“Θύμισες της Μικράς Ασίας” από τα Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης

«ΘΥΜΙΣΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ» ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΜΑΪΟΥ, ΠΑΡΑΛΙΑ Ν. ΚΡΗΝΗΣ

Τα Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης σας καλούν την Κυριακή 16 Μαΐου στην παραλία της Ν. Κρήνης του Δήμου Καλαμαριάς στη γιορτή μνήμης με τίτλο «Θύμισες από τη Μικρά Ασία».

Με πολύ μεράκι και ιδιαίτερη περηφάνια, τα παιδιά του νηπιαγωγείου μας έστησαν μια ξεχωριστή γιορτή για να έρθουμε σε επαφή και να γνωρίσουμε καλύτερα την πολιτισμική κληρονομιά του τόπου μας. Η εκδήλωση ολοκληρώνει το σχέδιο εκπαιδευτικής δράσης (project) “Οι αλησμόνητες πατρίδες μας».

Η γιορτή θα περιλαμβάνει μια σύντομη αναφορά στα ιστορικά γεγονότα της Μικρασιατικής καταστροφής 1922 (όπου ο Ελληνισμός διώχτηκε) και θα είναι διανθισμένη από δρώμενα που ετοίμασαν οι λιλιπούτειοι διοργανωτές της εκδήλωσης και αναφέρονται στη ζωή των Ελλήνων στην πατρίδα πριν την καταστροφή (Ρωμιομαχαλάδες, Καφενέδες, Βεγγέρες και Νυμφοπάζαρο), στη μετακίνηση του πληθυσμού και την εγκατάστασή του στην πατρίδα Ελλάδα.

Στο πλαίσιο της γιορτής τα παιδιά του Νηπιαγωγείου μας θα κάνουν αναπαράσταση του εθίμου του Κλήδονα, θα τραγουδήσουν και θα χορέψουν παραδοσιακούς μικρασιάτικους σκοπούς ενώ θα υπάρχει πλούσιος μπουφές με μικρασιάτικα φαγητά και εδέσματα. Στην εκδήλωση θα συμμετέχει το χορευτικό συγκρότημα του συλλόγου μικρασιατών «Αγία Παρασκευή». Στο χώρο θα λειτουργεί επίσης έκθεση με φωτογραφικά ντοκουμέντα καθώς και με εικαστικά έργα που φιλοτέχνησαν τα μικρά παιδιά.

Η προσέγγιση του θέματος έγινε με επιλεκτικές αναφορές στα γεγονότα, λαμβάνοντας υπόψη μας την ευαίσθητη ηλικία των παιδιών. Κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε συλλόγους, καταστήματα με μικρασιάτικα τρόφιμα, μουσεία κ.λ.π. Ακόμη γιαγιάδες και παππούδες των παιδιών επισκέφτηκαν το σχολείο μας αφηγήθηκαν λαϊκά παραμύθια, μικρασιάτικες ιστορίες και μαγείρεψαν μαζί μας παραδοσιακά και γλυκίσματα. Οι γονείς μας, συνεργάτες πάντα στις προσπάθειές μας, έφεραν οπτικοακουστικό υλικό και έτσι εμπλουτίσαμε τις δραστηριότητες που αναπτύχθηκαν σε όλες τις μαθησιακές περιοχές (εικαστικά, δραματική τέχνη, μουσική αγωγή, ανάγνωση κ.λ.π.).

ΘΥΜΙΣΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ

Που: στην παραλία της Ν. Κρήνης του Δήμου Καλαμαριάς, στο σύλλογο προσφύγων Μικρασιατών, «Η Αγία Παρασκευή», Εμμανουήλ Γαγύλη 2.

Πότε: Κυριακή 16 Μαΐου 2010, 19.00- 20.00

E-mail: info@protypa.gr – ΤΗΛ: 2310.300.002

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

  +  22  =  30