Απονομή οφφικίου στον Καθηγητή και Πρόεδρο της ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ. κ. Νικ. Ουζούνογλου

Πραγματοποιήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 2011 ο πανηγυρικός Μ. Εσπερινός της εορτής του Αγίου Νικολάου στον ομώνυμο Ιερό Ναό Υψωμαθείων χοροστατούντος της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου κατά τον οποίο απονεμήθηκε στον καθηγητή και πρόεδρο της ΟΙΩΜΚΟ κ. Νικόλαο Ουζούνογλου το οφφίκιο τοῦ Ἄρχοντος Προστάτου τῶν Γραμμάτων.
Ο κ. Ουζούνογλου γεννήθηκε στην Χαλκηδόνα το 1951. Το 1969 αποφοίτησε από το  Ζωγράφειο Λύκειο, τότε αρρεναγωγείο. Ο ίδιος ομολογεί και τονίζει ότι η αγαθή τύχη να σπουδάσει στο Ζωγράφειο αποτέλεσε τη μεγαλύτερη ευλογία για την επιστημονική του καριέρα. Μεταξύ 200.000 υποψηφίων στις εισαγωγικές εξετάσεις των Ανωτ. Σχολών ήλθε 50ος και γράφτηκε στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πολυτεχνείου της Πόλης μας. Το 1973 αποφοίτησε πρώτος από τη Σχολή του. Το 1976 αγορεύτηκε Διδάκτωρ ηλεκτρολογίας  από το Πανεπιστήμιο Έσσεξ. Το 1981 αγορεύτηκε Υφηγητής του Εθν. Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αθηνών και το 1987 έγινε Καθηγητής. Ίδρυσε το Ερευνητικό Ινστιτούτο Επικοινωνιών και Υπολογιστών. Το 2005 διοργάνωσε το 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο Κ/πολιτών που έδωσε το έναυσμα της ίδρυσης της ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ. στην οποία και εκλέχτηκε 2 φορές πρόεδρος το 2007 και 2010.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης πριν την απονομή του οφίκιου ανέφερε κατά την ομιλία του « Ἡ πρὸς τὴν γενέτειραν ἀγάπη σας καλύπτει ὁλόκληρον τὸ φάσμα τῶν ἀπασχολούντων ἡμᾶς προβλημάτων, διὰ τὴν ἐπίλυσιν τῶν ὁποίων ἐπικοινωνεῖτε καὶ συνεργάζεσθε ἐντίμως καὶ μὲ τὸν Σύνδεσμον Ὑποστηρίξεως τῶν Ρωμαίηκων Ἱδρυμάτων καὶ μὲ τὰς Κυβερνητικὰς ἀρχὰς τῆς Τουρκίας καὶ μὲ ἐκτὸς αὐτῆς καὶ τὴς Ἑλλάδος θεσμούς, θυσιάζων πολὺν ἀπὸ τὸν πολύτιμον χρόνον σας καὶ συντονίζων πολλὰς δραστηριότητας μὲ ἀποκλειστικὸν σκοπὸν τὴν ἀνακούφισιν τῆς ἐνταῦθα Ὁμογενείας καὶ τῆς φυσικῆς αὐτῆς ἀρχῆς, ἤτοι τῆς Μητρὸς Ἐκκλησίας, καὶ τὴν ἀποκατάστασιν ἀδικιῶν τοῦ παρελθόντος. Καὶ πάντα ταῦτα «τὰ προσφιλῆ καὶ εὔφημα», τὰ ὁποῖα ἐπιτελεῖτε παραλλήλως πρὸς τὰς ἐπιστημονικάς σας ἐρεύνας καὶ τὴν ἀκαδημαϊκήν σας σταδιοδρομίαν ὡς καθηγητὴς τοῦ Ἐθνικοῦ Μετσοβίου Πολυτεχνείου, τὰ ἐπιτελεῖτε, μιμούμενος τὸ παράδειγμα τοῦ προστάτου ἁγίου σας, τοῦ ἁγίου Νικολάου, ὁ ὁποῖος ἀνεδείχθη κατὰ τὸν ἱερὸν ὑμνογράφον «μέγας ἀντιλήπτωρ» πάντων τῶν ἐχόντων ἀνάγκην καὶ ἐν κινδύνοις τελούντων»
Ενώ τελειώνοντας είπε «Χαρῆτε, λοιπόν, τὸ ὀφφίκιον τοῦτο, τὸ ὁποῖον συνοδευόμενον διὰ τοῦ Σταυροῦ, τὸν ὁποῖον φέρετε καὶ θὰ φέρετε ἐπὶ τοῦ στήθους σας, θὰ σᾶς ὑπομιμνήσκῃ τὴν ἐσταυρωμένην καὶ μαρτυρικὴν Ἐκκλησίαν τῆς Κωνσταντινουπόλεως, τῆς ὁποίας συγκυρηναῖος καθίστασθε καὶ ὑμεῖς ἀπὸ τῆς σήμερον, και συνεχίσατε τὴν προσφοράν σας εἰς τὴν νεότητα καὶ παιδείαν μετὰ μείζονος ζήλου καὶ ἀγάπης.»

Ο καθ. κ. Ουζούνογλου στην αντιφώνηση του ευγνωμονώντας για την τιμή της αναγόρευσης του ως οφφικιάλου της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας είπε “Παναγιώτατε επιτρέψτε μου  να θεωρήσω ότι το απονεμηθέν οφφίκιο τιμής και αναγνώρισης ανήκει και στους προγόνους μου, στην οικογένεια μου, στη νεογεννηθείσα εγγονή μου και όλους τους συναδέλφους μου της Ομοσπονδίας των εκπατρισμένων τέκνων της Ιερής αυτής Πόλης που πιστεύουν στο λαμπρό μέλλον της Ρωμιοσύνης σκοπό για τον οποίο μοχθούμε όλοι μας παντού εντός και εκτός της Βασιλεύουσας. Η  δικαίωση και αποκατάσταση της Ρωμιοσύνης είναι ταυτόσημη με την επικράτηση του δικαίου και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Εξ ονόματος όλων δεσμεύομαι να συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας με ειλικρινές και ενωτικό πνεύμα, με υπομονή και καρτερικότητα για το καλό της Ρωμιοσύνης.” και ολοκλήρωσε λέγοντας “Με αυτά τα λίγα λόγια, εκφράζω την ύψιστη ευγνωμοσύνη μου σε  Εσάς Παναγιώτατε, τον Πνευματικό  Πατέρα όλων μας, για την εξαιρετική διάκριση που μου κάνετε και που επεκτείνεται προς όλους τους συναδέλφους στις προσπάθειες μας για το καλό του Γένους μαζί με όλη την Κοινωνία των λαών της γης και πρωτίστως  για τις μελλοντικές γενιές που θα έλθουν. ”

Ο κ. Αντώνης Παριζιάνος αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Υποστήριξης Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων λαμβάνοντας τον λόγο συνεχάρη τον κ. Ουζούνογλου λέγοντας «Τον συγχαίρουμε Παναγιότατε, τον ευχαριστούμε για ότι κάνει με μεγάλη αυταπάρνηση για τη γενέτειρά του και τον ευχόμαστε ο Άγιος Νικόλαος να τον ενισχύει στην εκτέλεση των καθηκόντων του.»
Ολοκληρώνοντας δε αναφέρθηκε στο γεγονός της προκήρυξης εκλογών στις κοινότητες της περιοχής Υψωμαθείων αναφερόμενος στα εξής: «Παναγιώτατε Δέσποτα,
Το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου  στην περιοχή μας ανανεώνονται οι εκλογές των επιτροπών 8 κοινοτήτων της περιοχής μας. Ευχόμαστε να βγει από την κάλπη το καλύτερο αποτέλεσμα και να συνεχίσει το νοικοκύρεμα  των Ι. Ναών μας. Δυστυχώς παρά τις παραινέσεις μας οι ιθύνοντες των 2 γνωστών  κοινοτήτων   της περιοχής μας  Βλάγκας και Κοντοσκαλίου δεν δέχτηκαν να συμμετάσχουν, παρόλο που δεν ανανέωσαν τις εκλογές τους από το έτος 1991. Διαμαρτυρηθήκαμε οι 8 Κοινότητες δια του τύπου, αλλά βλέποντας ότι «εις ουδέν ωφελεί» αποταθήκαμε επισήμως στη Διεύθυνση των Βακουφίων και ζητήσαμε τη διεξαγωγή εκλογών σύμφωνα με τον οικείο κανονισμό. Αναμένουμε την απάντηση για να λήξη η απαράδεκτη για την εποχή μας αυτή κατάσταση.

Φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας

rumvader.org

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

9  +  1  =