Χάρης Σαπουντζάκης: 80 χρόνια Ενωση Σπάρτης Μικράς Ασίας και συνεχίζουμε με τις νέες γενιές

Ενα από τα πιο ιστορικά στελέχη του προσφυγικού χώρου,  από τα ιδρυτικά μέλη της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας (ΟΠΣΕ), επίτιμος πρόεδρος του ΚΕΜΙΠΟ Νέας Ιωνίας  και  πρόεδρος της Ενωσης Σπάρτης Μικράς Ασίας, ο κος Χάρης Σαπουντζάκης μιλάει σήμερα  στο mikrasiatis.gr

-Πείτε μας μερικά στοιχεία για τον ιστορικό αυτό Σύλλογο,  την Ενωση Σπάρτης Μικράς Ασίας

Η Ενωση Σπάρτης Μικράς Ασίας, συμπληρώνει φέτος 80 χρόνια από την ίδρυση της. Το 1933 ιδρύθηκε στη Νέα Ιωνία, με την ονομασία τότε Σύλλογος  Σπαρταλήδων Νέας Ιωνίας “Τα Σπάρτα”, στην πορεία άλλαξε το καταστατικό και μέχρι σήμερα η ονομασία του είναι Ενωση Σπάρτης Μικράς Ασίας Νέας Ιωνίας.

Κατά μια έννοια, έχει ακόμα μεγαλύτερη διάρκεια ζωής καθώς ο πρώτος Σύλλογος που ιδρύθηκε εκτός της πατρίδας της Σπάρτης Μικράς Ασίας, ήταν στη Σμύρνη το 1913 με την ονομασία Ενωση Πισιδών και άρα συμπληρώνονται ακριβώς 100 χρόνια.

Το 1923, ο πρώτος Σύλλογος που ιδρύεται στην Αθήνα και όχι στη Νέα Ιωνία,  ήταν ο Σύλλογος Πισιδίας δλδ των Σπαρταλήδων της Πισιδίας, αναδεικνύοντας τους Σπαρταλήδες σε μια δυναμική προσφυγική ομάδα, με Συλλόγους στην Αθήνα, στη Νέα Ιωνία και στη Νίκαια.

-Τι ήταν η Σπάρτη της Πισιδίας στη Μικρά Ασία που δίνει σήμερα αυτό το έργο στον Μικρασιατικό Ελληνισμό;

Η ιστορία της ιδιαίτερης πατρίδας μας έχει κάνει πολύ υπερήφανους, παρά το γεγονός ότι σε αριθμούς η κοινότητα των Σπαρταλήδων δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλη, αντίθετα ήταν από τις μικρότερες, καθώς ο  ελληνικός πληθυσμός στη Σπάρτη Μικράς Ασίας ήταν 6000 σε σύνολο 30000 κατοίκων που υπερίσχυαν κατά πολύ οι μουσουλμάνοι.

Παρά το γεγονός αυτό  ανέπτυξαν τα τελευταία 50 χρόνια πριν την καταστροφή του 1922, μια μεγάλη και ουσιαστική παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα, στα εκπαιδευτικά και τα θρησκευτικά. Αν υπολογίσει κανείς ότι σήμερα σώζονται δυο πολύ μεγάλοι ναοί, τους οποίους οι Τούρκοι τουλαχιστον για τα  εξωτερικά τους δείχνουν ένα ενδιαφέρον, πέραν αυτών που έχουν κατεδαφιστεί, γιατί στη Σπάρτη υπήρχαν τουλάχιστον 4-5 σχολεία με παιδιά από το νηπιαγωγείο μέχρι το σημερινό Λύκειο, με πολλούς εκπαιδευτικούς, επιστήμονες, γιατρούς, δικηγόρους, φαρμακοποιούς και κυρίως εμπόρους και επιχειρηματίες, είναι μια παρακαταθήκη, η οποία μας υποχρεώνει εμάς τους μικράσιάτες της δεύτερης, της τρίτης γενιάς να πορευτούμε στη διατήρηση της μνήμης, της ιστορίας, αλλά κοιτάζουμε και μπορστά.

-Ποιό είναι το μέλλον της Ενωσης Σπάρτης Μικράς Ασίας και πως καταφέρνει να επιβιώνει σήμερα ένας Σύλλογος όπως ο δικός σας με τόσες δραστηριότητες;

Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ενώ γράφουμε στο Σύλλογο αποκλειστικά και μόνο καταγόμενους από τη Σπάρτη, κατευθείαν εξ αίματος, τα τελευταία 5 χρόνια έχουμε γράψει 100 καινούργια μέλη, τα 80 απο αυτά είναι της 3ης και 4ης γενιάς, χάρις στο έργο που έχουν κάνει οι νεότεροι συνάδελφοι όπωςο Σ.Ουλκέρογλου και ο Λ.Χριστοδούλου, αξιοποιώντας και τις σύγχρονες τεχνολογίες και το διαδίκτυο, τα οποία είναι κοντά μας στις εκδηλώσεις μας και γενικά στις δραστηριότητες μας.

Εκεί είναι η επιτυχία της Ενωσης μας, οι νέες γενιές. Μας έχει βοηθήσει βέβαια και το γεγονός ότι έχουμε στηριχθεί  εκτός απο ηθικά και υλικά  από τους συμπατριώτες μας της πρώτης γενιάς και της επόμενης, οι οποίοι μας κατέλιπαν ακίνητα, μπόρεσε έτσι η Ενωση να έχει μια δυνατότητα και αυτοδυναμία  οικομονική,τέτοια που να μπορεί και σήμερα ακόμη να στέκεται στα πόδια της.

Δεν οργανώνουμε πάρα πολλές εκδηλώσεις, αλλά εκδηλώσεις ποιότητας, αλλά και οργανωμένες εκδρομές, βιβλία, έχουμε εκδώσει 12 βιβλία για  τη Σπάρτη. Αν συγκριθεί με άλλες πόλεις με αμιγώς ελληνικό πληθυσμό και πολλαπλάσιο αυτής που έχουν εκδοθεί ελάχιστα βιβλία,μπορεί να δει κανείς τη διαφορά μας. Και το λέω με υπερηφάνια γιατί αυτή είναι η αλήθεια.

Ετσι πορευόμαστε στο μέλλον και η επόμενη γενιά που θα αναλάβει, γιατί έχουμε αρκετά νέα στελέχη να προχωρήσει ακόμα περισσότερο από μας, γιατί εμείς βρήκαμε κάποια πράγματα, όχι πάρα πολλά, αλλά βρήκαμε, δεν ξεκινήσαμε από το μηδέν.

Προχωρήσαμε πολλά βήματα μπροστά και η αγωνία είναι τώρα να δούμε πόσο θα μπορέσουν να προχωρήσουν οι νεότεροι ακόμα παραπάνω. Σας ευχαριστώ πολύ.

Δείτε το βίντεο


 

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

7  +  3  =