Αναβλύζει αγίασμα από την εκκλησία της Φανερωμένης στο Αϊβαλί

Οι ανασκαφές που διεξάγονται από αρχαιολόγους υπό την αιγίδα του δήμου Αϊβαλί στην εκκλησία της Φανερωμένης στο Αϊβαλί του νομού Μπαλίκεσιρ,και υπό την επίβλεψη του υπουργείου Πολιτισμού, φέρνουν στο φως ιστορία μαζί με άγνωστα στοιχεία.
Οι ανασκαφές που γίνονται μετά την λήψη μέτρων ασφαλείας στο κέντρο της συνοικίας Κασίμπασά και τα αποτελέσματα της αναμένονται με ενδιαφέρον από τον κόσμο της περιοχής. Η εκκλησία φέρεται να έχει κατασκευαστεί πριν από 200 χρόνια , και ενώ συνεχίζονται οι εργασίες για την ανεύρεση του Αγιάσματος που θεωρείται ιδιαίτερα ιερό για Ορθόδοξους, Καθολικούς και Προτεστάντες, οι έρευνες έφτασαν σε ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα στοιχεία.

Το κτίριο αυτό που ονομάζεται από τον κόσμο της περιοχής Εκκλησία Αγιάσματος, επί μακρόν χρησιμοποιήθηκε ως βιομηχανία ελαιολάδου, και τα περασμένα χρόνια για να διαφυλαχτεί, αγοράστηκε από τον ιδιοκτήτη του από το υπουργείο Πολιτισμού και δόθηκε για επισκευή στον δήμο του Αϊβαλί. Στα πλαίσια των προσπαθειών που κάνει ο δήμαρχος του Αϊβαλί Χασάν Μπουλέντ Τουρκοζέν για την τουριστική αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής, υπό την επίβλεψη του Αλί Ακνταμάρ-συμβούλου για θέματα Τέχνης και Πολιτισμού του δήμου και σε συνεργασία με αρχαιολόγους από την Διεύθυνση Μουσείων του Μπαλικεσίρ διεξάγονται εκσκαφές στο δάπεδο της εκκλησίας.

Κατά τις εκσκαφές έχουν φτάσει σε δύο φλέβες νερού. Παράλληλα με αυτό κατεβαίνοντας με σκάλες κάτω βρέθηκε μια πισίνα γύρω από την οποία υπάρχουν ανάγλυφα χριστιανών αγίων. Κατά τις εργασίες βρέθηκε και ένα ανάγλυφο αγγέλου που πιστεύεται ότι απεικονίζει ένα την Ελληνοπούλα στην οποία λέγεται ότι η Παναγία έδειξε που ήταν το αγίασμα στο όνειρο της. Οι αρχαιολόγοι της Διεύθυνσης Μουσείων του Μπαλίκεσίρ αναφέρουν πως είναι σίγουροι ότι το πόσιμο νερό που βρήκαν είναι το αγίασμα, αλλά λένε πως δεν είναι ακόμη σίγουροι αν πρόκειται για πηγάδι ή για στέρνα.

Το ιερό νερό θα πωλείται στους τουρίστες

Έγινε γνωστό πως μετά τα καλά νέα από τις αρχαιολογικές έρευνες , ο δήμαρχος του Αϊβαλί Χασάν Μπουλέντ Τουρκοζέν σχεδιάζει να αρχίσει να πουλάει το ιερό νερό στους τουρίστες που θα έρχονται, διασφαλίζοντας έτσι έσοδα για τον δήμο.

www.anixneuseis.gr
http://turkishgreeknews.org

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

  +  21  =  25