“Χειμώνας της Ανατολής” της Ελπίδας Οικονομοπούλου

Το βιβλίο Χειμώνας της Ανατολής της Ελπίδας Οικονομοπούλου, εκδόθηκε από τις εκδόσεις Λιβάνη. Είναι ιστορικό μυθιστόρημα το οποίο διαδραματίζεται στη Μικρά Ασία .

Η ιστορία αρχίζει από το 1904 στη Σπάρτη της Πισιδίας και τελειώνει με την καταστροφή και τον διωγμό των Ελλήνων. Ο ήρωας του έργου είναι ο Θανάσης Παπάζογλου. Χρόνο με το χρόνο παρακολουθούμε όχι μόνο τη ζωή του και τα ήθη και τα έθιμα των Ελλήνων αλλά και τις πιέσεις των Τούρκων εναντίον των Χριστιανών.

Τις βασικές πληροφορίες για τη ζωή στη Σπάρτη και τις διώξεις των Χριστιανών , Ελλήνων και Αρμενίων έχει δώσει στη συγγραφέα ο πεθερός της ,που είχε γεννηθεί στη Σπάρτη της Μ.Ασίας, είχε ζήσει τις φοβερές συνθήκες στα Τάγματα Εργασίας και επέζησε από ένα πλήθος θανάσιμους κινδύνους μέχρι να έλθει στην Ελλάδα.

Είναι ένα βιβλίο με γρήγορο λόγο , δεμένη πλοκή, που σε κάνει να μη θέλεις να το αφήσεις από το χέρι σου. Με εξαιρετικές περιγραφές και γνώση των γεγονότων. Με συγκίνησε και με τάραξε. Με τάραξε γιατί κατάλαβα ποιά ήταν τα πραγματικά αίτια της καταστροφής και τα λάθη. Τον τρόπο που μεθοδεύθηκε ο αφανισμός των Ελλήνων από τη Μικρά Ασία και της Μικράς Ασίας για τους ¨Ελληνες.

Πάτρα 07-02 -2010

Σαλώμη Βασλαματζή – Χρυσανθακοπούλου

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

  +  32  =  40