“Χριστούγεννα στις Αλησμόνητες Πατρίδες” από την Εφη Γρηγοριάδου

efi-grigoriadou

Την Κυριακή 20/9/09  το απόγευμα παρουσιάστηκε από την Ενωση Μικρασιατών στο Συνεδριακό Κέντρο της Θήβας το λεύκωμα της Εφης Γρηγοριάδου «Χριστούγεννα στις Αλησμόνητες πατρίδες».

Το βιβλίο καταπιάνεται με μια σειρά από έθιμα και παραδόσεις των Χριστουγέννων των Μικρασιατών καθώς και λεπτομερείς αναφορές στις μικρασιάτικες γεύσεις αφού η συγγραφέας γνωρίζει καλά το θέμα και έχει εκδόσει μια σειρά από αντίστοιχα βιβλία με λαογραφικά  στοιχεία πολλά από τα οποία έχουν βραβευθεί.

Η κα Γρηγοριάδου έχει εκδόσει  5 λευκώματα με εδεσματολόγια διαφόρων περιοχών της Ελλάδας από τις εκδόσεις Ιδεογραφίες μεταξύ αυτών και το Εδεσματολόγιον Σμύρνης (εκδόσεις Κοχλίας), καθώς και το” απλόχερο της γιαγιάς” (τρόπος μετρήματος υλικών για τα εδέσματα).

Οπως μας είπε η ίδια , τα βιβλία της δεν είναι οδηγοί μαγειρικής, αλλά λευκώματα τα οποία περιέχουν λαογραφικά και ιστορικά στοιχεία τα οποία είναι αποτέλεσμα έρευνας.

synedriako-efi2

Για το βιβλίο μίλησε η επίσης συγγραφέας Χρυσάνθη Συμεωνίδου-Χείλαρη η οποία ανέλυσε την αρχαιοελληνική προέλευση πολλών εθίμων που τηρούμε μέχρι σήμερα τα οποία θεωρούμε πως έχουν δυτική προέλευση.

synedriako-efi7

Στη συνέχεια διαβάστηκε στα ποντιακά απόσπασμα από το παραμύθι «Το κοριτσάκι με τα σπίρτα» με αφηγητή τον συγγραφέα Κυριάκο Σαχανίδη, συνοδεία πιάνου από τον μουσικό και συγγραφέα Βασίλη Αρχιτεκτονίδη.

synedriako-efi3synedriako-efi1

Μετά την εκδήλωση υπήρχε μπουφές με παραδοσιακά γλυκά και ποτά για όλους και ανταλλαγή ευχών για τις γιορτές καθώς είναι η τελευταία της Ενωσης Μικρασιατών για το έτος που φεύγει σε λίγες μέρες και οι παρευρισκόμενοι έδωσαν ραντεβού για τον πρωτοχρονιάτικο χορό του Συλλόγου στις 9 Ιανουαρίου στην αίθουσα Golden Hall.

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

13  +    =  15