Πραγματοποιήθηκε η Ανοιξιάτικη μονοήμερη εκδρομή Συλλόγου Μικρασιατών Πεύκης – Λυκόβρυσης «ΙΩΝΙΑ» στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θήβας
Μέλη και φίλοι του Συλλόγου μας συμμετείχαν σε μία ακόμα μονοήμερη εκδρομή με προορισμό τη Θήβα την Κυριακή 12 Μαρτίου 2017.
Λίγα λόγια για τους Μικρασιάτες της Θήβας
Παρόλο που η Βοιωτία δεν είναι από τους πρώτους επιλεγμένους τόπου και τα παραδοσιακά κέντρα υποδοχής και εγκατάστασης Μικρασατικών προσφύγων, εντούτοις πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στη Θήβα, στο Πλατανάκι, στη Λιβαδειά και στο Σαράντη.
Στη Θήβα η πρώτη εγκατάσταση οργανώθηκε στον παλαιό «Αστικό Συνοικισμό Θήβας», που δημιουργήθηκε από το 1927 έως το 1931 και φιλοξένησε 700 οικογένειες. Η καταγωγή των προσφύγων ήταν από τα χωριά της περιοχής της Σμύρνης: Γκιαούρκιοϊ, Μαλκατζές, Ντεβελίκιοϊ, Τριάντα, Κουσάντασι, Σώκια, Καγιάς, Παπαζλί, Θείρα, Αϊδίνι, Μουρσαλί, Καινούριο Χωριό, Γέροντας, Φίλιο, Χαρμανταλί, Μουτεβέλι. κ.ά. Οι πρόσφυγες ασχολήθηκαν με τη γεωργία, την βιοτεχνία και το εμπόριο.
Πρώτη στάση του Συλλόγου μας στη Μονή Μαζαράκη
Η Μονή Μαζαράκη Θηβών ιδρύθηκε τον 16° αιώνα. Από τότε χρονολογείται και ο ναός της, αφιερωμένος στον Απόστολο και Ευαγγελιστή Ιωάννη τον Θεολόγο. Είναι χτισμένος σε βυζαντινό ρυθμό από ταπεινή πέτρα του γειτονικού βουνού, προφανώς από τα χέρια απλών χτιστάδων του λαού και απλών μοναχών των δύσκολων χρόνων της Τουρκοκρατίας. Η Μονή επανήλθε στη νέα περίοδο της ζωής της το 1969, οπότε επί Μητροπολίτου Θηβών και Λεβαδείας Νικόδημου Γραικού ανασυστάθηκε και επαναλειτούργησε ως γυναικεία.
Άριστη υποδοχή και φιλοξενία από τις μοναχές του μοναστηριού, οι οποίες μας κέρασαν καφέ και μικροεδέσματα.
Επόμενος σταθμός το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Θήβας. Η επίσκεψη στο Μουσείο απέβη ιδιαίτερα επιμορφωτική για όλους, αποκομίζοντας πολύτιμες πληροφορίες για τη διαχρονικότητα του πολιτισμού της Βοιωτίας από τους προϊστορικούς χρόνους έως και τη μεταβυζαντινή εποχή. Η ξεναγός μας ήταν ιδιαίτερα κατατοπιστική, αφού με κάθε λεπτομέρεια μάς εξήγησε για όλα τα αρχαιολογικά ευρήματα του Μουσείου. Αναφέρθηκε γενικά για το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών και τις ενότητες της έκθεσης σε όλες τις περιόδους της ιστορίας της. Το Μουσείο εκτός από τον πολιτιστικό πυρήνα της πόλης αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης επισκεπτών και παίζει σημαντικό ρόλο επίσης στην ανάπτυξη της Θήβας.
Ακολούθησε γεύμα μετά μουσικής στην πόλη της Θήβας στην ταβέρνα «Το Τζάκι».
Ήρθε η ώρα της επιστροφής. Μία ενδιάμεση στάση στη Χαλκίδα ήταν απαραίτητη, προκειμένου να απολαύσουμε τον καφέ μας και το μοναδικό φαινόμενο με τα «τρελά νερά» στον Πορθμό του Ευρίπου.
Οι συμμετέχοντες δήλωσαν ενθουσιασμένοι από τα μέρη που επισκεφτήκαμε και την άψογη οργάνωση της εκδρομής.
Σας ευχαριστούμε θερμά για την συμμετοχή σας και ευχόμαστε στο μέλλον να μας ακολουθήσετε ξανά σε καινούριο προορισμό…
Το Διοικητικό Συμβούλιο