You are currently viewing Συνάντηση αντιπροσωπείας ΟΙΟΜΚΩ με τον πρόεδρο του Συνήγορου του Πολίτη Τουρκίας

Συνάντηση αντιπροσωπείας ΟΙΟΜΚΩ με τον πρόεδρο του Συνήγορου του Πολίτη Τουρκίας

oiomko-logo

Κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου του νεοσυσταθέντος ιδρύματος συνηγόρου του πολίτη της Τουρκίας, η αντιπροσωπεία της Οι.Ομ.Κω αποτελούμενη από τους Ν. Ουζούνογλου και Μ. Μαυρόπουλο συναντήθηκε την 13/11/2013 με τον κ. Ν. Νιχάτ Ομέρογλου, μαζί με δύο συνεργάτες του, στο Γενικό Προξενείο της Τουρκίας στο Ψυχικό.

Κατά την συνάντηση από πλευράς της Οι.Ομ.Κω τονίστηκε ότι από τον νέο αυτό θεσμό αναμένουμε ως εκπατρισμένη Κοινότητα σημαντικές πρωτοβουλίες, με το δεδομένο ότι οι μαζικές παραβιάσεις δικαιωμάτων του ανθρώπου και των προβλεπόμενων για την προστασία των μη-Μουσουλμανικών μειονοτήτων από την Συνθήκη της Λωζάννης και ειδικότερα της Ρωμαίικης Κοινότητας της Πόλης, είναι θέμα σεβασμού των θεσμών και δημοκρατικών αρχών μέσα στην Τουρκία και με κανένα τρόπο δεν έχουν σχέση με τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις που είθισται να συσχετίζονται. Εξάλλου αναφέρθηκε ότι, όπως έχει δηλωθεί ανοικτά από το Δ.Σ. της Οι.Ομ.Κω πολλές φορές, τα διωκτικά μέτρα κατά της Κοινότητας μας οφείλονται σε Κρατική Πολιτική που εφαρμόστηκε με συνέπεια όλη την περίοδο μετά από το 1923. Ο κ. Ν.Μ. Ομέρογλου ήταν ενήμερος για τις προτάσεις της Οι.Ομ.Κω που έχουν υποβληθεί τον Σεπτέμβριο του 2012.

Στη συνέχεια τέθηκαν τα ακόλουθα θέματα για τα οποία ζητήθηκε να εξεταστούν από τον Συνήγορο του Πολίτη της Τουρκίας:

α) Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Ρωμιοί πολίτες της Τουρκίας στην διεκδίκηση των ιδιοκτησιών τους αφού παρατηρούνται υπερβολικές καθυστερήσεις στα δικαστήρια και ότι οι δικηγόροι του δημοσίου εξαντλούν όλα τα νομικά περιθώρια για να καθυστερήσουν την απόδοση των ιδιοκτησιών. Επιπλέον αναφέρθηκε ότι παρατηρούνται σε ορισμένες υπηρεσίες κτηματολογίων, να συνεχίζουν πρακτικές του παρελθόντος, να μην δίνουν πληροφορίες στους πληρεξούσιους δικηγόρους των Ρωμιών που διεκδικούν τα δικαιώματα τους που καταπατήθηκαν από το Τουρκικό Κράτος την περίοδο 1955-2000. Τέλος τονίστηκε ότι στην περίπτωση Ρωμιών υπηκόων της Ελλάδος που υπαγόντουσαν στο καθεστώς «Εταμπλίς» της Σ. Λωζάννης πολλές φορές τα δικαστήρια επικαλούνται την αρχή «αμοιβαιότητας» με τα ισχύοντα στην Ελλάδα προς τους υπηκόους της Τουρκίας. Τέλος ζητήθηκε να εξεταστεί η δημιουργία μιας συμβουλευτικής υπηρεσίας, σε θέματα ιδιοκτησιών, ώστε να σταματήσουν οι ταλαιπωρούμενοι Ρωμιοί Πολίτες να πέφτουν επιπλέον και θύματα «επιτήδειων» κτηματομεσιτών.

β) Να αρθούν τα μυστικά ή μη-μυστικά διατάγματα που εμποδίζουν τον διορισμό των μελών των μη- Μουσουλμανικών πολιτών σε δημόσιες θέσεις.

γ) Να υποστηριχθεί από πλευράς του Συνηγόρου του Πολίτη το αίτημα για την επιστροφή του Αρχείου και της Βιβλιοθήκης της Ελληνικού Φιλολογικού Συλλόγου Κωνσταντινουπόλεως σε Ομογενειακό ίδρυμα στην Κωνσταντινούπολη. Επιδόθηκε αντίγραφο της επιστολής που έχει στείλει η Οι.Ομ.Κω. προς τον κ. Βοηθό Υπ. Εξωτερικών κ. Νατζί Κορού (δείτε Δελτίο Οκτωβρίου 2013 της Οι.Ομ.Κω.).

δ) Να επιλυθεί η σοβαρή εκκρεμότητα της απαγόρευσης διενέργειες εκλογών στα μη-Μουσουλμανικά βακούφια εδώ και 10 μήνες. Επιδόθηκε αντίγραφο της επιστολής που έχει σταλεί στον Γενικό Διευθυντή Βακουφίων Δρ. Αντνάν Έρντεμίρ.

στ) Επιπρόσθετα στα παραπάνω ζητήθηκε από τον κ. Μ.Ν. Ομέρογλου να εξετάσει η υπηρεσία του τα αιτήματα της Ομογένειας όπως της επιστροφής των παράνομα κατασχεθέντων ακινήτων των ευαγών ιδρυμάτων της Πόλης, να δοθεί η δυνατότητα της δημιουργίας θεσμικού φορέα συντονισμού των μειονοτικών βακουφίων, η οικονομική υποστήριξη των μειονοτικών σχολείων αφού αυτά κακώς έχουν ενταχθεί στο σύστημα ιδιωτικής παιδείας ενώ είναι δημόσια υπαγόμενα στην Σ. της Λωζάννης, την αναγνώριση της νομικής προσωπικότητας των μονών (24 στα Πριγκπόνησα) και εκκλησιών (2) που έχουν χαρακτηριστεί ως Μαζμπούτ παρόλο που επιτρέπεται η χρήση τους από την Ρωμαίικη Κοινότητα.

Από πλευράς του κ. Ν.Μ.Ομέρογλου δόθηκε η υπόσχεση ότι θα μελετηθούν τα θέματα και θα υπάρξει συνέχιση της επικοινωνίας με την Οι.Ομ.Κω. Μαζί με την αντιπροσωπεία της Οι.Ομ.Κω. στη συνάντηση συμμετείχε και η αντιπροσωπεία του Συλλόγου Ιμβρίων Αθηνών, θέτοντας και αυτή τα ζητήματα που αφορούν την Ομογένεια της Ίμβρου.

Στον κ. Ν.Μ.Ομέρογλου δόθηκε αντίγραφο της περίληψης και του εξώφυλλου του βιβλίου του Ευαγγελινού Μισσαηλίδη «ΔΟΥΣΤΟΥΡ», δημοσιευμένου το 1868, στην καραμανλίδικη γραφή που αφορά την κωδικοποίηση όλων των νόμων εκείνης της εποχής που ίσχυαν στο Οθωμανικό Κράτος.

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

85  +    =  93