You are currently viewing Διάλεξη του Λυκείου Ελληνίδων Ρεθύμνου: Οι απαρχές του Μικρασιατικού Ελληνισμού

Διάλεξη του Λυκείου Ελληνίδων Ρεθύμνου: Οι απαρχές του Μικρασιατικού Ελληνισμού

reth1

«ΟΙ ΑΠΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ» ΑΠΟ ΤΟΝ ‘ΦΙΛΟΛΟΓΟ – ΔΙΔΑΣΚΑΛΟ’ ΝΙΚΟΛΑΟ ΤΣΟΥΠΑΚΗ

 

Πρωτότυπη ήταν η διάλεξη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή, 28 του μηνός, στον ζεστό και φιλόξενο χώρο του Λυκείου των Ελληνίδων Ρεθύμνης. Ήταν η πρώτη από τις 4 διαλέξεις του Λυκείου που είναι αφιερωμένες στους «Έλληνες Μικρασιάτες πρόσφυγες και μη». Η πρωτοτυπία της εκδήλωσης έγκειται στο γεγονός ότι η εν λόγω διάλεξη που είχε ως θέμα: « Οι απαρχές του Μικρασιατικού Ελληνισμού», με ομιλητή τον φιλόλογο και διδάσκαλο Νικόλαο Τσουπάκη, είχε να κάνει με την αρχαία Μικρά Ασία, της αισιοδοξίας, του σφρίγους και της δημιουργικότητος των πρώτων Ελλήνων αποίκων εκείνων που ενέσπειραν τον ελληνικό πολιτισμό στα πέρατα της Μεσογείου. Και τούτο διότι λίγες διαλέξεις έχουν γίνει σχετικές με τον ‘ιωνικό, τον δωρικό, τον αιολικό πολιτισμό’ και την ιστορική πορεία των Ελλήνων Μικρασιατών κατά την αρχαιότητα. Η παρουσίαση του θέματος συνοδεύτηκε με προβολή διαφανειών στην οθόνη, ενώ ο ομιλητής έγραψε κι εκτύπωσε ένα τρισέλιδο φυλλάδιο, που περιείχε έναν αρχαίο χάρτη της Ελλάδος με τις αποικίες της στην Μικράν Ασία και στον Εύξεινο Πόντο, και την ετυμολογική προσέγγιση των λέξεων «Ελλάς, Ασία, Μικρά Ασία», το οποίο έδωσαν σε όλους τους προσκεκλημένους τα παιδιά του, η Αμαρυλλίς και ο Ελλήνοος.

reth3

Η προσέλευση του κόσμου ήταν ικανοποιητική μολονότι ο καιρός δεν ευνοούσε λόγω θύελλας και έντονων βροχοπτώσεων. Τον σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κκ. Ευγένιο εκπροσώπησε ο πατήρ Χαράλαμπος Καμηλάκης.

Η πρόεδρος του Λυκείου κ. Φέφη Βαλαρή αφού καλωσόρισε τους προσερχομένους δήλωσε: Το Λύκειο των Ελληνίδων συνεχίζει το αφιέρωμα του στους ‘Έλληνες Μικρασιάτες πρόσφυγες και μη’ με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τις σφαγές που έγιναν το 1914 στην Παλιά και Νέα Φώκαια. το πρώτο αφιέρωμα έγινε με τον Κλήδονα το καλοκαίρι και σήμερα γίνεται η πρώτη διάλεξη, ενώ θα ακολουθήσουν άλλες τρεις μέχρι τα Χριστούγεννα. Η επόμενη εκδήλωση του Λυκείου θα γίνει στις 12 Οκτωβρίου, στις 7.00 μ.μ. όπου θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου «Στιγμές που περνούν, σκιές που μένουν» του συνταξιούχου διδασκάλου κ. Κώστα Ταταράκη. Επίσης στο Λύκειο γίνονται και φέτος όπως εδώ και χρόνια «Μαθήματα χορών από τη Κρήτη και όλη την Ελλάδα» με δασκάλους την Μαρία Μαράκη, την Μαρία Παλάση και τον Λάμπη Νικολουδάκη, «θεατρικές παραστάσεις και μάθήματα υποκριτικής» από την σκηνοθέτη Μαρία Σακαράκη Σακαδάκη, «Μαθήματα Ελληνικής Γλώσσας Ιστορίας και Πολιτισμού» από τον φιλόλογο και διδάσκαλο Νικόλαο Τσουπάκη.

Με τη σειρά της η κ. Μαριέτα Εκκεκάκη έφορος του αρχείου του Λυκείου κι έφορος διαλέξεων, έκανε παρουσίαση του πλούσιου βιογραφικού του κ. Τσουπάκη.

Ο κ. Τσουπάκης άρχισε με την ετυμολογία των λέξεων ‘Ελλάς, Ασία και Μικρά Ασία’, ενώ συνέχισε εξηγώντας με ποιον τρόπο κατά τον α΄ και β΄ αποικισμό, οι αρχαίοι Έλληνες εγκαταστάθηκαν στην Ιωνία, την Αιολίδα, την Δωρίδα και τον Πόντο της Μικράς Ασίας. Κατόπιν αναφέρθηκε στις σχέσεις των Ελλήνων με τους άλλους μικρασιατικούς λαούς στη χερσόνησο της Ανατολίας.

reth2

Μίλησε επίσης για την μεγάλη ‘Ιωνική επανάσταση’ κατά του αυταρχικού καθεστώτος των Περσών, την πορεία του Μεγαλέξανδρου στην Ασία για την κατάλυση της περσικής Αυτοκρατορίας, και την Ρωμαιοκρατία στην Μικράν Ασία. Τέλος παρουσίασε την ιστορία σημαντικών μικρασιατικών πόλεων όπως της Εφέσου, της Περγάμου, της Αλικαρνασσού, της Φώκαιας, των Μύρων, της Ξάνθου, της Μιλήτου, της Κνίδου. Παρουσίασε δύο από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου όπως το ‘Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού’ και τον ‘Ναό της Αρτέμιδος’ στην Έφεσο, και λοιπά μνημεία όπως την περίτεχνη βιβλιοθήκη του Κέλσου στην Έφεσο με τα 12.000 βιβλία, το ‘άγαλμα πρότυπο’ της Αφροδίτης της Κνίδου, τον βωμό της Περγάμου κ.λ.π.

 

Ο κ. Τσουπάκης κατέληξε λέγοντας:

Κι όμως στην Ιωνία των Ελλήνων , το 1922, έπαψε να ομιλείται η γλώσσα του Ομήρου μετά από 2.500 χρόνια. Το μεγαλείο του Ιωνικού πολιτισμού, μαζί με τους Έλληνες της δικής μας Ασίας της καθ΄ημάς Ανατολής από τα παράλια του ανατολικού Αιγαίου μέχρι τον Πόντο και την Καππαδοκία και τις πανάρχαιαες ‘γαίες-εστίες’ του Ελληνισμού, χάθηκαν ‘εν μια νυκτί’ από τον σφαγέα των Ρωμιών και των Αρμενίων Κεμάλ Ατατούρκ και τους φανατικούς Τσέτες του. Αιτία οι ‘αιώνια εκτός τόπου και χρόνου’ πολιτικοί της Ελλάδος και οι ξένοι σύμμαχοι. Τη στροφή προς τον Κεμάλ έκαναν πρώτοι οι Γάλλοι, που είδαν ότι εκείνος γινόταν πλέον ο κυρίαρχος στην περιοχή και ακολούθησαν οι Ιταλοί και οι Γάλλοι. Αφιερώνω την εκδήλωση στον φίλο μου τον αείμνηστο Παναγιώτη Μοσχινόγλου από τις Νέες Φώκιες με τον οποίο βρήκαμε το πατρογονικό του σπίτι στην παραλία της πανέμορφης πόλεως κατόπιν υποδείξεως της εν ζωή τότε μητέρας του. Όταν τον ρώτησα γιατί δεν είχε έρθει και η ίδια στη Φώκαια μου απάντησε ότι είχε τόσο σοκαριστεί στα χρόνια της καταστροφής καθώς μπροστά της έσφαξαν οι Τούρκοι την μάνα, τον πατέρα και τον αδερφό της, που δεν θα το άντεχε η ίδια να πάει.

Η πρόεδρος του Λυκείου κ. Φέφη Βαλαρή εκ μέρους του Δ.Σ, του Λυκείου δώρισε ένα βιβλίο στον κ. Τσουπάκη ο οποίος με τη σειρά του συγκινημένος ευχαρίστησε το Λύκειο όχι μόνο για το δώρο αλλά και την προσφορά του στο Ρέθυμνο ‘των Γραμμάτων και των Τεχνών’.

Το κοινό παρακολουθούσε με θρησκευτική ευλάβεια κι έδειχνε ικανοποιημένο όχι μόνο από το πρωτότυπο θέμα που αφορούσε στην αρχαία Μικράν Ασία αλλά και τον όμορφο τρόπο παρουσίασης όπου η καλά επεξεργασμένη ύλη σε συνδυασμό με την προβολή χαρτών και εικόνων έκανε τις γνώσεις πιο εύπεπτες και κατανοητές.

ΛΥΚΕΙΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

4  +    =  13