Ανακοίνωση ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ για τη συντήρηση των κοιμητηρίων της ομογένειας στην Πόλη

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ

 

Δεύτερη Ανακοίνωση

(27-7-2011)

ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ  ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΩΝ

ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Όπως ήδη γνωρίζεται από την αρχική ανακοίνωση, τον Απρίλιο του 2010 έχει ξεκινήσει, με την συνεργασία της  ΟΙΟΜΚΩ (Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών) και του ΣΥΡΕΙΔ (Συνδέσμου Υποστήριξης Ρωμεϊκων Ευαγών Ιδρυμάτων), η προσπάθεια :

της συντήρησης και φροντίδας των Κοιμητηρίων στην Κωνσταντινούπολη, σε συνεργασία με τις Κοινότητες της Πόλης

Στα πλαίσια της προσπάθειας πέρσι τρεις τελειόφοιτοι φοιτητές του ΕΜΠ μετέβησαν στην  Κωνσταντινούπολη και να καταγράψουν όλα τα κοιμητήρια και την κατάστασή τους (ήταν 26, βρήκαν μόνο 23, τα τρία δεν υπάρχουν πια…). Κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Κοιμητηρίων της  ΟΙΟΜΚΩ, που ασχολείται με το θέμα προς το Δ.Σ.,  έχουν  επιλεγεί  τρία κοιμητήρια (Βεβεκίου, Πικριδίου και Πασάμπαχτζε)– τα οποία χρειάζονται άμεση φροντίδα και συντήρηση.  Στη συνέχεια το  Δ.Σ. της ΟΙOMΚΩ αποφάσισε να καλέσει όσους θέλουν να συμβάλλουν με κάθε μέσο για  να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης στους χώρους των  κοιμητηρίων  και αποφασίστηκε από πλευράς ΟΙΟΜΚΩ  η συγκέντρωση του ποσού 5.000 Ευρώ. Το υπόλοιπο απαιτούμενο ποσό των 10.000 Ευρώ θα διατεθεί από τις Κοινότητες της Πόλης.  Υπάρχει η επιθυμία και η σκέψη, μελλοντικά να επεκταθούν οι εργασίες αυτές και σε όσα Ομογενειακά Κοιμητήρια παρουσιάζουν ανάγκη. Οι εργασίες θα γίνουν σε συνεργασία με τις αντίστοιχες Κοινότητες της Πόλης και τον Σύνδεσμο Υποστήριξης Ρωμεϊκων Ευαγών Ιδρυμάτων.

Τον Μάρτιο έγινε η παρουσίαση της έκθεσης των τελειόφοιτων

στους Επιτρόπους των Κοινοτήτων της Κωνσταντινούπολης και μελών του  Συνδέσμου Υποστήριξης Ρωμεϊκων Ευαγών Ιδρυμάτων. Το πρόγραμμα έχει προχωρήσει, ήδη συγκεντρώθηκε το 40% των πόρων του αναλογούντα μεριδίου της ΟΙΟΜΚΩ  και φέτος το καλοκαίρι μία ομάδα 10 νέων πάει στην Κωνσταντινούπολη για  να υλοποιήσει  το πρώτο στάδιο της συντήρησης.

Επειδή τα Κοιμητήρια αποτελούν ένα κομμάτι

της πολιτισμικής ταυτότητας και ιστορίας της Ρωμιοσύνης,

  το Δ.Σ. της Οι.Ομ.Κω και τα μέλη της Επιτροπής Κοιμητηρίων, πιστεύουν πως η ευρύτερη        γνωστοποίηση του έργου, αλλά, και κάθε  βοήθεια συνδρομής είναι ουσιαστικοί και σημαντικοί παράγοντες για την πρόοδο και υλοποίηση του.

 

‘Όσοι θέλουν να συνδράμουν παρακαλούνται να επικοινωνήσουν με το Δ.Σ. της Οι.Ομ.Κω

στα τηλέφωνο 6977008922 ή email: nnap@otenet.gr, fax: 210 86 62 205.

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

1  +  7  =