You are currently viewing Χαμηλές προσδοκίες από την επίσκεψη Νταβούτογλου

Χαμηλές προσδοκίες από την επίσκεψη Νταβούτογλου

ntavoutoglou samaras

Με χαμηλές προσδοκίες άρχισε χθες η διήμερη επίσκεψη του Αχμέτ Νταβούτογλου στην Αθήνα στο πλαίσιο του 3ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, καθώς οι διμερείς οικονομικές και εμπορικές σχέσεις ακολουθούν τη δυναμική τους, αλλά τα όρια στις σχέσεις των δύο χωρών τα θέτουν τα πολιτικά ζητήματα, στα οποία δεν υπήρξε ουσιαστική προσέγγιση.

Οι Σαμαράς και Νταβούτογλου προσπάθησαν να στείλουν θετικό μήνυμα στηριζόμενοι στους καλούς δείκτες των εμπορικών συναλλαγών, των επενδύσεων αλλά και του τουρισμού

Οι κ. Σαμαράς και Νταβούτογλου και με τους χαιρετισμούς που απηύθυναν στο Κοινό Επιχειρηματικό Συμβούλιο χθες στο Χίλτον προσπάθησαν να στείλουν θετικό μήνυμα στηριζόμενοι στους καλούς δείκτες των εμπορικών συναλλαγών, των επενδύσεων αλλά και του τουρισμού. Ομως το Κυπριακό, οι διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, η προσπάθεια της Τουρκίας να εμφανισθεί ως ο «πάτρωνας» της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη και η κρίση που προκαλείται στις ευρωτουρκικές σχέσεις λόγω του Κυπριακού δυναμιτίζουν το κλίμα.

Ο Κ. Παπούλιας
Το στίγμα έδωσε ο ίδιος ο Κ. Παπούλιας υποδεχόμενος τον Τούρκο πρωθυπουργό τονίζοντας ότι το Διεθνές Δίκαιο και οι αρχές της καλής γειτονίας πρέπει να διέπουν τις σχέσεις των δύο χωρών. «Είμαστε γείτονες και γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε καλοί γείτονες», τόνισε ο κ. Παπούλιας. Ο κ. Νταβούτογλου συμφώνησε γιατί, όπως είπε, «μπορούν να αλλάξουν τα πάντα, αλλά η γεωγραφική τοποθεσία δεν μπορεί να αλλάξει. Κι ευτυχώς είμαστε γείτονες, καθώς υπάρχουν λίγα παραδείγματα γειτόνων με κοινά πολιτισμικά χαρακτηριστικά και καλές σχέσεις».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός μάλιστα προσκάλεσε τον Κ. Παπούλια να επισκεφθεί την Τουρκία, καθώς -όπως είπε- δεν έχει πραγματοποιηθεί τέτοια επίσκεψη εδώ και 62 χρόνια.

Ο κ. Νταβούτογλου αμέσως μετά είχε συνάντηση με τον Α. Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου στην οποία εξετάστηκαν τα σοβαρά πολιτικά ζητήματα των διμερών σχέσεων, αλλά και ευαίσθητα ζητήματα όπως η παράνομη μετανάστευση, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, η ενεργειακή συνεργασία και η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή.

Πηγή του ΥΠΕΞ πάντως έκανε λόγο για «επιβεβαίωση των σημείων σύγκλισης που είχαν αναπτύξει οι δύο υπουργοί Εξωτερικών στην Αγκυρα» και ανέφερε ότι συζητήθηκε η «οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο», χωρίς να υπάρξει καμία πληροφορία για το τι είδους συγκλίσεις είναι αυτές στις οποίες κατέληξαν οι κ. Βενιζέλος και Τσαβούσογλου και εάν είναι τέτοιες που μπορεί να οδηγήσουν σε ουσιαστική πρόοδο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η Αθήνα λειτουργώντας περισσότερο ως «έντιμος ενδιάμεσος» επιχείρησε να εξηγήσει στην τουρκική πλευρά ότι η κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και η συνέχιση των παράνομων ερευνών του Barbaros υπονομεύουν τη σταθερότητα σε ολόκληρη την περιοχή και γι’ αυτό πρέπει να βρεθεί λύση ώστε να επαναληφθούν οι δικοινοτικές συνομιλίες για το Κυπριακό.

Η τουρκική πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες, περιμένει να ολοκληρωθεί το χρονοδιάγραμμα των ερευνών που έχει εξαγγείλει με την παράνομη NAVTEX στις 30 Δεκεμβρίου (εκτός εάν οι καιρικές συνθήκες επιβάλλουν την πρόωρη αποχώρηση), θεωρώντας ότι πιθανόν την ίδια περίοδο και το πλωτό γεωτρύπανο της Eni/Kogas θα ολοκληρώσει τις εργασίες του και έτσι θα μπορέσει να ισχυρισθεί ότι πέτυχε τον στόχο της, την ταυτόχρονη διακοπή των ερευνών.

Η Αγκυρα θεωρεί ότι με την αποχώρηση του Barbaros όλη η πίεση θα στραφεί στη Λευκωσία, ενώ όμως η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της στην ΑΟΖ της θα είναι «ζωντανή».

Ο κ. Σαμαράς μετέφερε συνολικά τις θέσεις της Λευκωσίας και για τις έρευνες φυσικού αερίου και για τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για τη συμμετοχή και των Τουρκοκυπρίων στα οφέλη από το φυσικό αέριο.

Σε ό,τι αφορά τις διερευνητικές επαφές για το Αιγαίο οι δύο πρωθυπουργοί έκαναν ανασκόπηση των συνομιλιών, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες δεν υπάρχει προσέγγιση σε βασικά σημεία που θα μπορούσαν να μετατρέψουν τις διερευνητικές επαφές σε διαπραγμάτευση για συμφωνία οριοθέτησης ή σύναψη συνυποσχετικού για παραπομπή της διαφοράς στη Χάγη.

Σήμερα
Το Ανώτατο Επιχειρηματικό Συμβούλιο

Σήμερα οι δύο πρωθυπουργοί θα προεδρεύσουν στο Ανώτατο Επιχειρηματικό Συμβούλιο και κατόπιν θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου.

Τον κ. Νταβούτογλου συνοδεύουν εννέα υπουργοί: ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Γιαλτσίν Ακντογκάν και οι υπουργοί Εξωτερικών, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Οικονομικών, Εμπορίου και Τελωνείων, Υγείας, Μεταφορών και Ναυτιλίας, Εσωτερικών, Πολιτισμού και Τουρισμού. Ο υπουργός Υγείας Μεχμέτ Μουεζίνογλου έχει γεννηθεί στη Θράκη και έχει αναλάβει ειδικό ρόλο για την «καθοδήγηση» των ακραίων παραγόντων της μειονότητας. Η τουρκική πλευρά παρουσίασε τη γνωστή πλέον ατζέντα του μειονοτικού με όλα τα αιτήματα που προωθούν στη Θράκη οι υποστηρικτές του εκτουρκισμού της μειονότητας.

Νίκος Μελέτης

Πηγή: ethnos.gr

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

2  +  6  =