Αγώνας της ΟΠΣΕ για το ΤΑΠΑΠ

You are currently viewing Αγώνας της ΟΠΣΕ για το ΤΑΠΑΠ

Άλλοι λειτουργούν γρήγορα και άλλοι θέλουν τον …καιρό τους. Η διαπίστωση γίνεται εύκολα ακόμη και σε κυβερνητικό επίπεδο!

Το υπουργείο πολιτισμού έδειξε αμέσως κατανόηση στο δίκαιο αίτημα της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος και μέσω του υφυπουργού Γιάννη Ιωαννίδη παραχώρησε χώρο για τη στέγαση των γραφείων της, βοηθώντας με τον τρόπο αυτό, την μη καταβολή στη συνέχεια, των δυσβάστακτων ενοικίων και των άλλων σχετικών δαπανών.

Του Αντώνη Οραήλογλου,  Προέδρου της Ο.Π.Σ.Ε

Από την άλλη πλευρά, η διοίκηση της Ο.Π.Σ.Ε. περιμένει ακόμη να βρουν λίγο χρόνο οι αρμόδιοι του υπουργείου οικονομικών για να δεχθούν τους εκπροσώπους της και να ανακοινώσουν τις θέσεις τους για το περίφημο Τ.Α.Π.Α.Π. ή Ταμείο Ανταλλαξίμου Περιουσίας και Αποκατάστασης Προσφύγων.

Η διοίκηση της ΟΠΣΕ, όπως άλλωστε το έχει ήδη ανακοινώσει, έθεσε πρώτο στόχο την …οικονομία. Εγκατέλειψε τα γραφεία στην οδό Στουρνάρη και επιδόθηκε σε αγώνα για εξασφάλιση στέγης μέσω της Πολιτείας. Το πέτυχε, καθώς ο κ. Γιάννης Ιωαννίδης κατανόησε το δίκαιο του αιτήματος, κινήθηκε γρήγορα και ήδη στα χέρια των μελών της διοίκησης της ΟΠΣΕ είναι τα κλειδιά από τα καινούργια γραφεία, που είναι μέσα στο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών «Σπύρος Λούης», γνωστό ως Ο.Α,Κ.Α.

Τα γραφεία είναι σε πολύ κεντρικό και εντυπωσιακό σημείο του αθλητικού κέντρου και ήδη γίνονται οι προετοιμασίες για την τελετή των εγκαινίων, η οποία θα προγραμματισθεί εντός των επομένων εβδομάδων.

Ο δεύτερος μεγάλος στόχος είναι το ΤΑΠΑΠ. Το ταμείο που χρηματοδοτούσε τα προσφυγικά σωματεία σε όλη τη χώρα και η κυβέρνηση του 1998, το κατήργησε. Έτσι τα σωματεία που επιτελούν ένα τεράστιο εθνικό έργο, κατά γενική ομολογία όλων των πολιτικών όταν παραβρίσκονται στις εκδηλώσεις που οργανώνουν, έμειναν χωρίς τον παραμικρό πόρο, εκτός από το υστέρημα των μελών τους που έχουν μόνιμα μέσα στην καρδιά τους την Ελλάδα.

Η διοίκηση, λοιπόν, μέσω του αναβαθμισμένου, όπως ανακοινώνει η κυβέρνηση, υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, ζήτησε να οριστεί συνάντηση με τους αρμόδιους του υπουργείου Οικονομικών στην Αθήνα, ώστε να τεθεί το θέμα, πριν γίνουν άλλες κινήσεις, όπως η προσφυγή στη δικαιοσύνη. Στο σημείο αυτό πρέπει να τονισθεί ότι η διοίκηση της ΟΠΣΕ τα προηγούμενα χρόνια είχε κάνει σχετικές προετοιμασίες αναθέτοντας σε έγκριτους νομικούς να μελετήσουν το θέμα και να ετοιμάσουν τις προσφυγές, αρχικά στα ανώτατα δικαστήρια της χώρας και αν χρειασθεί, στα ευρωπαϊκά.

Η ηγεσία του υπουργείου οικονομικών δεν έχει βρει καιρό για μια συνάντηση και παρουσίαση της θέσης της, αν και της δόθηκε ικανό χρονικό περιθώριο καθώς είχε πολύ δουλειά με την τρόϊκα και τους δανειστές μας, το προηγούμενο διάστημα. Η κατάσταση αυτή, όμως, δεν μπορεί να συνεχιστεί. Όπως διαπιστώνεται και από τη σχετική αρθρογραφία, κυρίως στα ηλεκτρονικά μέσα, αλλά και τις δηλώσεις που γίνονται στα μέλη της διοίκησης της ΟΠΣΕ, από στελέχη προσφυγικών σωματείων σε όλη την Ελλάδα, υπάρχει κλίμα συνένωσης δυνάμεων και διεκδίκησης. Άλλωστε δεν πρόκειται για κάποια χάρη της κυβέρνησης προς το προσφυγικό στοιχείο της καθ ημάς Ανατολής, αλλά υποχρέωση της.

Πολλές χιλιάδες είναι τα μέλη των σωματείων σε όλη τη χώρα που απαιτούν λύση και ζητούν από τη διοίκηση της ΟΠΣΕ να κάνει κινήσεις. Η διοίκηση, όπως αναλυτικά προαναφέρθηκε, έχει αρχίσει τον αγώνα και δεν πρόκειται να σταματήσει πριν πετύχει την απονομή της δικαιοσύνης, που δεν είναι άλλη από την επανασύσταση του ΤΑΠΑΠ και κατανομή στα ανά τη χώρα προσφυγικά σωματεία των χρημάτων που δικαιούνται, για τη διατήρηση των ηθών και εθίμων και της παράδοσης.

Η παρουσία των πολιτικών( οι περισσότεροι δηλώνουν με περηφάνια την προσφυγική καταγωγή τους) στις εκδηλώσεις των σωματείων, οι δηλώσεις και τα συγχαρητήρια τους για το έργο που γίνεται με τις χορωδίες, τα χορευτικά, τις παραδοσιακές ενδυμασίες, τη μουσική και τα τραγούδια από τις αλησμόνητες πατρίδες και άλλα παρόμοια πολλά, που στο τέλος συνοδεύονται και με μια …γύρα καθώς παίζει το σαντούρι, το βιολί, το λαούτο, είναι ευπρόσδεκτη αλλά όχι αρκετή.

Πρέπει και οι πολιτικοί όλων των κομμάτων να ενώσουν τις δυνάμεις τους με αυτές της Ο.Π.Σ.Ε. και πολλών άλλων στελεχών, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος. Η επανασύσταση του ΤΑΠΑΠ. Η Ομοσπονδία, πάντως δεν θα κάνει πίσω και δεν θα διστάζει να αναφέρει ονόματα όσων ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους αλλά και όσων …ποιούν τη νήσσα!

Αφήστε μια απάντηση