχολείο του παραπάνω αναφερόμενου Σωματείου.

Στο σημείο αυτό ο εκδότης αναφέρει  ότι το πρώτο συμβόλαιο του 1943 περιείχε όρους οι οποίοι ήταν εις βάρος του σωματείου και υπέρ του Δήμου και με βάση αυτό ναι ο Δήμος μπορούσε να κερδίσει την δίκη… Όμως στο δεύτερο συμβόλαιο του 1952 που ακολούθησε έγινε αναίρεση των όρων αυτών (δηλαδή έπαυε ως όρος το να λειτουργούν αποκλειστικά στο σχολικό συγκρότημα που επρόκειτο να ανεγερθεί σχολές μηχανικών εμπορικού ναυτικού) και έτσι η Εστία ήταν ο απόλυτος κύριος του οικοπέδου με οποιαδήποτε μορφή και αν λειτουργούσε το κτήριο επί της οδού 15ης Μαρτίου…

Αυτό ο δήμος και οι νομικές του υπηρεσίες  το ήξεραν και φαίνεται ακόμα περισσότερο ο δόλος με τον οποίο κινήθηκε για την αρπαγή της περιουσίας της Εστίας. Με λίγα λόγια αμφισβητώντας το οικόπεδο των σχολείων, άνοιγε ο δρόμος για την άλωση ολόλκληρης της Εστίας.

estia-kato-ypografoumeΟσον αφορά το ιστορικό της υπόθεσης, έχουμε αναφερθεί σχετικά στο άρθρο μας και την πρωτοβουλία που ανέλαβε το Δίκτυο Μικρασιάτης για την στήριξη της Εστίας με πάνω από 2500 υπογραφές πολιτών αλλά και  Μικρασιατικών Συλλόγων και Φορέων με τίτλο  Υπογράφουμε για τη διάσωση της Εστίας Νέας Σμύρνης και Κάτω τα Χέρια από την Εστία Νέας Σμύρνης.

Τα νεότερα στοιχεία που παραθέτουμε είναι σύμφωνα με την Εφημερίδα Φωνή Της Νέας Σμύρνης, ότι μέχρι  και τις 31/12/2010 το ενοίκιο του Σχολείου το κατέβαλε η Νομαρχία στην Εστία, όμως από 1/1/2011 με την εφαρμογή του Καλλικράτη η κυριότητα των Σχολείων πέρασε στους Δήμους των οποίων γεωγραφικά ανήκουν. Ο Δήμος Νέας Σμύρνης αρχικά έκανε την «πάπια» στις προφανείς υποχρεώσεις του ως προς την καταβολή του μισθώματος στο Σωματείο.

Το μηνιαίο μίσθωμα του σχολείου ήταν 37.500 ευρώ μηνιαίως, με δικαίωμα αύξησης του ποσού κατά 1 μονάδα παραπάνω από αυτής του πληθωρισμού. Όμως η αύξηση αυτή που ανέβαζε το ποσό στις 40.000 όχι μόνο δεν εφαρμόσθηκε από την Διοίκηση της Εστίας αλλά υπήρχε η καλή διάθεση να μειώσουν τα 37.500 στο ήμισι, κάτι που ποτέ όμως δεν έφτασε ως επίσημη πρόταση στην Δημοτική Αρχή καθώς εκείνη αρνούνταν πεισματικά την όποια διαδικασία όχι απλά διαπραγμάτευσης αλλά και έστω απλής συνομιλίας με το σωματείο, μια μεθοδευμένη ενέργεια που αποδεικνύει πως ουδέποτε ήταν στα σχέδια της Δημοτικής Αρχής η στήριξη αυτού του πυλώνα της Μικρασιατικής μας κληρονομιάς αλλά ακριβώς το αντίθετο, η καπήλευση της ακίνητης περιουσίας του…

Oταν πρωτοεμφανίστηκε το θέμα στο Δημοτικό Συμβουλίο ήταν η συνεδρίαση  στις 4/10/2011. Τότε λοιπόν είχε δηλώσει ο κ. Κουτελάκης πως σιωπηρά και οι τρεις τους Δήμαρχοι Σιότροπος, Κουτελάκης και Τζουλάκης (ο καθένας στην εποχή της εκλογής και διοικησής τους) αφήσανε την διαλυτική αίρεση να περάσει, πληρώνοντας έτσι για έτη ενοίκιο στο Σωματείο της Εστίας ουσιαστικά για ένα κτήριο που ανήκε στον Δήμο κάτι που τους καθιστούσε ένοχους για παράβαση καθήκοντος καθώς σήμερα δεν αποφοιτούν στελέχη του Εμπορικού Ναυτικού και δεν επιτελείται ο σκοπός για τον οποίο παραχωρήθηκε από τον Δήμο το οικόπεδο. Eτσι λοιπόν ο Δήμος επικαλούταν τότε πως νόμιμα πράττει υπέρ των συμφερόντων του ως Νομικό Πρόσωπο κατά της Εστίας…
   Τελικά όμως το δικαστήριο στις 5 Νοεμβρίου 2013 δικαίωσε την Εστία και όχι τον Δήμο Νέας Σμύρνης…

Το δίκαιο είναι με την Εστία, τόνισε ο πρόεδρος της Ιωάννης Καλογείτονας κατά την τιμητική εκδήλωση της Εστίας για τον αείμνηστο δημιουργό και πρόεδρο της Πάνο Χαλδέζο. Εχουμε καθήκον να διατηρήσουμε, να διαφυλάξουμε  και να συνεχίσουμε το μεγάλο έργο του Πάνου Χαλδέζου ως κόρη οφθαλμού, πάνω στις γραμμές που εκείνος χάραξε.

ΔΠ

 

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

14  +    =  18