Ανακοίνωση της ΠΟΘΣ για το 20ο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 6 της 15/11/2011

Για το 20 Γνωμοδοτικό Συμβούλιο

Αγαπητά μας μέλη

Παρά την αμείλικτη πτώση του θερμομέτρου η παρουσία των συλλόγων μελών από τον Έβρο μέχρι το Βόλο και τη Λάρισα και από πολλά σημεία της Μακεδονίας μας ήταν δυναμική στο 20 γνωμοδοτικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας μας

Στη γραφική Καλλικράτεια και στην αίθουσα των πολλαπλών χρήσεων και θεάτρου του δήμου περίμενε τους επισκέπτες μια εγκάρδια χειραψία ένα ζεστό χαμόγελο που συνοδευότανε από ζεστή πατροπαράδοτη Βαρβάρα , πίτες με Θρακιώτικες γεύσεις και ζεστό καφέ.

Την Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού συμβουλίου του τοπικού Συλλόγου, «Πολιτιστικός-λαογραφικός-μορφωτικός σύλλογος Νέας Καλλικράτειας» που είχαν αναλάβει τη φιλοξενία του 20ου γνωμοδοτικού συμβουλίου τις διέκρινε η απλότητα και η αξεπέραστη Θρακιώτικη φιλοξενία.

Παρόντες οι τοπικοί άρχοντες του Καλλικρατικού Δήμου Προποντίδας, όπως ο κ. Δήμαρχος Διαμαντής Ιορδανίδης που χαιρέτησε τις εργασίες του συμβουλίου μας, ο κ. Διαμαντίδης Βασίλειος ,Αντιδήμαρχος, ο κ. Χατεδάκης Αναστάσιος πρόεδρος του Οργανισμού πολιτισμού και ο κ.Χατζηαλέξης Ιωάννης αντιδήμαρχος Ν.Καλλικράτειας.

Με την παρουσία του τίμησε τις εργασίες μας και το Κοινωφελές Ιδρυμα του Χαριλάου Κ. Κεραμέως.

Οι εργασίες του συμβουλίου ξεκίνησαν στις 11,30 και τελείωσαν στις 15,00. Η πρόεδρος του τοπικού συλλόγου κ. Λένα Νικολαίδου αφού καλωσόρισε τους συμμετέχοντες, παρουσίασε το σύλλογο της και κάλεσε τον κύριο Δήμαρχο για ένα σύντομο χαιρετισμό ο οποίος κήρυξε και τις εργασίες του 20ου γνωμοδοτικού συμβουλίου.

Στη συνέχεια στο πάνελ προστέθηκαν ο πρόεδρος και η Γεν. Γραμματέας της Π.Ο.Θ.Σ.

Οι εργασίες του συμβουλίου ξεκίνησαν με το χαιρετισμό του προέδρου και την παρουσίαση των πεπραγμένων σύμφωνα με τα πρακτικά από τη Γενική Γραμματέα.

Τα θέματα που τέθηκαν από πλευράς Π.Ο.Θ.Σ. ηταν τα παρακάτω.

1) Έγινε διεξοδική αναφορά στις ενέργειες του προεδρείου για τις προσπάθειες του στην υλοποίηση των 20 χρόνων και δόθηκε έμφαση στη συμμετοχή της Π.Ο.Θ.Σ. σε συνέδριο που έγινε στην Κύπρο από το σύλλογο «Αδούλωτη Κερύνεια»

2) Επισημάνθηκε η συμμετοχή μας στο 2ο συμπόσιο που διοργάνωσε ο σύλλογος Μικρασιατών Πτολεμαίδας με θέμα «από τη σιωπή και την άρνηση στη διεκδίκηση και την αναγνώριση» όπου η παρουσία μας ήταν δυναμική επισημαίνοντας πως σαν Π.Ο.Θ.Σ. βροντοφωνάζουμε ΝΑΙ στη μία και μοναδική γενοκτονία του Ελληνισμού της καθ ημάς Ανατολής και επισημάναμε Φύλακες γρηγορείτε άλλως αναλάβατε τις ευθύνες σας έναντι της ιστορίας.

3) Οι Θρακικές ομοσπονδίες, η Ε.ΠΟ.Φ.Ε. και η Ο.Π.Σ.Ε.σε πλήρη συνεργασία συνυπέγραψαν κοινή επιστολή την οποία απέστειλαν προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης διαμαρτυρόμενες για τη θέση της Π.Ο.Ε. στο θέμα της γενοκτονίας.

4) Αντιδράσαμε σαν Π.Ο.Θ.Σ. στις συζητήσεις των κ.κ. πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας στο Ερζερούμ υπογραμμίζοντας ότι το Αιγαίο είναι Ελληνικό και ότι ο κ. Ερντογάν, το καρντάση, κάνει μεγάλο λάθος να απαιτεί ο μουφτής να εκλέγεται στη Θράκη μας και όχι να διορίζεται όπως συμβαίνει σε ολόκληρο τον μουσουλμανικό κόσμο μηδέ εξαιρουμένης και της Τουρκίας και ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εξισώνεται το Οικουμενικό Πατριαρχείο και ο Παναγιότατος Οικουμενικός Πατριάρχης με τη μουφτεία.

5) Γνωστοποιήσαμε στους συμμετέχοντες τις προσπάθειες μας για συνεργασία με την ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΡΩΜΥΛΙΑΣ και ότι οι προσπάθειες μας αυτές στέφθηκαν από επιτυχία με την κοινή εμφάνιση μας στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου 2011. Τονίστηκε ότι το νέο Δ.Σ. έχει όλη την καλή διάθεση και πρόθεση για αποδοτικές συνεργασίες.

6) Έγινε η παρουσίαση του απολογισμού του 4ου Πανθρακικού ανταμώματος από τον πρόεδρο της ΘΡΑΚΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ «Ο ΑΡΧΙΓΕΝΗΣ» κ. Λιβέρη Πασχαλίδη που χειροκροτήθηκε θερμά για την άρτια οργάνωση του αλλά και σχολιάστηκε για μικροπαραλήψεις και προτάθηκε να γίνεται ανά δυο χρόνια

7) Για τον εορτασμό της 6ης Απριλίου ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού ζητήθηκε από την ΠΟΘΣ να εορτάζεται έστω και με ένα μνημόσυνο . Υπήρξαν αντιρρήσεις ως προς την ημερομηνία της 6ης Απριλίου.

8) Επισημάνθηκε ότι θα πρέπει να συνεργαστούν οι Θρακικές Ομοσπονδίες για το παγκόσμιο συνέδριο των Θρακών το 2012 και ότι η Ομοσπονδία μας πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες.

9) Έγινε πολύς λόγος για τα οικονομικά τόσο της Ομοσπονδίας όσο και των συλλόγων

Ακολούθησε διάλογος, έγιναν προτάσεις και μάλιστα υπήρξαν και διαφωνίες σε ορισμένα θέματα.

Στη δευτερολογία του ο κ. Πρόεδρος επεσήμανε

Ότι χωρίς διαφωνίες δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία και υποστήριξε ότι όσον αφορά:

1ον) Η 6η Απριλίου 1914 που καθιερώθηκε στο 7ο παγκόσμιο συνέδριο των Θρακών στο Διδυμότειχο δεν είναι τυχαία. Καθιερώθηκε μετά από έρευνες και μελέτες και είναι ιστορικά αποδεδειγμένη, επιστημονικά τεκμηριωμένη αλλά δυστυχώς αποσιωπημένη και ελάχιστα μνημονευομένη από την Ελληνική ιστοριογραφία και μη προβαλλόμενη από την Ελληνική πολιτεία. Να γιατί επιμένουμε έστω και ένα πιάτο κόλλυβα στην εκκλησία σαν ένα αγιοκέρι λίγο θυμίαμα στη μνήμη των θυμάτων της Τουρκικής θηριωδίας.

2ον) Στην πρόταση που έγινε για αναδιάρθρωση της Ομοσπονδίας με περιφερειακά συμβούλια για την πιο εύρυθμη λειτουργία της με τα σκεπτικό ότι από την έδρα της δεν μπορεί να ασκήσει διοίκηση, η πρόταση αυτή μας βρίσκει αντίθετους, όχι με τη σκέψη ότι θα χαθεί η καρέκλα, αλλά ο κατακερματισμός δεν πρόκειται να ωφελήσει, άλλωστε υπάρχουν παραδείγματα αποτυχίας από αυτή τη μορφή της διοίκησης και μην επιμένουμε στον 21ο αιώνα να μας καταδιώκει το σύνδρομο της μη συνοχής.

3ον) Κάνουμε γνωστό για μια ακόμη φορά ότι η ΠΟΘΣ βάσει του καταστατικού της δεν μπορεί να παρεμβαίνει στα εσωτερικά των συλλόγων και σε ότι αφορά τις δραστηριότητες των συλλόγων μελών της τον πρώτο λόγο τον έχουν οι διοικήσεις τους. Η συνδρομή της ομοσπονδίας είναι αμέριστη, γιατί και τη θέληση έχει και τις γνώσεις διαθέτε, στο μέτρο των δυνατοτήτων της όταν της ζητηθεί.

4ον) Ότι και με τη σύμφωνη γνώμη των παρισταμένων μελών θα συγκαλέσει σε κοινή σύσκεψη τις Ομοσπονδίες της Π.Ο.Σ.Α.Ρ, της ΠΑ.Ο.Ν.Ε και την Ε.ΠΟ.Φ.Ε. για την τύχη του ιδρύματος της «ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΟΣΜΟΣΩΤΗΡΑΣ» καθώς και του 9ου παγκοσμίου συνεδρίου των Θρακών μέσα στο 2012 .

5ον) Στην αναφορά του για τα οικονομικά, πρότεινε στους συλλόγους μέλη να φροντίσουν να αποστείλουν έστω και μια διαφήμιση για την εφημερίδα «ΘΡΑΚΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ» που στοιχίζει € 50 το χρόνο και να φροντίζουν για την έγκαιρη καταβολή της ετήσιας συνδρομής τους.

6ον ) Αναζητείται ο ανάδοχος για το 5ο Πανθρακικό αντάμωμα , για το οποίο έγινε πρόταση να πραγματοποιείται ανά διετία και αν είναι δυνατόν οι συμμετέχοντες να έχουν μια μικρή οικονομική συμμετοχή Είναι μία πρόταση που θα εξετασθεί με προσοχή γιατί δεν πρέπει να σταματήσει η πραγματοποίηση του ανταμώματος, ενώ για το αντάμωμα του έτους 2013 η ΘΡΑΚΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΚΙΛΚΙΣ με έγγραφο που μας κατέθεσε που περιλαμβάνει απόφαση του διοικητικού της συμβούλιου αναλαμβάνει την πραγματοποίηση του για το 2013.

7ον) Γίνεται γνωστό ότι το επόμενο γνωμοδοτικό για το έτος 2012 το αναλαμβάνει η ΘΡΑΚΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΚΑΒΑΛΑΣ και για το 2013 ζήτησε και εγκρίθηκε να το αναλάβει ο Σύλλογος ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΘΡΑΚΙΩΤΩΝ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.

Τέλος ο κ. πρόεδρος κλείνοντας ευχαρίστησε θερμά τους οικοδεσπότες του 20ου γνωμοδοτικού συμβουλίου, απονέμοντας αναμνηστική πλακέτα στην πρόεδρο και επεσήμανε τη γενική ομολογία για την επιτυχία του και τελείωσε τη δευτερολογία του με την επισήμανση ότι αυτούς τους δύσκολους καιρούς η συσπείρωση των συλλόγων μελών γύρω από την Π.Ο.Θ.Σ. δεν είναι απλά ΔΙΚΑΙΩΜΑ, είναι κάτι παραπάνω, είναι ΚΑΘΗΚΟΝ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ.

Για το Δ.Σ. της

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

Ο Πρόεδρος                                                       Η γεν. Γραμματέας

Ελευθέριος Θ. Χατζόπουλος                     Ελένη Γκαιτατζή

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

  +  30  =  38