“Άρωμα Πόλης στις συνταγές της σχόλης” με αφορμή την έκδοση του ημερολογίου της Σούλας Μπόζη

300x250 bozi 2Οι εκδόσεις “Ελληνικά Γράμματα” πραγματοποιούν εκδήλωση με θέμα “Άρωμα Πόλης στις συνταγές της σχόλης” με αφορμή την έκδοση του ημερολογίου της Σούλας Μπόζη “Πολίτικο Ημερολόγιο 2010”, το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2009 και ώρα 12,30 στο βιβλιοπωλείο “Ιανός” (Σταδίου 24, Αθήνα)

Για το βιβλίο θα μιλήσουν: Άγγελος Ρούβαλης, Οινολόγος – Οινοποιός Γιώργος Καραμίχος, Ηθοποιός -Σούλα Μπόζη, Συγγραφέας

Επίσης με αφορμή την έκδοση του ημερολογίου η Σούλα Μπόζη συζητά με την Άννα Βασιλάκη για τις Συνταγές που ομορφαίνουν το τραπέζι μας την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009 και ώρα 18,30 στο Βιβλιοπωλείο “Ελευθερουδάκη” (Πανεπιστημίου 17, Άθήνα)

Η Άννα Βασιλάκη είναι Πρόεδρος του Κέντρου Μικρασιατικού Πολιτισμού του Δήμου Καισαριανής

και η Σούλα Μπόζη συγγραφέας

Πολίτικο Ημερολόγιο 2010

Ένα ξεχωριστό ημερολόγιο-λεύκωμα για το 2010, τις σελίδες του οποίου κοσμούν νοσταλγικές γκραβούρες από την Πόλη, σύντομα και περιεκτικά κείμενα με λαογραφικές πληροφορίες για τη ζωή εκεί αλλά και γευστικές συνταγές της περιοχής συνέθεσε η ερευνήτρια λαογραφίας και συγγραφέας του βιβλίου «Πολίτικη Κουζίνα» Σούλα Μπόζη και προτείνουν στο κοινό οι εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα».
Το «Πολίτικο Ημερολόγιο» είναι μια ιδιαίτερα προσεγμένη έκδοση, με σκληρό εξώφυλλο και σαμουά χαρτί που δένει αρμονικά με τα απαλά γήινα χρώματα από τις γκραβούρες. Η αρχή κάθε μήνα συνοδεύεται από μία εικόνα κι ένα κείμενο με ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την καθημερινή ζωή και τις συνήθειες των κατοίκων της Πόλης, για το εμπόριο, τα προϊόντα και τις πρώτες ύλες κάθε εποχής, για τα ήθη και τα έθιμα της περιοχής, την αρχιτεκτονική και τη σύνθεση του πληθυσμού κ.ά.
Για κάθε μία από τις τέσσερις εβδομάδες του μήνα η Σούλα Μπόζη προτείνει συνταγές για το οικογενειακό -και όχι μόνο- τραπέζι του σαββατοκύριακου – παραλλαγές εκείνων του επιτυχημένου βιβλίου της «Πολίτικη Κουζίνα» (εκδ. «Ελληνικά Γράμματα», 1994 & 2003).
Περιγράφοντας τους λόγους που την ώθησαν στη δημιουργία του ημερολογίου η συγγραφέας λέει μεταξύ άλλων στους αναγνώστες: «στις μέρες μας, οι γυναίκες, ως εργαζόμενες και νοικοκυρές ταυτοχρόνως, έχουν επωμιστεί πολλές ευθύνες. Ο χρόνος τους έχει περιοριστεί και έτσι αναγκαστικά επιλέγουν το πρόχειρο φαγητό για την οικογένειά τους. Το Σαββατοκύριακο όμως αξίζει τον κόπο να μαγειρέψετε κάποιο ιδιαίτερο φαγητό ή γλυκό προκειμένου να βρεθεί όλη η οικογένεια γύρω από το τραπέζι και να γευτεί τη χαρά της συνύπαρξης».

Σούλα Μπόζη

bozi

Η Σούλα Μπόζη είναι ερευνήτρια λαογράφος – συγγραφέας. Γεννήθηκε στην Πόλη. Από το 1980 ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
Απόφοιτη του Ζαππείου Παρθεναγωγείου, μαθήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Πόλης. Σπούδασε θεατρολογία και ενδυματολογία. Την περίοδο 1972-1980 εργάστηκε ως μόνιμη ενδυματολόγος στο πρωτοποριακό θέατρο “Ντοστλάρ” και στο Δημοτικό Θέατρο της Πόλης.

Από το 1967 ερευνά και καταγράφει επιτόπου τη μικρασιατική και κωνσταντινουπολίτικη λαογραφία, ιδιαίτερα τις γυναικείες εργασίες που αναπτύχθηκαν κατά την προβιομηχανική εποχή, τα σταμπωτά υφάσματα, τα χειροποίητα υφαντά, τα κεντήματα κ.ά.

Από το 1993 διευθύνει το Κέντρο Λαογραφικών και Ιστορικών Ερευνών «Βοσπορίς», το οποίο καταγράφει υλικό και πνευματικό βίο των Κωνσταντινουπολιτών και Μικρασιατών.

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

  +  63  =  72