Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ

Επιτροπή του Κογκρέσου των ΗΠΑ, η οποία συζητούσε αυτές τις μέρες στην Ουάσινγκτον την ανακήρυξη της σφαγής των Αρμενίων από τις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια του πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου σε γενοκτονία, πήρε τελικώς, αργά το βράδυ της Πέμπτης, την απόφαση να αναγνωρίσει τη γενοκτονία με 23 ψήφους υπέρ και 22 κατά.

Όπως ήταν αναμενόμενο στο μη δεσμευτικό ψήφισμα αντιτέθηκε έντονα η Τουρκία, ενώ υπό το βάρος των διπλωματικών πιέσεων, η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον είχε ζητησει από τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων να αναβάλλει την ψηφοφορία, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, καθώς το ψήφισμα “θα έβλαπτε” τις συνομιλίες συμφιλίωσης μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας.

Παρόμοιο ψήφισμα είχε εγκριθεί το 2007 από την αρμόδια επιτροπή, αλλά περιέπεσε σε αδράνεια, λίγο πριν από τη σχετική ψηφοφορία στο Σώμα του Κογκρέσου, έπειτα από πιέσεις του τότε προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Μπαράκ Ομπάμα είχε υποσχεθεί την επίσημη αναγνώριση της σφαγή των Αρμενίων ως γενοκτονία.

Ανακάλεσε η Άγκυρα τον πρεσβευτή της στην Ουάσινγκτον

Η Τουρκία “ανακάλεσε αργά σήμερα τον πρεσβευτή της στην Ουάσινγκτον για διαβουλεύσεις”, λίγο μετά την ανακοίνωση της απόφασης της αρμόδιας αμερικανικής επιτροπής, στην οποία οι σφαγές Αρμενίων στην αρχή του 20ου αιώνα (επί Οθωμανικής αυτοκρατορίας) χαρακτηρίζονται “γενοκτονία”, τονίστηκε με τουρκικό επίσημο ανακοινωθέν στην Αγκυρα.

Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίμπ Ερντογάν τόνισε ότι, “επλήγησαν σοβαρά”, μ αυτόν τον τρόπο, “οι αμερικανο-τουρκικές σχέσεις”.

Πηγή: News247

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

62  +    =  69