You are currently viewing «Αρμάτωσ’ η Σαντάλα μας» Μαθητικός διαγωνισμός από τον Πολιτιστικό Ομιλο Νέων Παλατίων Ωρωπού

«Αρμάτωσ’ η Σαντάλα μας» Μαθητικός διαγωνισμός από τον Πολιτιστικό Ομιλο Νέων Παλατίων Ωρωπού

nea palatia oropou

Ο Πολιτιστικός & Πνευματικός Όμιλος Νέων Παλατίων , διοργανώνει διαγωνισμό με θέμα :

«Αρμάτωσ’ η Σαντάλα μας»

και καλεί μαθητές να συμμετάσχουν σε ένα ταξίδι δημιουργικότητας και φαντασίας, αναπαριστώντας τη σαντάλα είτε ζωγραφίζοντας, είτε κατασκευάζοντας τη.

Κατηγορίες Διαγωνισμού:

α. Εικαστικά

β. Ζωγραφική

Βραβεία:

1ο Βραβείο : Δωροεπιταγή αξίας 150 € & Βιβλίο Προκόνησος, Παλάτια , Νέα Παλάτια του Θεοδ. Ηλιάδη.

2ο Βραβείο : Δωροεπιταγή αξίας 100 € & Βιβλίο Προκόνησος, Παλάτια , Νέα Παλάτια του Θεοδ. Ηλιάδη.

3ο Βραβείο : Δωροεπιταγή αξίας 50 € & Βιβλίο Προκόνησος, Παλάτια , Νέα Παλάτια του Θεοδ. Ηλιάδη.

Έπαινος Συμμετοχής θα δοθεί σε όλους όσοι θα λάβουν μέρος στο διαγωνισμό

Την πραγματοποίηση του διαγωνισμού θα αναλάβει 5μελής επιτροπή αξιολόγησης με επικεφαλής τον πρόεδρο του Δ.Σ. του Πολιτιστικού & Πνευματικού Ομίλου Νέων Παλατίων και 4 μέλη (σημ. κατά τη διαδικασία της αξιολόγησης των έργων δε θα γνωρίζουν το όνομα του εκάστοτε διαγωνιζόμενου)

Βράβευση και Κοινή Έκθεση Έργων:

Όλα τα έργα θα παρουσιαστούν σε κοινή έκθεση στις 14-16 Ιουνίου στο χώρο του Πολιτιστικού & Πνευματικού Ομίλου Νέων Παλατίων , ενώ ταυτόχρονα θα λειτουργεί στο χώρο έκθεση βιβλίου, όπου θα ακολουθήσει και η βράβευση σε μια ειδική τελετή ,την Κυριακή 16 Ιουνίου. Οι διακριθέντες θα ειδοποιηθούν τηλεφωνικά ή με ηλεκτρονικό μήνυμα.

ΌΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ :

1. Το θέμα πρέπει να έχει άμεση σχέση με τη σαντάλα . Συγκεκριμένα το ζητούμενο από τους συμμετέχοντες είναι να αναπαραστήσουν με το μέσο που θα επιλέξουν το κωπήλατο σκάφος που χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι της Θάλασσας του Μαρμαρά.

2. Ηλικία Συμμετοχής: μέχρι 18 ετών, πιο συγκεκριμένα μαθητές Δημοτικού (Ε’ & ΣΤ’ Τάξη), Γυμνασίου και Λυκείου.

3. Δεν μπορούν να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό :

• Τα μέλη της επιτροπής αξιολόγησης.

• Τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη Δ.Σ. του Πολιτιστικού & Πνευματικού Ομίλου Νέων Παλατίων .

4. Η συμμετοχή μπορεί να αφορά μεμονωμένο διαγωνιζόμενο ή ομάδα (σχολική τάξη ή σύλλογο).

5. Μαζί με το έργο θα πρέπει να συμπληρωθούν και να επισυνάπτονται τα εξής στοιχεία:

 Ονοματεπώνυμο διαγωνιζόμενου (ή ομάδας- συλλόγου) ή ψευδώνυμο :

 Τίτλος έργου:

 Αριθμός ατόμων ομάδας και ηλικίες :

 Ημερομηνία γέννησης διαγωνιζόμενου(αν πρόκειται για μεμονωμένη συμμετοχή):

 Τηλέφωνο επικοινωνίας :

 Διεύθυνση :

 E-mail :

Ειδικοί Όροι Συμμετοχής για Κάθε Κατηγορία

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ: ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ, ΓΛΥΠΤΙΚΗ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ.

‐ Για τη ζωγραφική, η μικρότερη διάσταση του έργου μπορεί να είναι Α3 και η μεγαλύτερη, έως ένα μέτρο.

‐ Για τη γλυπτική και τις κατασκευές η μεγαλύτερη διάσταση μπορεί να είναι το πολύ ένα μέτρο.

Υλικά και τεχνικές : Δεν υπάρχει περιορισμός στα υλικά καθώς και στις τεχνικές που θα χρησιμοποιηθούν.

Συγκεκριμένα: Στη ζωγραφική μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως επιφάνεια χαρτί, ή μουσαμάς, ξύλο ή ό,τι άλλο εμπνέει το διαγωνιζόμενο, που μπορεί να δουλέψει με ακουαρέλα, λάδια, ακρυλικά, κάρβουνο, μολύβια ή και κολάζ.

Στις κατασκευές και στη γλυπτική μπορεί να χρησιμοποιηθεί πηλός, ξύλο, αλλά και όποιο άλλο υλικό υπάρχει στη διάθεσή του και μπορεί να επεξεργαστεί ο διαγωνιζόμενος.

Δήλωση Συμμετοχής και παράδοση έργων: Κάθε Σάββατο από 18 Μαίου έως 8 Ιουνίου 2013, από τις 16.00 μέχρι τις 18.00 στον Πολιτιστικό & Πνευματικό Όμιλο Νέων Παλατίων, Γεωργίου Γεννηματά 10, Νέα Παλάτια Ωρωπού.

Καταληκτική ημερομηνία παράδοσης των έργων ΔΕΥΤΕΡΑ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013 ώρα 18:00

Τηλέφωνα επικοινωνίας: Σταθερό Ομίλου 22950-32947, Ράπτη Μαρία 6972832489,

Δράκου Ηρώ 6976052254.

E-mail Επικοινωνίας: pol_npalatia@yahoo.gr, ή irodrakou@yahoo.gr

Λίγα λόγια για να γνωρίσουμε τη Μαρμαρινή Σαντάλα.

Η “Σαντάλα” ήταν ένας από τους βασικούς τύπους ψαράδικων σκαφών της Θάλασσας του Μαρμαρά.

Οι σαντάλες ήταν σκάφη κυρίως των Ελλήνων της Θάλασσας του Μαρμαρά έως και τη Μικρασιατική καταστροφή το 1922. Η καταγωγή του σκάφους δεν είναι διεξοδικά διερευνημένη, αν και θα πρέπει να υποθέσουμε ότι έχει σαφώς σχέση με το βυζαντινό σαντάλιον του 7ου και 9ου αιώνα [Kahane, Kahane, Tietze (1988: 567)], το οποίο αναφέρεται ως μικρό κωπήλατο σκάφος. Η ονομασία αυτή ωστόσο έχει χρησιμοποιηθεί σε πάρα πολλά μέρη για μικρά σκάφη και για αρκετούς αιώνες.

Οι σαντάλες κατασκευάζονταν σε διάφορα μεγέθη και χαρακτηρίζονταν κυρίως από τον αριθμό των κουπιών που έφεραν. Υπήρχαν, λοιπόν, με δύο ζεύγη κουπιών που ονομάζονταν κούντελο, με τρία έως πέντε ζεύγη που ονομάζονταν μπουγιαντέ και έως επτά ζεύγη κουπιών.

Οι σαντάλες ανήκαν στην οικογένεια των μακρόστενων και κωπήλατων σκαφών όπως η αλαμάνα, ο μπιγαντέ της Μαύρης Θάλασσας ή της Θάλασσας του Μαρμαρά και η τράτα από το Αιγαίο.

Το ψάρεμα με το γρίπο συνήθως γινόταν με μια ομάδα από πέντε σκάφη διαφορετικού μεγέθους. Η μεγαλύτερη σαντάλα της ομάδας είχε 10 έως 14 κουπιά, και ακολουθείτο από το δεύτερο και τρίτο σκάφος που ήταν μπιγιαντέ, το τέταρτο που ήταν κούντελο και το τελευταίο που ήταν ακόμη μικρότερο με ένα μόνο ζευγάρι κουπιών .

Τα κουπιά της σαντάλας ήταν μακριά και με ιδιαίτερο σχήμα για να κάνουν την κωπηλασία πιο εύκολη. Τα σκάφη έκαναν ελιγμούς είτε με ένα φαρδύ και καμπυλωμένο πηδάλιο στο πρυμνιό ποδόσταμα είτε με δύο πλαϊνά πηδάλια που ήταν παρόμοια με τα κουπιά και ονομάζονταν μπάλες.

Η γεωμετρία του σκάφους έδινε τη δυνατότητα στα μεγαλύτερα σκάφη να επιδείξουν μεγάλη ταχύτητα με τα επτά ζεύγη κουπιών. Στο μέσον του σκάφους υπήρχαν τόσα σέλματα για τους κωπηλάτες όσα και τα ζευγάρια των κουπιών που έφερε η σαντάλα.

Η σαντάλα ήταν ένα τυπικό κωπήλατο σκάφος χωρίς πανιά. Το συνολικό μήκος υπολογίζεται 17,4 μ. γι’ αυτές που έφεραν επτά ζεύγη κουπιών. Η σαντάλα είχε ελαφριά κατασκευή και διαφορετικά είδη ξυλείας χρησιμοποιούντο στο σκελετό ανάλογα με την αντοχή, την ελαφρότητα και άλλες ιδιότητες που έπρεπε να έχει κάθε τμήμα της. Μόνο δύο τμήματα, ένα στην πλώρη και ένα στην πρύμνη, είχαν κατάστρωμα για να μπαίνουν τα δίχτυα και τα άλλα όργανα αλιείας, όπως επίσης και κάποιοι από το πλήρωμα. Ο πυθμένας του σκάφους ήταν επίσης επίπεδος με καρίνα που ήταν φαρδύτερη στο κέντρο και στενότερη στην πλώρη και την πρύμνη. Ένα χαρακτηριστικό σημείο της σαντάλας ήταν το επάνω μέρος, κοράκι, του πλωριού ποδοστάματος, το οποίο ήταν ιδιαίτερα φαρδύ και ζωγραφισμένο με φωτεινά χρώματα. Στο σημείο αυτό υπήρχε η απεικόνιση του Αγίου Γεωργίου να σκοτώνει το δράκο, στις χριστιανικές σαντάλες, όπως και άλλες διακοσμήσεις με φυσικά και γεωμετρικά μοτίβα.

Ως δείγμα της μεγάλης απήχησης της σαντάλας στη ζωή των Μαρμαρινών, μπορούμε να αναφέρουμε ότι στα Παλάτια με αυτό το όνομα αυτό υπήρχαν διάφορα κοσμήματα, όπως επιμετώπιο σπονδυλωτό κόσμημα κεφαλής , σπονδυλωτό βραχιόλι και σπονδυλωτό περιδέραιο.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

67  +    =  76