You are currently viewing Ασσύριοι, ένας πανάρχαιος λαός

Ασσύριοι, ένας πανάρχαιος λαός

 

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΑΣΣΥΡΙΑΚΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ

mnimeio_assyriwn_196081209

Την Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2014 έγιναν ,με κάθε επισημότητα, τα εγκαίνια του Μνημείου Ασσυριακής Γενοκτονίας του 1915 στον Άγιο Σπυρίδωνα του Αιγάλεω.

Πλήθος λαού και μελών της Πανελλήνιας Ένωσης Ασσυρίων,καθώς και εκπροσώπων σωματείων από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, συγκεντρώθηκε στην πλατεία της εκκλησίας για να παρακολουθήσει την τελετή που τόσα χρόνια,με καρτερία, περίμεναν οι Ασσύριοι της Ελλάδας.

Η τελετή άρχισε με ένα τρισάγιο ,υπέρ της αναπαύσεως των ψυχών των σφαγιασθέντων Ασσυρίων από τους Τούρκους το 1915 ,από τον πατέρα της ενορίας που συμπτωματικά είχε Ποντιακή καταγωγή και ακολούθησε  ο χαιρετισμός του Προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Ασσυρίων κ. Κυριάκου Μπατσάρα, με ευχαριστίες σε όσους συνέβαλαν στην κατασκευή του μνημείου της Ασσυριακής Γενοκτονίας.

Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Δημάρχου Αιγάλεω κ.Δημ. Μπίρμπα καθώς και του πρώην Δημάρχου φίλου της Ένωσης και των Ασσυρίων δημοτών.

Στη συνέχεια έγιναν,με συγκίνηση,τα εγκαίνια του κατάλευκου μαρμάρινου Μνημείου της Ασσυριακής Γενοκτονίας δωρεάς του Προέδρου της Ένωσης στη μνήμη του πατέρα του, και πρώην προέδρου της, Ισαάκ Θ.Μπατσάρα.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων πρώτα από τον Αντιπρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Ασσυρίων κ. Αβραάμ Οράν και μετά από τους: Δήμαρχο Αιγάλεω κ.Δημ.Μπίρμπα,Πρεσβεία της Αρμενίας Κα Χανεσιάν, Εθνική Αρμενική Επιτροπή κ. Στ.Αβαριάν, Ο.Π.Σ.Ε. Αντιπρόεδρο κ. Ισόπουλο, Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος- Νότιο Τμήμα κ. Γ.Βαρυτιμιάδη, ΟΙΟΜΚΩ κ. Μακαριάδη, Σύλλογο Ολοκαυτώματος Αιγάλεω Καθ. Κα Κορμπά και από τον Περιφερειακό Σύμβουλο κ.Θ.Σχοινά εκ μέρους της Περιφέρειας.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο πρώην Δήμαρχος Αιγάλεω και Πόντιος, κατά δήλωσή του, κ.Γιάννης Μιστάκογλου ο οποίος έκανε και αναφορά στον αρχαίο λαό της Ασσυρίας ( προσθέτοντας ότι « είναι δύσκολο να καταγραφεί η πορεία αλλά και η τραγωδία ενός λαού σαν τον Ασσυριακό» ) όπως και στα δεινά που πέρασε αυτός ο λαός κατά τον 20ο αιώνα.

Μίλησαν,εκτός από τον Πρόεδρο κ.Μπατσάρα, και ο κ.Ισόπουλος εκ μέρους της ΟΠΣΕ όπως και ο κ. Αντνάν Σάμπρι Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γενοκτονιών, αναφερόμενος στις γενοκτονίες και ο οποίος πρότεινε να αναγνωριστούν όλες μαζί από όλα τα κράτη.

 

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

ASSYRIANS

Θα ήταν παράληψη εάν δεν αναφέραμε δύο σημαντικά θέματα. Την ιστορία του υπερήφανου και αρχαίου αυτού λαού αλλά και τον συμβολισμό του μνημείου.

Το ολόλευκο μνημείο της Ασσυριακής Γενοκτονίας φέρει μπροστά ,ανάγλυφη, την εικόνα μια οικογένειας ,που ξεκληρισμένη πορεύεται προς το άγνωστο, ενώ πίσω τη σημαία των Ασσυρίων και μια θαυμάσια εικόνα του «γενειοφόρου» φτερωτού λέοντα. Στην αριστερή δε πλευρά την ανάγλυφη παράσταση της Μονής Μαρ Γκαμπριέλ. ( Η Μονή αυτή ,που ιδρύθηκε από τον Μαρ Γαβριήλ  μαθητή του Μαρ Σιμεών το 397 μ.Χ., στο Τουρ Αμπτύν κοντά στην τουρκική πόλη Μάρντιν , θεωρείται η αρχαιότερη των Συροχαλδαίων ενώ καταστράφηκε από τις ορδές των Μογγόλων όταν σφαγιάστηκαν οι εκατοντάδες μοναχοί της. Η Μονή αυτή, η οποία ευεργετήθηκε κατά καιρούς από τους Αυτοκράτορες της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας ,κτίστηκε πάνω στα θεμέλια ενός Ζωροαστρικού Ναού. ) Στην κορυφή του το μνημείο καταλήγει σε ένα ζιγκουράτ ενώ έχει χαραγμένα πίσω και πλάγια τα ονόματα των δωρητών με αναφορά στη γενοκτονία σε τρεις γλώσσες. Ελληνικά, Αγγλικά και Αραμαϊκά.

winged_bull

Αναφορικά με την ένδοξη ιστορία της Ασσυρίας και των Ασσυρίων θα θέλαμε να κάνουμε μια πολύ σύντομη αναδρομή στο παρελθόν.

Η Ασσυρία,της οποίας η ιστορία αρχίζει από το 2500 π.Χ., ήταν μια αρχαία χώρα στην κοιλάδα των ποταμών Τίγρη και Ευφράτη. Έλαβε δε την ονομασία της από την μυθική πόλη-κράτος Ασσούρ, η οποία έφερε το όνομα του ομώνυμου θεού ( ήταν ο θεός του ήλιου, της δημιουργίας και της ανθρωπότητας γιός του Ούτου ).Λάτρευαν βέβαια και άλλες θεότητες,όπως και οι γειτονικοί λαοί,σαν την Ιστάρ θεά του έρωτα και της γονιμότητας.

Η Ασσυριακή Αυτοκρατορία κυριάρχησε,επανειλλημένα,στη Μέση Ανατολή νικώντας τους αντιπάλους της ενώ η ακμή της ήταν μεταξύ του 9ου και 7ου π.Χ. αιώνα ενώ καταλύθηκε το 612 π..Χ.

Assyria

Το όνομα Ασσούρ ήταν Ακκαδικό , εφόσον πρόγονοι των Ασσυρίων ήταν οι Ακκάδες ( βασιλιάς Σαργών 3η χιλιετία π.Χ. ) και σήμαινε «άξονας του ουρανού» εφόσον προερχόταν από το θεό Ούτου και για το λόγο αυτό παριστάνεται με τον ηλιακό δίσκο.

Οι Ασσύριοι,που υπήρξαν υποτελείς σε διάφορους κατακτητές κατά τη διάρκεια της μακραίωνης ιστορίας τους,ασπάσθηκαν τον Χριστιανισμό πολύ νωρίς όταν ο Απόστολος Θωμάς ,επισκεπτόμενος τη χώρα τους ,ίδρυσε μαζί με τον Ιούδα του Θαδδαίου μια εκκλησία στην Έδεσσα το 33 μ.Χ. Μεγαλύτερη προσωπικότητα της Συροχαλδαιϊκής εκκλησίας υπήρξε ο Άγιος Εφραίμ ο Σύρος ( 306-379 μ.Χ. ) ,μέγας θεολόγος και υμνογράφος ( έγραψε πάνω από 300 ύμνους ).

ASSYRIA

Οι Ασσύριοι,οι οποίοι μιλούσαν την Ακκαδική, άρχισαν να μιλούν την Αραμαική όταν αυτή κυριάρχησε στη Μεσόγειο μετά τον 4ο αιώνα π.Χ. και αναγκαστικά περιορίστηκαν στο Ιράκ όπου αποτελούσαν το 20% του πληθυσμού του πριν από τα αλλεπάλληλα γεγονότα και τις σφαγές.

Οι Ασσύριοι είναι αυτοί που έδωσαν ώθηση στον πολιτισμό, τη γεωργία, τις κατασκευές αλλά και τα μαθηματικά με τη γεωμετρία ( τα οποία κληρονόμησαν από τους Βαβυλωνίους ).Στη συνέχεια αναγκάστηκαν να συνεργαστούν με τους κυρίαρχους Πέρσες και να τους υπηρετήσουν δίνοντας του όχι μονάχα γνώση( όπως τη διοίκηση, τα ταχυδρομεία, το οδικό σύστημα από την εποχή του Δαρείου του Μέγα και μετά ) αλλά και σύμβολα όπως το φτερωτό ταύρο αλλά κυρίως τον λέοντα με το γενειοφόρο ανθρώπινο κεφάλι !

Για τους Ασσύριους και τις εκστρατείες τους κάνει αναφορά η Αγία Γραφή αλλά και τα βιβλία Δ’ Βασιλέων ( 15,19 ),Ησαΐα ( 36-39 ),Μιχαία ( 1-3),Ωσηέ,Αμώς και Ναούμ.

Οι σφαγές από τους Οθωμανούς τον 19ο και 20ο αιώνα, όπως και η αναγκαστική μετανάστευσή τους στα πέρατα του κόσμου ,όπως και οι έλληνες, είναι ένα πολύ μελανό όσο και τραγικό κεφάλαιο της ιστορίας τους.

 

ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

  +  20  =  30