Ανέγερση μνημείου στο Ρέθυμνο προς τιμήν των Μικρασιατών

Μνημείο στο χώρο της Πλατείας Μικρασιατών στο Ρέθυμνο θα ανεγερθεί από τους συλλόγους Μικρασιατών του νομού στο προσεχές διάστημα ώστε να τιμηθούν οι αλησμόνητες πατρίδες και όσοι λόγω της προσφυγιάς βρέθηκαν από τη Μικρά Ασία στο συγκεκριμένο νομό της Κρήτης.

Το μνημείο, που θα φιλοτεχνήσουν οι καλλιτέχνες Μανώλης Κουνδουράκης και Μιχάλης Νεονάκης, θα έχει ύψος 4 μέτρα και μήκος 5 μέτρα, θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Κρήτης και θα φιλοτεχνηθεί από τοπικές πέτρες και υλικά τα οποία θα δένουν με τα κτήρια της πλατείας περιγράφοντας το Ολοκαύτωμα της Σμύρνης. Στο μνημείο θα είναι γραμμένα και όλα τα ονόματα των πόλεων της Μικράς Ασίας.

Πρόκειται για όνειρο 88 ετών, όλων των Μικρασιατών του νομού 2ης και 3ης γενιάς, όπως αναφέρουν μέλη των μικρασιατικών συλλόγων Ρεθύμνου, από τότε δηλαδή που η Μικρασιατική Καταστροφή αφαίρεσε το δικαίωμα σε Μικριασιάτες να ταξιδέψουν και να επισκεφτούν τη γη τους και τα πατρογονικά τους εδάφη. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών «Ιωνίας» Μιχάλης Καζίλας αναφέρει για το μνημείο πως «θα συνδέσει το παρελθόν με το σήμερα και θα εμπνεύσει για το μέλλον όλους τους καταγόμενους από τη Μικρά Ασία».

Το μέλος της επιτροπής για την ανέγερση του μνημείου, πολιτικός μηχανικός Ασημίνα Μιχάλα, επισημαίνει πως «χρειάζεται η οικονομική και ηθική ενίσχυση και κινητοποίηση όλων των Ρεθυμνιωτών, ώστε να ολοκληρωθεί αυτή η προσπάθεια μιας και τουλάχιστον το 40% εξ αυτών έχει μικρασιάτικες ρίζες».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

4  +  1  =