You are currently viewing Αϊδίνιο Μικράς Ασίας: Μια πόλη με πολλές άγνωστες ιστορίες (video)

Αϊδίνιο Μικράς Ασίας: Μια πόλη με πολλές άγνωστες ιστορίες (video)

argyraki-piano

Το Αϊδίνι της Μικράς Ασίας, είναι μια πόλη αδικημένη από πλευράς  ιστορικής γνώσης και ανάδειξης της συλλογικής μνήμης, σε σχέση με άλλες περιοχές της Μικρασίας.   Αυτός ο προβληματισμός στριφογύριζε στο μυαλό των σημερινών απογόνων των προσφύγων από το Αϊδίνι, οι οποίοι μετά από πολλές  συναντήσεις και συζητήσεις, κατέληξαν στην απόφαση της δημιουργίας ενός  νέου Μικρασιατικού Συλλόγου, ώστε να γίνει ευρύτερα γνωστή και η ιστορία της ιδιαίτερης πατρίδας των προγόνων τους.

Ετσι δημιουργήθηκε πρόσφατα  η Ενωση Μικρασιατών Αϊδινίου και  την Τετάρτη 12/11 πραγματοποίησε με επιτυχία την πρώτη της επίσημη εκδήλωση, γνωριμίας του κοινού με το ιστορικό Αϊδίνι και τους ανθρώπους του.  Η φιλόξενη και ζεστή αίθουσα της Βιβλιοθήκης της Εστίας Νέας Σμύρνης,  γέμισε ασφυκτικά από κόσμο που παρακολούθησε μια πρωτότυπη παρουσίαση ιστοριών για το Αϊδίνι με μουσικά διαλείμματα.

pavlos-xatzimoisysis

Mε αισθήματα συγκίνησης ο πρόεδρος της Ενωσης Παύλος Χατζημωυσής, καλωσόρισε το κοινό στην πρώτη γνωριμία με το Αϊδίνι, το ίδιο και η υπεύθυνη της βιβλιοθήκης και των  μουσείων της Εστίας Νέας Σμύρνης Θέμιδα Παπαδοπούλου, η οποία μοιράστηκε με το κοινό  τις εντυπώσεις της από  ταξίδι που έκανε η ίδια πριν λίγα χρόνια στο Αϊδίνι.

themida-papadopoulou-estia-

Εντονα συναισθήματα πλημμύρισαν την αίθουσα και από τις τρεις κυρίες που ανέλαβαν την παρουσίαση των πρώτων ιστοριών από το Αϊδίνι, αφού πολλές από αυτές αφορούσαν και συγγενικά τους πρόσωπα.

Πρώτη ομιλήτρια, η ξεναγός κα Μαρία Αργυράκη (κόρη του αείμνηστου κορυφαίου Μικρασιάτη ζωγράφου, σκιτσογράφου και σκηνογράφου του θεάτρου Μίνωα Αργυράκη) η οποία μας γνώρισε την ιστορία του Αϊδινίου από την αρχαιότητα μέχρι την Καταστροφή του Αιδινίου το 1919.

argyraki-aidini

Το Αϊδίνι οι αρχαίες Τράλλεις, στην πλαγιά του ποταμού Μαιάνδρου, μια πόλη που ο ελληνικός πληθυσμός ήταν μειοψηφία (η ελληνική κοινότητα της πόλης έλεγχε το εμπόριο και διέθετε σχολεία, νοσοκομεία, τον γνωστό φιλολογικό σύλλογο «Μέλισσα» που διατηρούσε και βιβλιοθήκη και φιλαρμονική εταιρεία, η πρώτη περιοχή  που εγκαταστάθηκε σιδηροδρομικό δίκτυο),  με πολλές ομορφιές  (η περιοχή χαρακτηριζόταν από την αρχαιότητα για την γονιμότητά της, διάσημο προιόν της και σήμερα είναι τα σύκα ), τραγικές σελίδες ( η πόλη εγκαταλείφθηκε στις 15 Ιουνίου 1919 από τον ελληνικό στρατό μετά από επίθεση Τσετών για τρεις ημέρες, ο πληθυσμός σφαγιάσθηκε, ενώ η σφαγή των Προσκόπων του Αϊδινίου θεωρείται  η πιο αιματηρή πτυχή του παγκόσμιου προσκοπισμού),σπουδαίες προσωπικότητες (Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’, Διδώ Σωτηρίου, η διάσημη φωτογράφος Νέλλυ, η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου,  ο  Μιχάλης Σουγιούλ, Μίνως Αργυράκης αλλά και ο Αντναν Μεντερές).

Κλείνοντας αναφέρθηκε σε δύο ιστορικές διαταγές του Νουρεντίν στο Αϊδίνι, πολύ πριν την είσοδο του ελληνικού στρατού στη Σμύρνη που καλούσε τους Τούρκους να εξολοθρεύσουν με κάθε τρόπο τους Ελληνες, υποσχόμενος και λάφυρα.

kapnia

Ακολούθησε η  ερευνήτρια, κα Ελένη Καπνιά Αραποστάθη, η οποία εμφανώς συγκινημένη κι αυτή μας γνώρισε την άγνωστη   ιστορία του παππού της (αδερφός της γιαγιάς της) επισκόπου Τράλλεων Χρυσοστόμου  (Θεμιστοκλή Χατζησταύρου) απογόνου των Μαυρομιχάληδων,  ο οποίος έζησε τις τελευταίες μαρτυρικές στιγμές της Μικρασίας ως Μητροπολίτης Εφέσου και αργότερα ως Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος. Η κα Καπνιά Αραποστάθη αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Χρυσοστόμου από  τα παιδικά του χρόνια μέχρι το θάνατο του και αποκάλυψε και άγνωστες λεπτομέρειες στο τέλος της ζωής του.

Ηταν και ιερωμένος και διανοούμενος και πολεμιστής ως Μαυρομιχάλης. Το 1962 έγινε Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, ενώ το 1967 την ώρα του επιταφίου, τον συλλαμβάνουν διακριτικα και τον συνοδεύουν στο σπίτι του λέγοντας του ότι είναι άρρωστος… Καλείται ο προσωπικός του γιατρός και βεβαιώνει ότι είναι απολύτως υγιής, παρόλα αυτά τον κρατούν με το ζόρι στο σπίτι του μέχρι τα μεσάνυκτα και τον πιέζουν να πάει στο Νοσοκομείο. Εκεί παραμένει ένα περίπου μήνα, πιέζεται να παραιτηθεί και τελικά κηρύσσουν με νόμο τον αρχιεπισκοπικό θρόνο εν χηρεία, αναλαμβάνει ο Ιερώνυμος Κοτσώνης και ο Χρυσόστομος  πεθαίνει μετά από έναν χρόνο στις 9 Ιουνίου μετά από ολιγοήμερη ασθένεια.

kosora

Η συγγραφέας  κα Πολύμνια Κοσσόρα (από το Ναζλί και το Αϊδίνι) μας γνώρισε την καθημερινότητα των απλών ανθρώπων του Αϊδινίου, των ανώνυμων αυτών που δεν ασχολήθηκε ιδιαίτερα η ιστορία.

Oι ανακοινώσεις πλαισιώθηκαν  μουσικά από την πιανίστα κ. Μαγδαληνή Αργυράκη (κόρη του Φιλοκτήτη Αργυράκη, Φιλοκτήτης και Μίνως ήταν αδέρφια και παιδιά του Φιλοκτήτη Αργυράκη που σφαγιάστηκε με τους υπόλοιπους Προσκόπους του Αϊδινίου το 1919) και τη μελωδική φωνή της  Μαριάννα Ζαφειρέλη.

ΔΠ

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

3  +  4  =