Ανακοίνωση Προσφυγικών Ομοσπονδιών για το ΤΑΠΑΠ

Στις 2 Δεκεμβρίου με πρωτοβουλία της ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ( Ο.Π.Σ.Ε.) συγκεντρώθηκαν  οι εκπρόσωποι του Προσφυγικού Ελληνιμού στα γραφεία της Αδελφότητας Προκοπιέων Μακεδονίας-Θράκης στη Θεσσαλονίκη,  με σκοπό τη συζήτηση και την ανάδειξη  της υπόθεσης του Ταμείου Ανταλλάξιμης Περιουσίας και αποκατάστασης Προσφύγων (Τ.Α.Π.Α.Π.) .

Μετά τη συζήτηση, οριστικοποιήθηκε το πλάνο των ενεγειών που θα ακολουθηθούν και εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση.

Ανακοίνωση της 3ης Δεκέμβρη  2011

Σήμερα την 3η Δεκεμβρίου 2011 στη Θεσσαλονίκη και στα Γραφεία της Επιτροπής Μακεδονίας-Θράκης, της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (ΟΠΣΕ), ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Ομοσπονδίας Α.Λαγοδήμου, προσήλθαν οι εκπρόσωποι των  Ομοσπονδιών του Προσφυγικού Ελληνισμού της Καθ΄ημάς Ανατολής:

Παπουτσίδης Κων/νος (ΠΟΕ)
Χατζόπουλος Ελευθέριος (ΠΟΘΣ)
Κρίστη Ψάλτη (ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ)

Παρέστη επίσης ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Ιντζεσίλογλου Νικόλαος ως σύμβουλος.

Το θέμα της ημερήσιας διάταξης αφορούσε τις εξελίξεις στην υπόθεση του Ταμείου Ανταλλαξίμου Περιουσίας και Αποκατάστασης Προσφύγων (ΤΑΠΑΠ).

Για πρώτη φορά εμείς οι φορείς του Οργανωμένου Προσφυγικού Ελληνισμού της Καθ΄ημάς Ανατολής, αποφασίασαμε να λάβουμε την πρωτοβουλία να διεκδικήσουμε ότι μας ανήκει δικαιωματικά από τη Συνθήκη της Λωζάννης και όχι μόνο.

Τονίζουμε ότι δεν αντιπολιτευόμαστε καμία εξουσία, αλλά συμπληρώνουμε την πολιτεία εκεί που υστερεί, δλδ στη διατήρηση της μνήμης των Αλησμόνητων Πατρίδων της Καθ΄ημάς Ανατολής και τη ςπολιτιστική ςκαι πολιτισμικής κληρονομιάς μας και ταυτότητας.

Δηλώνουμε ενωμένοι εκπροσωπώντας πλέον το 1/3 του Ελληνικού Πληθυσμού μέσω των σωματείων μελών μας, δίχως κομματικές εξαρτήσεις και προσωπικές φιλοδοξίες, με πρωταρχικό μέλημα μας να αλλάξουμε το απαράδεκτο ΠΔ 137 του 1998, με το οποίο καταργήθηκε το ΤΑΠΑΠ, που χρηματοδοτούσε εν μέρη τα σωματεία μέλη μας, με αποτέλεσμα την αποδυνάμωση τους.

Περαιτέρω στόχος μας είναι ο διαρκής και στοχευμένος διάλογος με τα αρμόδια υπουργεία ή φορείς, ώστε να καταστεί δυνατή η επανασύσταση του ΤΑΠΑΠ καθώς και η εξέταση του ενδεχομένου προσφυγής τόσο στο ΣτΕ όσο και στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΕΕ για την τελική δικαίωση μας.

Δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι η πολιτεία από διαχειριστής της προσφυγικής περιουσίας έγινε σφετεριστής της.

Η ανακοίνωση τέθηκε τηλεφωνικά υπόψη του κ.  Χ. Αποστολίδη, Προέδρου της ΠΟΠΣ, ο οποίος είχε προσκληθεί στη συνάντηση αλλά δεν κατέστη δυνατό να παραστεί, λόγω αιφνίδιας αναχώρησης του από την Θεσσαλονίκη.  Ο κ. Αποστολίδης δήλωσε ότι συμφωνεί απόλυτα με την ανακοίνωση και την συνυπογράφει.

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

6  +  2  =