You are currently viewing Αναγραφή της Κυζίκου – Ιστορική πραγματεία του 19ου αιώνα για την Κύζικο

Αναγραφή της Κυζίκου – Ιστορική πραγματεία του 19ου αιώνα για την Κύζικο

anagrafi tis kyzikou

Η Ανατολή είχε τόσες πολλές πόλεις και χωριά, με ελληνικούς ή ελληνόφωνους  ( γιατί υπήρχαν και τουρκόφωνοι όπως και αρμενόφωνοι ) πληθυσμούς που είναι σχεδόν αδύνατο σήμερα να γνωρίζει κανείς όλες και όλα και φυσικά να τα απαριθμήσει.

Πολλά από αυτά είχαν σημαντική παρουσία στην ιστορία από αρχαιοτάτων χρόνων, ενώ τα περισσότερα συνέχισαν την πορεία τους, διά μέσου των αιώνων, φτάνοντας μέχρι τις μέρες μας ,όμως υποβαθμισμένα και  φυσικά με άλλα ονόματα σε πολλές περιπτώσεις.Εκατοντάδες ,από αυτά, βρισκόταν στη Βιθυνία,την Ιωνία,τη Θράκη,τον Πόντο,την Καππαδοκία αλλά και αλλού. Σήμερα πολλά  διατηρούν ακόμη την ελληνική τους ονομασία εμφανώς παραφθαρμένη. Παραδείγματα πολλά.

 

Μία λοιπόν από αυτές τις μικρές πόλεις,μαζί με τα χωριά της, ήταν και η Κύζικος στην Προποντίδα. Αρχαία Μικρασιατική πόλη της Μυσίας άλλοτε αποικία των Μιλησίων ( όπως πολλές σημαντικές και πολύ γνωστές πόλεις του Πόντου ).Ιδρυτής της θεωρείται ο ήρωας Κύζικος ο οποίος μάλιστα, κατά την παράδοση, βοήθησε τους Αργοναύτες ,όταν αυτοί πορευόταν προς τον τότε Βόσπορο και τις Συμπληγάδες Πέτρες. Από τα μυθικά στοιχεία που έχουμε γνωρίζουμε ότι οι Αργοναύτες έκτισαν και κάποιο ναό στη  Κύζικο ,όπως έκαναν και στην Παφλαγονία και ίσως και στον Πόντο, ο οποίος όμως δεν σώζεται ούτε η τοποθεσία του είναι στους ιστορικούς και αρχαιολόγους γνωστή.

Επειδή η Κύζικος είχε αναδειχτεί σε μία σπουδαία, τότε, πόλη της Μ.Ασίας πρέπει να ήταν γεμάτη με αξιόλογα και ωραία κτίρια ,κάτι που προδίδουν τα πολλά ερείπια και ευρληματα στην ευρύτερη περιοχή της. Αυτό αποδείχνει και «ο κυζικινός στατήρας» ο οποίος ήταν σε χρήση μέχρι τους χρόνους του Μεγάλου Αλέξανδρου.

Έξω από την πόλη της Κυζίκου ο Αλκιβιάδης καταναυμάχισε τους Λακεδαιμόνιους το 410 π.Χ. Τέλος ,από στοιχεία που έχουν σωθεί ,η Κύζικος καταστράφηκε και ισοπεδώθηκε το 943 μ.Χ. και για αιώνες τα πάλαι ποτέ κτιριά της κείτονταν σε μορφή ερειπίων και φυσικά λεηλατήθηκαν.

Για την ιστορική αυτή πόλη γράφτηκε ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο ,μετά από σημαντική έρευνα αλλά και κόπο, από τους ερευνητές Ιωάννη Παπαχρήστου, Ιωάννη Ρίζο και Πέτρο Ποδάρα.

Το βιβλίο αυτό βασίστηκε,φυσικά μετά από έρευνες που προηγήθηκαν, στο ιστορικό χειρόγραφο « Αναγραφή της Κυζίκου» το οποίο έγραψε ο λόγιος Γ.Θεολόγου, το 1825,από την Αρτάκη, τότε πολύ αξιόλογη και ανεπτυγμένη πόλη στη χερσόνησο της Κυζίκου.

Η παρουσίαση ,λοιπόν, του εξαιρετικού αυτού βιβλίου έγινε στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής ,την 19.11.2015, παρουσία του Μητροπολίτη Προικονήσσου κ.Ιωσήφ ,εκπροσώπου του Οικ.Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου ( ο οποίος μάλιστα μετέφερε και τις ευλογίες του Παναγιωτάτου ενώ έκανε και μια σύντομη ιστορική αναδρομή της περιοχής των νησιών του Μαρμαρά ) εκπροσώπους Μικρασιατικών Σωματείων και πλήθος κόσμου, με καταγωγή από τη Μικρά Ασία.

kyzikos5

Την πραγματεία αυτή, των αρχών του 19ου αιώνα, για την Κυζικινή Χερσόνησο, η οποία βασίζεται στο χειρόγραφο που διασώθηκε στη βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων ( ενώ ένα δεύτερο χειρόγραφο το οποίο σωζόταν σε βιβλιοθήκη της Αρτάκης μάλλον κάηκε μαζί με αυτήν ), παρουσίασαν οι ερευνητές που προαναφέραμε μαζί με τη Κα Έλλη Δρούλια, Προϊσταμένη της Βιβλιοθήκης της Βουλής. Το πολύτιμο αυτό χειρόγραφο αποτελεί το παλαιότερο σωζόμενο κείμενο σχετικό με την ιστορία της Κυζίκου. Το βιβλίο είναι των Εκδόσεων Κύζικος.

 

ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

  +  88  =  91