You are currently viewing Αϊβαλί και Μοσχονήσια,  δυο λαμπρές πολιτείες της πονεμένης Ρωμιοσύνης

Αϊβαλί και Μοσχονήσια, δυο λαμπρές πολιτείες της πονεμένης Ρωμιοσύνης

«ΣΤΑ ΧΝΑΡΙΑ ΤΟΥ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΘΡΑΚΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ»

Στο βιβλιοπωλείο «ο Πολίτης» (οδός Μαυρομιχάλη 84, Αθήνα, τηλ. 210 88 17 341), κάθε πρώτη Τετάρτη του μήνα, από τον Οκτώβριο μέχρι το Μάιο, στις 18:30, ο φιλόλογος Θοδωρής Κοντάρας θα παρουσιάσει, σε μια σειρά οκτώ διαλέξεων με προβολή διαφανειών, ελληνικούς τόπους της ιστορικής Θράκης και της Δυτικής Μικρασίας.

Η όγδοη διάλεξη θα γίνει την Τετάρτη, 6 Μαρτίου 2019 με θέμα

«Αϊβαλί και Μοσχονήσια,

δυο λαμπρές πολιτείες της πονεμένης Ρωμιοσύνης»

Ο ναός του Ταξιάρχη στην Απάνω Χώρα του Αϊβαλιού. Μια από τις παλαιότερες εκκλησίες της πόλης, ανακαινίστηκε ριζικά το 1844 από Μυτιληνιούς καλφάδες και μαστόρους. Ταλαιπωρημένος επί δεκαετίες μετά το 1922, σήμερα είναι εκκλησιαστικό μουσείο και διατηρεί πολλά από τον εσωτερικό του διάκοσμο (φωτ. Θοδ. Ηλιόπουλος, 2015).

Η πατρίδα του Κόντογλου, του Βενέζη, του Δούκα και του Βαλσαμάκη, με την εκρηκτική της ανάπτυξη από τον 18ο αιώνα ως το ’22, εντυπωσιάζει ακόμη και σήμερα τον Έλληνα επισκέπτη με τους απέραντους ελαιώνες και τις απόκρυφες ακρογιαλιές, με τις εντυπωσιακές εκκλησιές και τα ερειπωμένα μοναστήρια, με τα καλά σχολεία –φυτώρια νεοελληνικής παιδείας–, με τα εργοστάσια, τα αμέτρητα βιοτεχνικά κτίρια και τις συμπαγείς συστάδες των υπέροχων τεφρορόδινων σπιτιών της.

Περπατώντας βήμα βήμα στις δίδυμες πολιτείες, τις πιο ελληνικές πόλεις ολόκληρης της Μικρασίας, θα γνωρίσουμε έναν αλλοτινό κόσμο σαράντα και πλέον χιλιάδων ανθρώπων, που υπήρξαν εργατικοί λαδάδες κι επιδέξιοι βιοτέχνες, άξιοι ναυτικοί και ψαράδες, δαιμόνιοι επαγγελματίες, περίφημοι κοντραμπατζήδες και παλληκαράδες, περιστοιχισμένοι από ένα περήφανο αρχοντολόι, από κορυφαίους βαθυστόχαστους δασκάλους του Γένους και καλομαθημένες κυράδες της αιολικής γης.

Το ξενοδοχείο Γεωργαλά (περί το 1880), στη βόρεια είσοδο του Αϊβαλιού, στεγάζει σήμερα κάποια τουρκική δημόσια υπηρεσία (φωτ. Θοδ. Ηλιόπουλος, 2015).

Το σπίτι του Ηλία Μέλλου (Ηλία Βενέζη) διαγωνίως απέναντι από την κατερειπωμένη σήμερα Άγ. Τριάδα του Αϊβαλιού (φωτ. Θοδ. Ηλιόπουλος, 2015).

Ελληνική έπαυλη ακριβώς πίσω από το εξαφανισμένο σήμερα μοναστήρι του Άη-Νικόλα της Λάκκας, στην περιοχή Φάληρο του Αϊβαλιού (φωτ. Θοδ. Ηλιόπουλος, 2015).

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

  +  17  =  19