You are currently viewing Από τις αρχαίες Ερυθρές στο νεότερο Λυθρί της καρδιάς μας

Από τις αρχαίες Ερυθρές στο νεότερο Λυθρί της καρδιάς μας

Στο πλαίσιο των φετινών εκδηλώσεων «Αλλοτινές Πατρίδες 2018» που διοργανώνει το Κέντρο Έρευνας και Μελέτης της Μικρασιατικής Ερυθραίας (ΚΕΜΜΕ), τη Δευτέρα, 10 Σεπτεμβρίου 2018, στο Δημοτικό Θέατρο Ν. Ερυθραίας, ο Θοδωρής Κοντάρας έδωσε διάλεξη με θέμα «Από τις αρχαίες Ερυθρές στο νεότερο Λυθρί της καρδιάς μας», εμπλουτισμένη με περισσότερες από 200 φωτογραφίες κάθε είδους (τοπία, φυσικό περιβάλλον, σπίτια, αρχαιότητες, εκκλησιές, Λεθριανοί, φορεσιές, έγγραφα κ.ά.).

Την οργάνωση της βραδιάς είχε η Αδελφότητα Σιβρισαρίου Σμύρνης «Οι Ταξιάρχες». Η πρόεδρός της Στέλλα Χατζηφωτίου – Βογιατζή, στην εισαγωγή της, διάβασε αποσπάσματα για τη Μικρασιάτισσα από τα βιβλία της Ιφιγένειας Χρυσοχόου «Εδώ Σμύρνη… εδώ Σμύρνη…» και των Μαριάννας Κορομηλά και Θοδωρή Κοντάρα «Ερυθραία, ένας ευλογημένος μικρόκοσμος στην καρδιά της Ιωνίας».

Όπως τόνισε, «Η περιήγηση στις Ερυθρές και το Λεθρί, ενενήντα έξι χρόνια μετά την Καταστροφή, δεν είναι απλώς μια προσπάθεια καταγραφής όσων διασώθηκαν επί τόπου, σε μια χώρα που εκσυγχρονίζεται με ανεξέλεγκτους ρυθμούς την τελευταία τριακονταετία. Είναι μια σπουδή στις αντοχές της μνήμης. Γιατί, πέρα από τα σημαντικά επιτεύγματα της Αρχαιολογίας, η Ερυθραία υπάρχει όσο υπάρχουν εκείνοι που γεννήθηκαν εκεί κι όσοι θυμούνται ακόμη τον προγονικό τόπο.

Αυτοί μας καθοδήγησαν, μας «έδειξαν» τον τόπο, μας ακολούθησαν σε κάθε βήμα, μας υποχρέωσαν να φωτογραφίσουμε και να καταγράψουμε το κάθετι με κάθε λεπτομέρεια, μην τύχει και ξεχαστεί ένα πηγάδι, μια μυγδαλιά στην άκρη του πρεβολιού, ένα νεύμα, μια μυρουδιά. Όλα σώζονται εκεί, γιατί αυτοί που βρίσκονται εδώ δεν εγκατέλειψαν ποτέ τη μάνα γη… Σ’ αυτόν τον ανώνυμο και ταπεινό κόσμο χρωστάμε την Ερυθραία. Αυτοί κράτησαν ζωντανή την Πατρίδα, για να την προσφέρουν στα παιδιά τους και στα παιδιά των παιδιών τους, τα γεννημένα σε τόπο σκληρό και ξένο. Σ’ αυτούς ανήκει αυτή η καταγραφή, γιατί αποτυπώσαμε τη μνήμη τους.»

Ο ομιλητής, με το δικό του ξεχωριστό αφηγηματικό τρόπο, μας μετέφερε από τον καιρό του μύθου και τα ένδοξα αρχαία χρόνια των Ερυθρών στο πολυαγαπημένο Λυθρί των παππούδων και των γονιών μας, στα χρόνια τα καλά, αλλά και στους καιρούς της οδύνης. Το πολυπληθές ακροατήριο (περισσότερα από 300 άτομα), πολλοί εκ των οποίων ήταν Λεθριανοί δεύτερης και τρίτης γενιάς, παρακολούθησε ευλαβικά τη διάλεξη και τις διαφάνειες επί ένα δίωρο, αναγνωρίζοντας οικεία ονόματα, πρόσωπα, σπίτια και χτήματα, που μένουν χαραγμένα στη μνήμη τους από τις κατά παράδοση οικογενειακές αφηγήσεις. Γιατί η γνώση κι η μνήμη είναι αυτές που συντηρούν σήμερα την ιδέα της Μ. Ασίας και μας οδηγούν στην πατρογονική γη…

Στο τέλος της εκδήλωσης το ΚΕΜΜΕ και η Αδελφότητα Σιβρισαρίου Σμύρνης τίμησαν τον Θοδωρή Κοντάρα με αναμνηστική πλακέτα για την ομιλία του «Το Λυθρί της Καρδιάς μας. Ανθοδέσμες προσφέρθηκαν από την πρόεδρο του Σιβρισαρίου Στέλλα Χατζηφωτίου στην πρόεδρο του ΚΕΜΜΕ Έφη Κούτση και στη γραμματέα του ΚΕΜΜΕ Μαρύσια Κακαβούλη, ψυχή της οργάνωσης των Αλλοτινών Πατρίδων. Τη βραδιά τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι σωματείων, φορέων και πολλοί άλλοι.

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

  +  72  =  76