
Ο ιστορικός και συγγραφέας Χάρης Σαπουντζάκης αναφέρει στο άρθρο του «Πόλεις και
Νοτιοανατολικά της Σμύρνης ήταν οι καζάδες των Θείρων, του Βαϊνδηρίου και του Οδεμησίου. Τα Θείρα ήταν μια μικρή πολιτεία με 6.000 Έλληνες περίπου. Το Βαϊνδήρι πάνω στη σιδηροδρομική γραμμή Σμύρνης – Αϊδινίου – Εγιρντίρ ήταν μια πλούσια πολιτεία στην κοιλάδα του Κάϋστρου με περισσότερο από 8.000 Έλληνες… ανατολικότερα το Οδεμήσιο με 3.000 Ρωμιούς ασχολούμενους κυρίως με το εμπόριο.
Δύο μεγάλα χωριά της περιοχής με μεικτό πληθυσμό ήταν το Πυργί και η Λύγδα – τα Λύγδα. Μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών οι Τούρκοι μετονόμασαν σε Adagide και σήμερα ονομάζεται Ovakent. Τα Λύγδα βρίσκονται περίπου 14 χιλιόμετρα ανατολικά των Θείρων – Tire – και περίπου 12 χιλιόμετρα νότια του Εύδαιμου – Odemis.Βρίσκεται στη βόρεια πλαγιά της οροσειράς του Τμώλου και γύρω από το νότιο τμήμα της κοιλάδας του Κάϋστρου στο σημείο που οι λόφοι κατηφορίζουν προς την πεδιάδα. Σήμερα, στη θέση αυτή είναι ορατά τα ερείπια του αρχαίου οικισμού και ένα πολύ όμορφο χωριό.
Παρουσιάζουμε στους αγαπητούς αναγνώστες του «MIKRASIATIS.GR» μια έκθεση – 35 – φωτογραφιών με θέμα το όμορφο κεφαλοχώρι Λύγδα της επαρχίας Οδεμησίου και της περιφέρειας Σμύρνης. Πολλά από τα σπίτια του χωριού παραμένουν άθικτα από το μεγάλο ξεριζωμό του 1922 και κατοικούνται σήμερα από τους Τούρκους εποίκους. Η έκθεση οργανώθηκε και παρουσιάστηκε με αφορμή τα 90 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή για τους σπουδάζοντες την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό στην πόλη Σταυρούπολη της Ρωσίας.
Ανοίξτε και δείτε την έκθεση στη σελίδα : http://www.ktdrus.gr/panorama/index.files/presentation_4.html
Ο υπεύθυνος της έκθεσης
Εκπαιδευτικός – συγγραφέας
Θώδης Κωνσταντίνος