You are currently viewing Αγώνας για να σωθεί το ιστορικό Λιβίσι (video)

Αγώνας για να σωθεί το ιστορικό Λιβίσι (video)

LIVISI-ES2

Ο αγώνας για να μην πραγματοποιηθούν τα σχέδια ανάπτυξης τουριστικής μονάδας στο ιστορικό ελληνικό χωριό Λιβίσι (τουρκ. Καγιακοϊ), που παραμένει χωριό φάντασμα μετά τη μικρασιατική καταστροφή συνεχίζεται με την ενημέρωση ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας, παρά τα ασφυκτικά περιθώρια αντίδρασης και την αντικειμενική δυσκολία του θέματος. Να μην ξεχνάμε ότι την ίδια ώρα που προσπαθεί να δημιουργηθεί μια πίεση στην Τουρκία για να μην ξεπουληθεί το Λιβίσι, η Ελλάδα έχει δείξει ήδη τον δρόμο, ξεπουλώντας με την σειρά της Προσφυγικά και άλλα μνημεία ώς οικόπεδα για τουριστική εκμετάλευση στο  ΤΑΙΠΕΔ για την αποπληρωμή του χρέους στους δανειστές της.

Livisi_sm

Η απόφαση του Τουρκικού Υπουργείου Πολιτισμού, ήταν ένα ξαφνικό σοκ για όλους μας ώστε οι προσπάθειες αντίδρασης να περιοριστούν σημαντικά. Η προκήρυξη για την ενοικίαση του Λιβισιού  (ο χώρος έχει κηρυχθεί αρχαιολογικός από το 2006)  για 49 χρόνια σε ιδιώτες για τη δημιουργία ξενοδοχειακής μονάδας, με επένδυση 10.5 εκατομμυρίων ευρώ και τη δημιουργία 300 κλινών στον ιστορικό χώρο, έληξε μόλις στις 23 Οκτωβρίου με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως έδειξαν ενδιαφέρον 2 επενδυτικές εταιρείες και αναμένεται το άνοιγμα των προσφορών.

Ο Σύλλογος Μακρηνών Λιβισιανών με την στήριξη της ΟΠΣΕ και των Μικρασιατικών Σωματείων  πήρε άμεσα την πρωτοβουλία ενημέρωσης της κοινής γνώμης στην Ελλάδα μέσω του τύπου αλλά και ενημερωτικών συζητήσεων, ενώ στην Τουρκία δημιουργήθηκαν  ομάδες υποστήριξης κυρίως από την Μάκρη (τουρκ. Φετιγιέ).  Υπάρχει ήδη μια σελίδα στο facebook Σώστε το Λιβίσι και μια σελίδα συγκέντρωσης υπογραφών που ζητά την απόσυρση της προκήρυξης.

LIVISI-ES3

Το Ελληνικό ICOMOS που είναι ο τεχνικός σύμβουλος της UNESCO για θέματα προστασίας και ανάδειξης ιστορικών μνημείων και τόπων, αντέδρασε και απέστειλε επιστολή προς το Τουρκικό ICOMOS, χωρίς όμως αποτέλεσμα καθώς το Τουρκικό τμήμα  του διεθνούς οργανισμού για άλλη μια φορά δεν συνεργάζεται για την εξεύρεση  αποδεκτών λύσεων  ήπιας πολιτιστικής ανάπτυξης και όχι μόνο τουριστικής και μάλιστα μέσα στον ιστορικό χώρο αλλοιώνοντας τον παραδοσιακό χαρακτήρα του οικισμού.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Μακρηνών Λιβισιανών Δέσποινα Δαμιανού, επικ. καθηγήτρια ΔΠΘ, μιλώντας στο Δίκτυο Μικρασιάτης, εξέφρασε την αγωνία όλων απογόνων από τη Μάκρη και το Λιβίσι, για την έκβαση του διαγωνισμού και δήλωσε ότι θα αγωνιστούν έστω και κάτω από δύσκολες συνθήκες, να αποτρέψουν τα σχέδια του Τουρκικού Υπ. Πολιτισμού.  Οι Τούρκοι τόνισε η κα Δαμιανού για πολλά χρόνια εκμεταλεύτηκαν τουριστικά  το ελληνικό χωριό-φάντασμα, δημιουργήθηκε γύρω από αυτό μια κορεσμένη πια τουριστική ζώνη, αλλά άφησαν τον ίδιο τον οικισμό χωρίς καμία συντήρηση με αποτέλεσμα να κινδυνεύει άμεσα. Αυτό που χρειάζεται  το Λιβίσι δεν είναι ξενοδοχείο μέσα στον οικισμό αλλά προγράμματα προσεκτικής συντήρησης του ώστε να αντέξει ο οικισμός και να αναδειχθεί ως ένα κομμάτι της κοινής ιστορίας των δύο λαών. Είχαμε μια πρώτη ανοιχτή συζήτηση στη βιβλιοθήκη της Ενωσης Σμυρναίων , με ομιλητή τον  κο Κώστα Κατσιγιάννη (διπλωματούχος πολιτικός Ε.Μ.Π. μηχανικός, πρώην γεν. διευθυντής του ΕΟΤ) που γνωρίζει καλά το Λιβίσι, ενώ διαβάστηκε κείμενο του κ. Νίκου Αγριαντώνη αρχιτέκτων -τ. πρόεδρου του ελληνικού τμήματος του ΙCOMOS και θα ακολουθήσει και νέα αυτή τη φορά σε συνεργασία με τους Μικρασιάτες του Αιγάλεω και θα συνεχίσουμε την ενημέρωση κάνοντας το ιστορικό μας χρέος για το Λιβίσι.

ΔΠ

 

 

 

 

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

  +  49  =  56