Από τον Αγιο Στέφανο της Πόλης και τη Μικρασία στον Αγιο Στέφανο Αττικής

Το βράδυ της Παρασκευής 29/1/2010 παρουσιάστηκε στην κατάμεστη αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου του Αγίου Στεφάνου το αποτέλεσμα μιας προσπάθειας χρόνων του Γυμνασίου Αγίου Στεφάνου Αττικής για την καταγραφή των μαρτυριών των προσφύγων ιδρυτών του οικισμού αυτού, από την Κωνσταντινοπύπολη, την Μικρασία, τον Πόντο.

Τα παιδιά του γυμνασίου κατέγραψαν τις μνήμες της πρώτης γενιάς με την βοήθεια των εκπαιδευτικών του σχολείου, των κυριών Α. Ιωαννίδου, Χ.Νέστορος, Μ.Ρουμελιώτου  και παρουσίασαν την έκδοση ενός λευκώματος αλλά και την δημιουργία ταινίας με τίτλο “Οιον- Μπογιάτι- Αγιος Στέφανος, το χθες στο σήμερα και στο αύριο”.

Την παρουσίαση του λευκώματος ανέλαβαν  ο ιστορικός Β.Αγτζίδης και ο εκπαιδευτικός και Γραμματέας της Ενωσης Σμυρναίων, Νίκος Βικέτος.

Ο Β.Αγτζίδης χαρακτήρισε την προσπάθεια πρωτοποριακή, αφού η τοπική κοινωνία μέσα από ευαίσθητους εκπαιδευτικούς αλλά και με την ελπιδοφόρα συμμετοχή των μαθητών, επιχειρεί την καταγραφή της τοπικής  ιστορίας, κάτι που πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες περιοχές της χώρας.

Ο Νίκος Βικέτος παρουσίασε τις ενότητες του λευκώματος, ενώ οι μαθητές του Γυμανσίου διάβασαν αποσπάσματα από τις μαρτυρίες των προσφύγων που στη συνέχεια παρουσιάστηκαν στην ταινία.

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

  +  43  =  46