Αναβίωση του Μικρασιάτικου Δωδεκάμερου στην Καισαριανή

Τα έθιμα του Μικρασιατικού Δωδεκάμερου αναβίωσαν στην εκδήλωση της κοπής της Βασιλόπιτας του Μικρασιατικού Συλλόγου Καισαριανής που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Καισαριανής.

Η πρόεδρος του Μικρασιατικού Συλλόγου Στέλλα Σαρρηπαναγώτου, καλωσόρισε τους προσκεκλημένους που γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα και ευχήθηκε μια δημιουργική και αγωνιστική χρονιά με υγεία για όλους, να γίνει η χρονιά αυτή  όπως είπε, το βήμα που θα αλλάξει τη ζωή μας για συνεχίσουμε να τη βλέπουμε με αισιοδοξία και προοπτική. Τις δύσκολες αυτές ημέρες ο Σύλλογος μας συνεχίζει να δίνει τη μάχη για να διατηρήσει τα εθιμα και τις παραδόσεις μας ζωντανές και να τις παραδώσει στις νεότερες γενιές, έτσι σε συνεργασία της Θεατρικής Ομάδας και της Χορωδίας παρουσιάζουμε τα έθιμα του δωδεκάμερου.

H κα Σαρρηπαναγιώτου αναφέρθηκε επίσης στο πρόσφατο Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε από το ΚΕΜΙΠΟ του Δήμου Καισαριανής με επιτυχία  και συνεχάρη τη Δημοτική Αρχή για την ομόφωνη απόφαση για την πραγματοποίηση του Συνεδρίου παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες.

Μπορεί να δημιουργήθηκαν εντάσεις, συνέχισε,  να ακούστηκαν εκφράσεις ανεπίτρεπτες όπως για παράδειγμα από μερίδα ιστορικών που αρνήθηκαν την ύπαρξη γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, τις οποίες καταδικάζουμε ως Σύλλογος, ωστόσο δεν αναιρούν τη σημασία του Συνεδρίου.  Ο Σύλλογος  αισθάνθηκε ως οικοδεσπότης σε αυτό το Συνέδριο και βοήθησε με όλες του τις δυνάμεις στην επιτυχία του. Ο πήχης ανέβηκε ψηλά και ο επόμενος στόχος είναι το σπίτι του Μικρασιάτη που αποτελεί και δέσμευση της δημοτικής αρχής αλλα και όνειρο δεκαετιών των Μικρασιατών.

Τελος ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης, τις γυναίκες του Συλλόγου για την διακόσμηση της αιθουσας, την κα Μαρία Λαψάτη, τα μέλη της θεατρικής ομάδας, της Χορωδίας και των Χορευτικών, τις δασκάλες, την κα Γιώτα Ευσταθίου, την κα  Φωτεινή Παπαχρήστου και τον δάσκαλο του Χορευτικού κ. Κωνσταντίνο Ρήγα, τον Αντιπρόεδρο Αντρέα Καρατζά που με τον Γιάννη Βασιλάκη προσπαθούν να στήσουν μια παραδοσιακή ορχήστρα, την Δέσποινα Συρίγου σολίστ βιολιού.

Ακολούθησαν χαιρετισμοί εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας ενώ  σημειώνουμε  ότι ο κ. Δημήτρης Βούρλος, Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Καισαριανής, κατά την ομιλία του ανέφερε ότι “είμαστε πιστοί στην υπόσχεσή μας ότι μέσα στο 2013 θα καταφέρουμε να αγοράσουμε το οίκημα, ώστε να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε το σπίτι του Μικρασιάτη, που θα είναι ένα πραγματικό στολίδι για τους Μικρασιάτες της Καισαριανής”.

Σε σύντομη παρέμβασή του ο επίτιμος πρόεδρος του Μικρασιατικού Συλλόγου Καισαριανής, Σαράντης Μολυνδρής ευχήθηκε αγωνιστικότητα  για την πρόοδο του Συλλόγου, όλοι οι Μικρασιάτες της Καισαιριανής να συσπειρωθούν κοντά  μας, όπως  είπε για να πετύχουμε όσα έχουμε ονειρευτεί.

Ακολούθησε η κα  Ολγα Χατζηλιά η οποία διάβασε ένα ποίημα που ο Σύλλογος φρόντισε να εκδώσει και να διανείμει σε όλους τους παριστάμενους και ξεκίνησε η αναπαράσταση των εθίμων του δωδεκάμερου της Μικρασίας από την Θεατρική Ομάδα του Συλλόγου σε συνεργασία με την Χορωδία. Το χορευτικό του Συλλόγου ξεσήκωσε το κοινό με μικρασιάτικα και νησιώτικα τραγούδια και χορούς και η εκδήλωση έκλεισε με την κοπή της βασιλόπιτας αλλά και τα παραδοσιακά αετουδάκια.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η κα Μπετίνα Γραφίδου, ενώ το φλουρί κέρδισε ο πρώην δήμαρχος Σπύρος Τζόκας. Στην εκδήλωση παρέστησαν και εκπρόσωποι Μικρασιατικών Συλλόγων, ανάμεσα τους ο ΓΓ της Ενωσης Σμυρναίων  Νίκος Βικέτος, η πρόεδρος του Συλλόγου Περαμίων Κυζικηνών Ελένη Τσακίρη, ο  πρόεδρος του Συνδέσμου Μικρασιατών Κωνσταντινουπολιτών  Χαλανδρίου  “Ρίζες” Νίκος Καραμπουρνιώτης, το μέλος της ΟΠΣΕ Π.Μούτσης και ο Αντιπρόεδρος της Ενωσης Μικρασιατών Θήβας και Διαχειριστής του Δικτύου Μικρασιάτης Δημήτρης Παντέλας.

Δείτε το βίντεο

Δείτε τις φωτογραφίες

[nggallery id=70]

 

 

 

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

2  +  8  =