Χρονικό Πανηγύρεως Ιερού Ναού Αγίου Χρυσοστόμου 2012

 


Την Κυριακή προ της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, καθιέρωσε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, να τιμάται η ιερά και φωτοφόρος μνήμη του Αγίου ενδόξου Ιερο-Εθνομάρτυρος Χρυσοστόμου Αρχιεπισκόπου Σμύρνης του από Δράμας. Έτσι και φέτος, με τη δέουσα λαμπρότητα ο τόπος μας πανδήμως εόρτασε την μεγάλη αυτή εορτή, με πανηγυρικές εκδηλώσεις που συνδιοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολις Δράμας με τον Δήμο Δράμας, με επίκεντρο το σπίτι του Αγίου Χρυσοστόμου, τον Ιερό του Ναό, που την τελευταία δεκαετία ανεγείρεται στο βόρειο τμήμα της πόλεώς μας, στην περιοχή του Δημοτικού Σταδίου.

Οι λατρευτικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν το απόγευμα του Σαββάτου 8 Σεπτεμβρίου, ανήμερα της εορτή του γενεσίου της Παναγίας, στις 6:30μμ, με τον Μεγάλο Πανηγυρικό Εσπερινό, όπου χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κύριος Παύλος, με τον Ιερό Κλήρο της πόλεως. Μετά την Αρτοκλασία, ο πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. Σεβαστιανός Τσιαντής, Ιεροκήρυξ, ομίλησε καταλλήλως, αναφερόμενος στο σπουδαίο έργο του Αγίου Χρυσοστόμου και στην πρόταση ζωής που μας προσφέρει η βιοτή του.

Ακολούθως, στον προαύλιο χώρο του Ναού, έλαβε χώρα λαμπρά πολιτιστική εκδήλωση, ως κατ’ έτος είθισται, την οποία άνοιξε ο προϊστάμενος του Ναού Αρχιμ. Γεράσιμος Βλατίτσης, ο οποίος καλοσώρισε τους προσκεκλημένους, τους ευλαβείς προσκυνητές του Μεγάλου τοπικού Αγίου. Στην σύντομη προσφώνησή του αναφέρθηκε στον ενοριακό ποιμαντικό και φιλανθρωπικό έργο της νεοσύστατης ενορίας, δίδοντας έμφαση στη ζωντανή παρουσία του Αγίου Χρυσοστόμου στη ζωή της ενορίας, όσον αφορά την συμμετοχή των ενοριτών στα δρώμενα του ναού, με πρώτα τα παιδιά και τους νέους της περιοχής που απαρτίζουν το κατηχητικό «Η ΚΙΒΩΤΟς». Καταλήγοντας, ανακοίνωσε την άμεση έναρξη των εργασιών αποπερατώσεως του Ναού του Αγίου που τα τελευταία δύο χρόνια έμεινε στάσιμος λόγω της οικονομικής δυσπραγίας, και απύθυνε έκκληση στους Δραμινούς συμπολίτες να συνδράμουν από την καρδιά τους στο ιερό αυτό έργο.

Στη συνέχεια, προσκάλεσε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλο να ευλογήσει την εκδήλωση. Ο Ποιμενάρχης μας στην προσλαλιά του, χαιρέτισε τους παρευρισκομένους, και αναφέρθηκε στην διαχρονική παρουσία της Ορθοδόξου Εκκλησίας στον τόπο και στο Γένος. Πάντοτε, αλλά ιδιαιτέρως σήμερα η Εκκλησία, ως Φιλόστοργος μήτηρ αγκαλιάζει όλους τους ανθρώπους που προστρέχουν σ’ Αυτήν, από το πέλαγος του βίου, θεωρώντας την σαν το απάνεμο λιμάνι που θα τους αναπαύσει, θα τους θεραπεύσει και θα τους χαρίσει αγάπη και στοργή και ότι άλλο έχουν ανάγκη. Ζήτησε από του Δραμινούς να αντιμετωπίσουν με αξιοπρέπεια, υπομονή και καρτερία την κρίση που σοβεί στον τόπο, και φιλαδέλφως να δείξουν αλληλεγγύη στους πάσχοντες αδελφούς μας που μαστίζονται από την ανεργία και την ανέχεια. Περατώνοντας τον Λόγο Του, αφού παρότρυνε τους προσερχομένους να συμβάλλουν στο έργο της αποπερατώσεως του Ναού, εξέφρασε την Αρχιερατική του ευαρέσκεια προς το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, την επιτροπή της Φιλοπτώχου, και όλους τους αφανείς Χριστιανούς της περιοχής που βρίσκονται κοντά στην Εκκλησία τους και παντοιοτρόπως την διακονούν, όμως κυρίως φέτος που υπερέβαλαν εαυτόν στην προετοιμασία και στη άρτια διεξαγωγή της Αγίας αυτής επετείου μεταμορφώνοτας τον εορτασμό σε Εορτή, το πανηγύρι σε Πανήγυρι. Επίσης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την μαζική συμμετοχή στου Λαού στις εφετινές εκδηλώσεις, που ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο.

Επηκολούθησε επίκαιρος χαιρετισμός του Δημάρχου Δράμας κ. Κυριάκου Χαρακίδη, ο οποίος στην ομιλία του αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία που δίνει ο Δήμος της Δράμας στην εορτή του Αγίου Χρυσοστόμου ως τοπικού Αγίου, αλλά και στο προσωπικό του ενδιαφέρον για το έργο της αποπερατώσεως του Ναού. Δήλωσε δε, και την διαρκή και έμπρακτη συμμετοχή του Δήμου Δράμας στην πορεία διεξαγωγής των επομένων φάσεων των εργασιών με όλες του τις δυνάμεις. Κλείνοντας, διατράνωσε προς άπαντες την χαρά της συμμετοχής του στον διήμερο εορτασμό του Αγίου Χρυσοστόμου με το πλούσιο πρόγραμμα και τις λαμπρές εκδηλώσεις που είχε την ευκαιρία να συμπανηγυρίσει με αγαπητά και προσφιλή πρόσωπα.

Το – σημαντικό – πολιτιστικό κομμάτι της εορτής, φέτος πλαισίωσε το Λύκειο των Ελληνίδων Δράμας, με μία καταπληκτική – και κατά πάντα άρτια – παράσταση περίπου ογδόντα ατόμων, με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια από τις περιοχές που πέρασε ο Άγιος διωκόμενος από τη Δράμα το 1910, πορευόμενος προς τη Σμύρνη όπου συνέχισε την Αρχιερατική του διακονία, δηλαδή Μακεδονία, Θράκη, Κωνσταντινούπολη και Μικρασία. Ως κατάληξη, ακούστηκε το Ποντιακό τραγούδι «την πατρίδαμ έχασα» και ο χορός Σέρα. Έπειτα έλαβε τον λόγο η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Δράμας κα Άννα Ντινάκη, η οποία με ζωηρή συγκίνηση ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλο για την πρόσκληση να λαμπρύνει φέτος το Λύκειο την πολιτιστική εκδήλωση τιμής και μνήμης του συμπολιούχου Αγίου Χρυσοστόμου.

Την επομένη ημέρα, την Κυριώνυμη και Μεγάλη της Εορτής, Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012, από τις 7 το πρωί έως τις 11:00πμ, ανήμερα της ημέρας που σφαγιάστηκε το 1922 στη Σμύρνη ο Άγιος Χρυσόστομος, τελέστηκε πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, Ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δράμας κ. Παύλου με τον Ιερό Κλήρο, παρουσία των Αρχόντων, του Στρατού και του Λαού του Θεού. Κατά την διάρκεια του Πανηγυρικού της ημέρας, ο Ποιμενάρχης μας, λαμβάνοντας την ευκαιρία από το Ευαγγέλιο της ημέρας – Κυριακή προ του Σταυρού – μίλησε για το μεγαλείο της θυσίας υπέρ των άλλων, παρουσιάζοντας Γραφικά παραδείγματα, με κορυφαίο την Θυσία του Μονογενούς Υιού και Λόγου του Θεού του Ιησού Χριστού, που θυσιάστηκε για την σωτηρία του κόσμου, και φθάνοντας στη θυσία του Αγίου Χρυσοστόμου από τους Τούρκους το 1922 στη Σμύρνη, ο οποίος είχε την ευκαιρία να διαφύγει στην «ασφαλή» Αθήνα για να ζήσει άνετα την υπόλοιπη ζωή του, αλλά προτίμησε να μείνει με τα πνευματικά του παιδιά με όποιο κόστος, φθάνοντας στη σφαγή, σε αντίθεση με τον πολιτικό διοικητή Στεργιάδη – δείγμα νοσηράς νοοτροπίας που και σήμερα υπάρχει – που έφυγε από του πρώτους και μάλιστα για τη Γαλλία! Ο Σεβασμιώτατος επικέντρωσε την ομιλία του στην προσφορά του Ιερού Κλήρου κάθε εποχής, αναφέροντας χαρακτηριστικά τον λόγο του ποιητού που είπε ότι η ελευθερία του Γένους δεν επισφραγίστηκε με το Σύνταγμα του 1843 αλλά στις 10 Απριλίου 1821, όταν κρέμασαν τον Πατριάρχη Γρηγόριο τον Ε’ στην κεντρική Πύλη του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη.

Έπειτα, τελέστηκε Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των Θυμάτων της Μικρασιατικής καταστροφής.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας λιανεύτηκε η εικόνα του Αγίου Χρυσοστόμου πέριξ του Ναού του, προπορευομένων των λαμπάδων, των φανών, των εξαπτερύγων και των λαβάρων που κρατούσαν τα παιδιά της νεανικής συντροφιάς του κατηχητικού της «ΚΙΒΩΤΟΥ» του Αγίου Χρυσοστόμου, των αντιπροσωπειών των πολιτιστικών συλλόγων, ενόπλου διμοιρίας από την Ε’Μοίρα Καταδρομών, των Προσκόπων του Γ’ Συστήματος Δασοπροσκόπων, του Ιερού Κλήρου, του Αρχόντων και του Λαού. Μετά την περάτωση της Ιεράς Λιτανείας απολύθηκε η Θεία Λειτουργία στο κεφαλόσκαλο των προπυλαίων όπου και διανεμήθηκε το αντίδωρο.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας στις 7, τελέστηκε ο μεθέορτος Εσπερινός και δι’αυτού του τρόπου έλαβε τέλος η Πανήγυρις.

Βαθυσεβάστως υποβάλουμε υιικώς την ευγνομωσύνη μας στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλο για την πατρική στοργή και το ανύστακτο ενδιαφέρον του για την Ενορία μας. Ολοψύχως τον ευχαριστούμε για την εξόχως τιμητική παρουσία κάθε χρόνο σε όλες τις εκδηλώσεις μας. Να τον έχει ο Θεός καλά για πολλές περιόδους ετών, και να τον καθιστά άξιο Επίσκοπό μας και Πατέρα μας, γνήσιο διάδοχο του προκατόχου του Αγίου Χρυσοστόμου, στη μαρτυρική μας επαρχία. Θερμότατες ευχαριστίες απευθύνουμε στον αξιότιμο Δήμαρχο Δράμας κ. Κυριάκο Χαρακίδη, τον Δήμο Δράμας και την ΔΕΚΠΟΤΑ, για την αγαστή συνεργασία στις προετοιμασίες της εορτής. Επίσης, στο 1ο Σύνταγμα Πυροβολικού για την ένοπλη διμοιρία που συνόδευσε τη λιτανεία, στην Ε’ Μοίρα Καταδρομών για την διμοιρία, την Αστυνομική Διεύθυνση Δράμας και την Τροχαία Δράμας για την εύρυθμη κυκλοφορία και ευταξία πέριξ του Ναού, την Πυροσβεστική για την δική της πολύτιμη προσφορά. Εκ βάθους καρδίας ευχαριστούμε την Βυζαντινή χορωδία «Οι Δομέστικοι της Δράμας» και τον ιδρυτή και χοράρχη της, τον Μουσικολογιώτατο πρωτοψάλτη κ. Γρηγόριο Παπαεμμανουήλ που εκλέησαν το Αναλόγιο του Ναού και τις δύο μέρες και μάλιστα αφιλοκερδώς. Αξίζει συγχαρητήρια και ευχαριστίες το Λύκειο των Ελληνίδων Δράμας με την μεγάλη ιστορία και προσφορά στο Γένος και την Παράδοσή του, στην Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο, στον χοροδιδάσκαλο, στην φιλολογική επιτροπή, στους μουσικούς και στους χορευτές, σε όλα τα ευλογημένα παιδιά που έδωσαν για μια ακόμη φορά όλη τη δύναμη της ψυχής τους για την καλύτερη παρουσίαση της «Πορείας προς τη Σμύρνη».Θα ήταν παράληψη να μην αναφέρουμε ότι σε όλους αυτούς που προσήλθαν στις λατρευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις τιμής και μνήμης του Προστάτου Αγίου μας, και φέτος προσφέρθηκε ευγενώς – δωρεάν – πλούσιο κέρασμα με εδέσματα προς ευλογίαν, το οποίο παρεσκεύασαν οι κυρίες της φιλοπτώχου αδελφότητος της Ενορίας μας, που όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα επιδόθηκαν σε οργασμό προετοιμασιών για την άρτια διοργάνωση της εφετινής Πανηγύρεως. Εγκάρδια ευχαριστούμε την Εκκλησιαστική Επιτροπή και τους υπολοίπους φίλους της Ενορίας μας για τον χρόνο τον κόπο και την αγάπη που αφιέρωσαν, κάποιες φορές μέχρι τα μεσάνυχτα, για την ορθή υποδοχή του σημαντικού αυτού γεγονότος της Εκκλησιαστικής μας ζωής.

Στην προσπάθεια αποπερατώσεως του Ναού τυπώθηκαν κουπόνια-λαχεία των 2 ευρώ. Η κλήρωση των δώρων θα γίνει την 13η Νοεμβρίου 2012, εορτή του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, η λίστα των τυχερών λαχνών θα αναρτηθεί στον πίνακα ανακοινώσεων του Ναού.

Παρέστησαν:ο Βουλευτής Δράμας της Νέας Δημοκρατίας κ.Δημήτριος Κυριαζίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ.Ιωάννης Ξανθόπουλος, ο Δήμαρχος Δράμας κ.Κυριάκος Χαρακίδης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας κ.Θεόδωρος Μπέσσας, ο Αντιδήμαρχος Δράμας κ.Κυριάκος Γρηγορίου, ο Ανώτερος Διοικητής Φρουράς Δράμας κ.Αλέξανδρος Τσιρίδης, ο Διοικητής της Ε’ Μοίρας Καταδρομών κ.Γεώργιος Αλατζάς, ο Αστυνομικός Διευθυντής Δράμας κ.Σπυρίδων Φλώρος, ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής Δράμας κ.Γεώργιος Καηπάκης, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Δράμας κ.Μηνάς Σκάρλιος, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής κ.Μάριος Αποστολίδης, ο τέως Βουλευτής Δράμας της Νέας Δημοκρατίας κ.Σταύρος Παπαδόπουλος, ο τέως Βουλευτής Δράμας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ.Νικόλαος Σμολοκτός, ο τέως Αντιδήμαρχος Δοξάτου κ.Θεολόγος Παπαδόπουλος, ο Δημοτικός Σύμβουλος Δράμας κ.Ελευθέριος Χρυσοχοϊδης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Δράμας κ.Γρηγόριος Παπαεμμανουήλ.

Ευχαριστούμε όλους και όλες, τους εκλεκτούς και αγαπητούς αδελφούς μας από τον πρώτο μέχρι τον… πρώτο – για τον Χριστό και την Εκκλησία όλοι είμαστε ίσοι δεν υπάρχουν τελευταίοι – για την χαρά της συμπροσευχής, του συνεορτασμού και της επικοινωνίας που είχαμε την ευκαιρία και φέτος να ζήσουμε στην εορτή του Αγίου μας. Ο Θεός να χαρίζει σε όλους χρόνια ευλογημένα και ευφρόσυνα!

Αρχιμ. Γεράσιμος Βλατίτσης

Ιερά Μητρόπολις Δράμας

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ

Μητροπολίτου Δράμας – Σμύρνης

Μουρούζη 45, 661 00 Δράμα, 25210-45005 Δράμα 10 Σεπτεμβρίου 2012

 

[nggallery id=44]

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

  +  9  =  16