Ανακοίνωση της ΟΠΣΕ για το ΤΑΠΑΠ και τα Ανταλλάξιμα κτήματα

ΑΘΗΝΑ 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012

Ως ένα πρώτο, αλλά πολύ θετικό βήμα στην κατεύθυνση επανασύστασης και λειτουργίας του ΤΑΠΑΠ  (Ταμείο Ανταλλαξίμου Περιουσίας και Αποκατάστασης Αστών Προσφύγων), χαρακτηρίζεται η πρόσφατη απόφαση επιτροπής της βουλής.

Συγκεκριμένα, η επιτροπή της βουλής, συζητώντας το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για εκποίηση ή άλλη αξιοποίηση κτημάτων του Ελληνικού Δημοσίου, εξαίρεσε αυτά που είχαν δεσμευθεί για την ανταλλάξιμη περιουσία.

Υπενθυμίζεται ότι οι φορείς του οργανωμένου προσφυγικού Ελληνισμού της καθ ημάς Ανατολής, πριν λίγο καιρό αποφάσισαν, στην διάρκεια ειδικής σύσκεψης που έγινε στη Θεσσαλονίκη, να πάρουν την πρωτοβουλία να διεκδικήσουν «ότι μας ανήκει δικαιωματικά από τη Συνθήκη της Λοζάνης και όχι μόνο», όπως τονιζότανε στη σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε.

Ας σημειωθεί ότι το ΤΑΠΑΠ καταργήθηκε με το ΠΔ 137 του 1998 και χρηματοδοτούσε εν μέρει, μέχρι τότε, τα σωματεία μέλη, κίνηση που είχε ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωση τους. Στην ίδια ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη σύσκεψη των εκπροσώπων του προσφυγικού ελληνισμού, αναφερότανε χαρακτηριστικά ότι «περαιτέρω, στόχος μας είναι ο διαρκής και στοχευόμενος διάλογος με τα αρμόδια υπουργεία ή φορείς ,ώστε να καταστεί  δυνατή η επανασύσταση του ΤΑΠΑΠ καθώς και η εξέταση του ενδεχομένου προσφυγής τόσο στο ΣτΕ, όσο και στο συμβούλιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ΕΕ για την τελική δικαίωση μας. Δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι η πολιτεία από διαχειριστής της προσφυγικής περιουσίας, έγινε σφετεριστής της».

Στην προαναφερόμενη συνεδρίαση του επιτροπής της βουλής, κλήθηκε και παρέστη ο πρόεδρος της ΟΠΣΕ (Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος) κ. Αθανάσιος Λαγοδήμος, συνοδευόμενος από τον ειδικό επιστημονικό συνεργάτη της Ομοσπονδίας κ. Βλάση Αγτζίδη. Ο κ. Λαγοδήμος ενημέρωσε την επιτροπή, τους Βουλευτάς όλων των κομμάτων  καθώς και τους εκπροσώπους όλων των  φορέων, που πήραν μέρος στην ίδια ειδική συνεδρίαση, τονίζοντας την αναγκαιότητα επανασύστασης του ΤΑΠΑΠ, η υλοποίηση της οποίας απαιτεί να μην εκποιηθούν από το ελληνικό δημόσιο τα κτήματα της ανταλλάξιμης περιουσίας.

Ο εισηγητής του Σ.Ν. Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

κ. Δριβελέγκας, διευκρινίζοντας τα σχετικά άρθρα, εξαίρεσε τα Ανταλλάξιμα κτήματα, ικανοποιώντας το δίκαιο αίτημα των εκπροσώπων του προσφυγικού ελληνισμού.

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

4  +  5  =