Αναψηλάφηση της “δίκης των 6” αποφάσισε ο Άρειος Πάγος

Ογδόντα οχτώ χρόνια μετά την «δίκη των έξι» που αποτέλεσε την κορύφωση του εθνικού διχασμού των ετών 1915-1922 ο Άρειος Πάγος ξαναγράφει την ιστορία. Τα μέλη του Ζ΄ Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου με απόφασή τους (1675/2010) τάχθηκαν υπέρ της επανάληψης της «δίκης των 6», κρίνοντας ότι όντως έχουν αποκαλυφθεί νέα άγνωστα γεγονότα και αποδείξεις από τα οποία προκύπτει ότι ήταν αθώοι οι πρώην πρωθυπουργοί της Ελλάδος Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης, Δημήτριος Γούναρης, Νικόλαος Στράτος, οι υπουργοί Γεώργιος Μπαλτατζής, Νικόλαος Θεοτόκης και ο αρχιστράτηγος Γεώργιος Χατζηανέστης. Όλοι τους καταδικάστηκαν σε θάνατο για εσχάτη προδοσία ως υπαίτιοι της Μικρασιατικής καταστροφής και εκτελέστηκαν στις 15 Νοεμβρίου του 1922 στο Γουδί!

Κάνοντας δεκτή την αίτηση του κ. Μιχάλη Πρωτοπαπαδάκη ο οποίος είναι εγγονός του πρώην Πρωθυπουργού Πέτρου Πρωτοπαπαδάκη ο Άρειος Πάγος αποφάσισε αναψηλάφηση της δίκης και έπαυσε οριστικά η ποινική σε βάρος των «6», λόγω παραγραφής. Ο κ. Πρωτοπαπαδάκης εποικαλείται στην αίτησή του νέα άγνωστα στοιχεία της περιόδου εκείνης όπως δηλώσεις πολιτικών και στρατιωτικών της εποχής και ζητεί στην ιστορική αποκατάσταση του ονόματος του προγόνου του επισημαίνοντας ότι άδικα εκτελέστηκε ο παππούς του αλλά και οι άλλοι πέντε συγκατηγορούμενοί του.

Παράλληλα, οι αρεοπαγίτες απέβαλαν την δήλωση πολιτικής αγωγής της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος, οι οποίοι υποστήριζαν ότι οι πράξεις και οι παραλείψεις των «6» προκάλεσαν την μικρασιατική καταστροφή και τον ξεριζωμό του ελληνισμού της Μικράς Ασίας από τις πατρογονικές ρίζες του, ύστερα από 3.000 χρόνια παρουσίας στην Μικρά Ασία.

της Βασιλικής Κόκκαλη
Πρώτο Θέμα online

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

1  +  8  =