Ανάδειξη του Λιβισίου, συνέχεια | Του Πέτρου Μεχτίδη


Όταν έγραφα το άρθρο μου ‘Η ανάδειξη του Λιβισίου σε ΄χωριό της ειρήνης’ στο www.mikrasiatis.gr δεν είχα υπόψη μου μία σειρά από άρθρα στην αγγλόφωνη εφημερίδα της Fethiye ‘Land of lights’ για το θέμα. Ο μεγαλύτερος επιχειρηματικός όμιλος της Τουρκίας ‘Koc Holding’ ανακοίνωσε τον Ιανουάριο του 2009 την αναστήλωση μίας γειτονιάς του Λιβισίου (σχέδια του αρχιτέκτονα Ahmet Kizen) και τη δημιουργία τουριστικών εγκαταστάσεων 300 κλινών. Εάν στο προηγούμενο άρθρο ανησυχούσα για τους μεμονωμένους επιτήδειους που πουλάνε τα ερειπωμένα σπίτια, τώρα τί να πω και τί να κάνω; Να γελάσω ή να κλάψω με την επισήμανση ότι τα σπίτια και οι εκκλησίες έτσι θα προστατευθούν και θα συμβάλλουν στον τουρισμό; Συμφωνώ με την ανάγκη αναστήλωσης, αλλά να γίνει το Λιβίσι ξενοδοχείο για να αναστηλωθούν τα σπίτια; Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση του Διοικητή της περιοχής Hasan Karakas: «Κάποια από τα αναστηλωμένα σπίτια θα χρησιμοποιηθούν ως διαμερίσματα και άλλα ως γραφεία».

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και μία συνεδρίαση του τοπικού Δημοτικού Συμβουλίου της Fethiye/ Μάκρης. Η συζήτηση ξεκίνησε με τον εκπρόσωπο της επιτροπής Τουρισμού Cemaletin Gurpinar, ο οποίος πρότεινε την αναστήλωση 50 οικιών για τουριστική χρήση (‘at the disposal of tourism’) και τη δημιουργία μίας μίνι Τουρκίας σε 10-15 οικίες (‘mini- Turkey’) αναστηλωμένες στην αρχική τους μορφή. Σκοπός θα είναι η προώθηση ολόκληρης της Τουρκίας, των χειροτεχνιών, της κουζίνας και των παραδόσεων.

Ο Coskun Tural (MHP Group) ήταν πιο αποκαλυπτικός: «Εάν καταφέρουμε να βρούμε υποστηρικτές και να δημιουργήσουμε μία mini Turkey στο Kayakoy, θα είναι μία σημαντική πηγή εσόδων.»

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Zeki Koylu (CHP Group) ανακεφαλαίωσε λέγοντας ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη οι αρχές της συντήρησης και ότι το σχέδιο προβλέπει τη συνολική αποκατάσταση του χωριού, στην αρχική του μορφή.

Δεν ξέρω τη συνέχεια, αλλά μπορώ να υποθέσω. Ο τίτλος του άρθρου ήταν άλλωστε αποκαλυπτικός: ‘Mega Project for Kayakoy’. Εάν εγώ είμαι υποκειμενικός τότε η δημοσιογράφος Jane Akatay της Τουρκικής Hurriyet τι είναι; «Σήμερα η ερειπωμένη πόλη σημαίνει διαφορετικά πράγματα σε διαφορετικούς ανθρώπους. Για κάποιους είναι μία πιθανή αποδοτική επενδυτική ευκαιρία και για άλλους ένα σύμβολο της ιστορίας».

Επαναλαμβάνομαι: Ελπίζω να είμαι απλά συναισθηματικός με το αγαπημένο μου Λιβίσι και την επόμενη φορά που θα το επισκεφτώ να μην δω δίπλα στο οστεοφυλάκιο (με τα οστά ακόμα εκεί…) ένα αναστηλωμένο σπίτι με πισίνα και γκαζόν ενώ δίπλα στην Παναγία Πυργιώτισσα ή τους Ταξιάρχες μία καφετερία…

Πέτρος Μεχτίδης

Πηγή:

  • Jane Akatay ‘Abandoned Kayakoy a symbol of war’s painful consequences’ (Hurriyet’s daily news, 18/10/2010)http://www.hurriyetdailynews.com/n.php?n=the-abandoned-town-of-kayakoy-a-symbol-of-painful-consequences-of-war-2010-10-13
  • Facebook Comments Box

    Αφήστε μια απάντηση

    17  +    =  27