«Δεν ξεχνώ την Μικρά Ασία» Διαρκής κινητή έκθεση της ΟΠΣΕ για μαθητές και σχολεία

You are currently viewing «Δεν ξεχνώ την Μικρά Ασία» Διαρκής κινητή έκθεση της ΟΠΣΕ για μαθητές  και σχολεία

Τα πολύ θετικά σχόλια των μικρών μαθητών και των συνοδών τους συγκέντρωσε η πρωτότυπη διαρκής κινητή έκθεση «Δεν ξεχνώ την Μικρά Ασία», που παρουσιάσθηκε πιλοτικά την Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023, στη Θεσσαλονίκη.

Η νέα δράση της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (ΟΠΣΕ) πραγματοποιείται με τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας-Θράκης) , στο πλαίσιο του προγράμματος «Δημιουργώ».

Δεν ξεχνώ την Μικρά Ασία

Η έκθεση είναι αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή και περιλαμβάνει 30 rollup banners με 15 ιστορικές φωτογραφίες και 15 ποιήματα από μεγάλες προσωπικότητες (Παλαμάς, Σεφέρης, Ελύτης, Horton κλπ) αλλά και σύγχρονους ποιητές αφιερωμένα στη Μικρά Ασία και την προσφυγιά του 1922.

Η πιλοτική δράση παρουσιάσθηκε στην Ευκαρπία της Θεσσαλονίκης, στα γραφεία του τοπικού Μικρασιατικού Συλλόγου «Ουσάκ». Η πρόεδρος του συλλόγου κ. Σοφία Τσολοζίδου και ο γενικός γραμματέας κ.Βαγγέλης Τσίλογλου ενημέρωσαν τους μικρούς επισκέπτες της έκθεσης για το περιεχόμενο της.

Μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου της Ευκαρπίας, καθώς και δημοτικών σχολείων της περιοχής επέδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα εκθέματα και δήλωσαν εντυπωσιασμένοι. Σε όλα τα παιδιά διανεμήθηκαν από ένα αναμνηστικό στυλό της δράσης καθώς και ένα διαφημιστικό lennard με το όνομα τους.

Η έκθεση Δεν ξεχνώ τη Μικρά Ασία, θα παρουσιασθεί επίσημα από την ΟΠΣΕ στο πανελλήνιο ετήσιο αντάμωμα των Μικρασιατών, στις 2 και 3 Σεπτεμβρίου στη Νέα Αρτάκη της Εύβοιας και στη συνέχεια με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και καθ όλη τη διάρκεια του έτους στα σχολεία (δημοτικά και Γυμνάσια), σε όλη τη χώρα, σε συνεργασία με τους τοπικούς συλλόγους της δύναμης της ΟΠΣΕ.

Αφήστε μια απάντηση