You are currently viewing Άρειος Πάγος: Καμία ευθύνη στο πολιτικό σύστημα

Άρειος Πάγος: Καμία ευθύνη στο πολιτικό σύστημα

ΚOΙΝΟΝ ΩΡΩΠΙΩΝ
Η δίκη των έξ (2010)

004-1

Την περασμένη Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010, ο Αρειος Πάγος ακυρώνοντας την απόφαση του έκτακτου στρατοδικείου (15 Νοεμβρίου 1922) στην περίφημη “δίκη των έξ” έκρινε αθώους τους εκτελεσθέντες και έπαυσε οριστικά- λόγω παραγραφής- την ποινική δίωξη για εσχάτη προδοσία που οδήγησε τους Χατζανέστη, Γούναρη, Στράτο, Πρωτοπαπαδάκη, Μπαλτατζή και Θεοτόκη στο εκτελεστικό απόσπασμα. Το Ανώτατο Δικαστήριο κατέληξε στην εν λόγω απόφαση αξιολογώντας ως βάσιμα τα στοιχεία που προσκόμισε στη Δικαιοσύνη ο Μιχάλης Πρωτοπαπαδάκης, εγγονός του πρώην πρωθυπουργού Πέτρου Πρωτοπαπαδάκη.

Η αναμόχλευση ενός τόσο σημαντικού ζητήματος, εκτός από ανεπίκαιρη είναι και ατυχής διότι επιφέρει συγκλονιστικές συνέπειες:

Πρώτον, για να επαναληφθεί μια δίκη “πρός αποκατάσταση αδικιών” πρέπει να επανεκτιμηθούν τα ίδια αποδεικτικά στοιχεία (και ενδεχομένως η συμπλήρωση τους με νέα) ώστε να να υπεισέλθει ο σημερινός δικαστής στη θέση του προηγουμένου και να διορθώσει τυχόν λάθη του. Στην προκειμένη περίπτωση, κάτι τέτοιο δεν έγινε.

Κατά την άποψη της μειοψηφίας η αίτηση θα έπρεπε να απορριφθεί καθώς δεν υπάρχουν ούτε τα πρακτικά της δίκης ούτε, πολύ περισσότερο, μάρτυρες εν ζωή ώστε να καταστεί δυνατή η επανεξέταση της υπόθεσης.

Δεύτερον, η Δικαιοσύνη επιχειρεί να ξαναγράψει ένα τόσο σημαντικό κεφάλαιο της ιστορίας στα δικαστήρια. Η λαϊκή ετυμηγορία έκρινε ενόχους τους κατηγορουμένους πριν από την απόφαση του στρατοδικείου. Σχεδόν εννέα δεκαετίες μετά ενώ εξακολουθεί να τους θεωρεί υπαίτιους της γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής, η απομακρυσμένη εποπτεία του ζητήματος πετυχαίνει μόνο να μειώσει την σημασία της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Τρίτον και σημαντικότερο, η αθώωση των έξ δηλώνει ευθαρσώς και απροκάλυπτα ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει καμία πολιτική ευθύνη και κανείς πολιτικός δεν θα κληθεί ποτέ να λογοδοτήσει για τις πράξεις του, πόσω μάλλον να τιμωρηθεί. Σαν σύμπτωση, η σχετική υπόθεση έρχεται να συμπληρώσει τον νόμο περί “ευθύνης υπουργών” και να μας πεί ότι ακόμα και το βαρύτερο έγκλημα, όπως μια εθνική καταστροφή, στην Ελλάδα μένει ατιμώρητο, προφανώς διότι θεωρείται αυτονόητο ο πολιτικός να έχει “αγνές προθέσεις” άσχετα από το αποτέλεσμα.

Η απόφαση του Αρείου Πάγου θεωρούμε ότι πλήττει την εύθραυστη δημοκρατία μας και στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα, ότι στηρίζει την πολιτική ασυδοσία. Η Ελλάδα ζει σήμερα μια δεύτερη μεγάλη καταστροφή, οικομικής φύσης. Οι συνέπειες της, υποθηκεύουν το μέλλον της, καθώς δεν υπάρχουν πόροι για ανάπτυξη, για την Παιδεία για τις επενδύσεις, για άμυνα, δεν υπάρχει ούτε καν αξιοπρέπεια απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους μας, στους γείτονες μας και στο παγκόσμιο στερέωμα. Ο Άρειος Πάγος ουσιαστικά κλείνει προκαταβολικά και αυτή την υπόθεση, των υπαιτίων της οικονομικής μας καταστροφής.

Δεν σχολιάζουμε το γεγονός ότι κανένα Μέσο Ενημέρωσης δεν ανέφερε κάτι. Δεν σχολιάζουμε το γεγονός ότι ο πολιτικός κόσμος τηρεί σιγή ιχθύος. Εμείς προσκαλούμε κάθε ενδιαφερόμενο, ιδιώτη, σύλλογο ή Μ.Κ.Ο. από όλη την επικράτεια, να συντονιστεί μαζί μας για να αντιδράσουμε σε αυτή την εξέλιξη που έχει σοβαρές και δυσμενείς συνέπειες για την κοινωνία μας.

Επικοινωνία:
info@koinonoropion.gr
a.grammenos@koinonoropion.gr
www.koinonoropion.gr
“Είναι προφανές ότι το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας με νομικοφανείς διαδικασίες εξέδωσε μια απόφαση, η οποία δεν προσφέρει τίποτε στην ιστορική αλήθεια, την πολιτική ισορροπία ή στη μνήμη κανενός. Παρά ταύτα, εμείς διατηρούμε την άποψή μας: Η τελική απόφαση ανήκει στη κρίση της Ιστορίας”.
Νικόλαος Παπαδάκης, Γενικός Διευθυντής Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών & Μελετών «Ελευθέριος Κ.Βενιζέλος»
Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

1  +  6  =