You are currently viewing Διαγωνισμός διηγήματος με θέμα: «Κωνσταντινούπολη: πόλη αληθινή ή πόλη ονειρική»

Διαγωνισμός διηγήματος με θέμα: «Κωνσταντινούπολη: πόλη αληθινή ή πόλη ονειρική»

zografeio

Την αναβίωση του σημαντικού θεσμού «Ζωγράφειος Αγών» επιχειρούν  το Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινουπόλεως και τα Εκπαιδευτήρια  Ε. Μαντουλίδη Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του ετήσιου Διεθνούς  Μαθητικού Συνεδρίου, που πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη.

Ο «Ζωγράφειος Αγών» είχε θεσμοθετηθεί από τον Φιλολογικό Σύλλογο Κωνσταντινουπόλεως, στα τέλη του 19ου αιώνα, για τηβράβευση δέκα εκθέσεων «περί ζώντων μνημείων», δηλαδή εκθέσεων που παρουσίαζαν «τις ελληνικές διαλέκτους, τα ήθη και τα έθιμα του ελληνικού λαού», με τη «γενναία χορηγία του αγωνοθέτου και μεγάλου του Συλλόγου ευεργέτου ΧρηστάκηΕφέντη Ζωγράφου».

Ο «Ζωγράφειος Αγών» σήμερα στοχεύει να γίνει ένας διεθνής διαγωνισμός διηγήματος με θέμα:

«Κωνσταντινούπολη: πόλη αληθινή ή πόλη ονειρική».

Πώς να απαλλαχτεί κανείς από το βάρος της ιστορίας της Κωνσταντινούπολης, μιας σπάνιας μεγαλούπολης με συνεχόμενη διάρκεια ζωής δύο χιλιάδων και πλέον ετών; Διαμάντι της Ανατολής και όνειρο της Δύσης, η Πόλη είναι μια καθ’υπεροχήν πόλη, η οποία κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην ιστορία και στην καρδιά του κάθε Έλληνα. Όλοι τη γνωρίζουν, αρκετοί την έχουν επισκεφθεί, για κάποιους αποτελεί αντικείμενο ονειροπλασίας μέσα από κείμενα ιστορικά, βιογραφικά, διηγηματικά αλλά και μέσα από μαρτυρίες συγγενών και φίλων.

Σε κάθε περίπτωση είναι μια πόλη που εμπνέει και ζητάμε να της αφιερώσετε το δικό σας διήγημα.

Όροι συμμετοχής

 1. Ο διαγωνισμός είναι ελεύθερος για όλους όσοι θέλουν να λάβουν μέρος και έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους.
 2. Οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό μπορούν να αποστείλουν μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2016 το κείμενό τους, σε 5 αντίτυπα, στην ελληνική γλώσσα στη διεύθυνση:

ΖΩΓΡΑΦΕΙΟΣ ΑΓΩΝ – ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ

Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη

12 χλμ. Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Ν. Μουδανιών

Τ.Θ. 60151, 57000, Θέρμη, Θεσσαλονίκη

και ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: ahasioti@mandoulides.edu.gr

 1. Η έκταση του διηγήματος δεν πρέπει να υπερβαίνει τους  22.000 χαρακτήρες, συμπεριλαμβανομένων των κενών (γραμματοσειρά Times New Roman, μέγεθος 12, με  περιθώριο 2,5 και σε διάστιχο 1,5).
 2. Το κείμενο θα υπογράφεται με ψευδώνυμο.
 3. Σε ξεχωριστό κλειστό φάκελο θα αποστέλλεται το ψευδώνυμο, το πραγματικό ονοματεπώνυμο του συγγραφέα, ένα τηλέφωνο επικοινωνίας και το ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο.
 4. Η Κριτική Επιτροπή αποτελείται από διακεκριμένους συγγραφείς και εξέχουσες προσωπικότητες της λογοτεχνίας, του πολιτισμού και της κοινωνίας, καθώς και από τοπικούς παράγοντες. Πρόεδρος της Επιτροπής  είναι η κ. Κατρίν Βελισσάρη, τ. Διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ).
 5. Η Κριτική Επιτροπή θα επιλέξει τα τρία καλύτερα διηγήματα.
 6. Κυριότερα κριτήρια επιλογής είναι η:
 • H πρωτοτυπία της ιστορίας (π.χ. δεν πρέπει να είναι ένας απλόςτουριστικός οδηγός)
 • Οι αφηγηματικές ικανότητες
 • H τέχνη του συγγραφέα, ώστε το κείμενό του να αιχμαλωτίζει τον αναγνώστη του.
 1. Οι επιτυχόντες στον διαγωνισμό θα προσκληθούνστην Κωνσταντινούπολη (με τα έξοδα καλυμμένα) κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Μαθητικού Συνεδρίου.
 2. Τα 3 βραβεία (1ο, 2ο και 3ο Βραβείο) θα ανακοινωθούν τον Φεβρουάριο 2016 και θα απονεμηθούν στην τελετή λήξης του Συνεδρίου. Το 1ο Βραβείο θα συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 300 ευρώ.
 3. Το βραβευμένο κείμενο θα δημοσιευθεί ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του Διεθνούς Μαθητικού Συνεδρίου και σε έντυπα μέσα. Οι υποψήφιοι δεσμεύονται να μην απαιτήσουν συγγραφικά δικαιώματα για τη δημοσίευση των κειμένων τους που σχετίζονται με τον διαγωνισμό.
 4. Η συμμετοχή στον διαγωνισμό προϋποθέτει την αποδοχή των παραπάνω όρων συμμετοχής. Οι αποφάσεις των μελών της κριτικής Επιτροπής είναι αμετάκλητες.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στην κ. Άσπα Χασιώτη

email:              ahasioti@mandoulides.edu.gr

ή να επισκεφτείτε: www.mandoulides.edu.gr/za

https://www.facebook.com/Zographeio_Lykeio

 

 

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

6  +  1  =