Αγιος Βουκόλος Σμύρνης: Προσβολή και βεβήλωση του ιστορικού ναού

You are currently viewing Αγιος Βουκόλος Σμύρνης: Προσβολή  και βεβήλωση του ιστορικού ναού

Την έντονη αντίδραση του Ελληνισμού προκάλεσε η διοργάνωση πάρτι με ηλεκτρονική μουσική μέσα στον ναό του Αγίου Βουκόλου στη Σμύρνη.

Ανακοίνωση ΥΠΕΞ

Το ελληνικό ΥΠΕΞ με ανακοίνωσή του τονίζει ότι το πάρτι συνιστά προσβολή και βεβήλωση ενός ιστορικού μνημείου, τον Αγιο Βουκόλο Σμύρνης.

«Καταδικάζουμε απερίφραστα τη διοργάνωση πάρτι με ηλεκτρονική μουσική εντός του ιστορικού ελληνορθόδοξου Ιερού Ναού του Αγίου Βουκόλου στη Σμύρνη, ο οποίος χρησιμοποιείται από τις τουρκικές Αρχές ως χώρος φιλοξενίας πολιτιστικών εκδηλώσεων», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών προσθέτοντας στη συνέχεια… «Η διοργάνωση πάρτι συνιστά προσβολή και βεβήλωση ενός ιστορικού μνημείου που στο παρελθόν υπήρξε χώρος θρησκευτικής λατρείας». 

«Καλούμε την τουρκική κυβέρνηση να πράξει τα δέοντα ώστε να αποδίδεται ο απαιτούμενος σεβασμός στην πολιτιστική, ιστορική και θρησκευτική κληρονομιά όλων των θρησκειών στην επικράτειά της», υπογραμμίζει το ΥΠΕΞ.

Ο Αγιος Βουκόλος Σμύρνης

Ο συγκεκριμένος ναός είναι ιστορικής αξίας και η ιδιοκτησία του είναι στα χέρια του δήμου. Πολλές φορές  έχει παραχωρηθεί στην Μητρόπολη Σμύρνης για λειτουργίες ενώ μέσα στην εκκλησία έχουν γίνει πολλές σοβαρές εκθέσεις. Για πρώτη φορά, ο ιερός ναός παραχωρήθηκε για πάρτι, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Ορθόδοξης κοινότητας της Σμύρνης.

Ο ναός του Αγίου Βουκόλου Σμύρνης, γνωστός και ως Άη Βούκλας βρίσκεται στη λαϊκή συνοικία του Μπασμανέ στη Σμύρνη και είναι αφιερωμένος στον πρώτο επίσκοπο Σμύρνης. Η ιστορική του σημασία είναι μεγάλη αφού οικοδομήθηκε από την ελληνική κοινότητα της Σμύρνης το 1886. Σύμφωνα με αρκετές αναφορές εικάζεται πως ήταν η μοναδική ρωμαίικη εκκλησία που διασώθηκε από την καταστροφή το 1922.

Συγγνώμη από το Δήμαρχο Σμύρνης

Μετά τις αντιδράσεις ήρθε η συγγνώμη από τον Δήμαρχο Σμύρνης Τουντς Σογέρ, ο οποίος σε επικοινωνία του με τον πρόεδρο της Ορθόδοξης Κοινότητας Σμύρνης, εξέφρασε τη λύπη του για το πάρτι στον ιστορικό ναό, ωστόσο διαβεβαίωσε πως η εκδήλωση δεν είχε να κάνει με τον δήμο. 

Το θέμα προκάλεσε και τις επικρίσεις του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, καθώς ο δήμαρχος προέρχεται από τις τάξεις των κεμαλιστών του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος. Ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Χαμζά Νταγ, έκανε λόγο για απαράδεκτη ασέβεια προς έναν ναό ανεξαρτήτως πίστης, ενώ ο επικεφαλής της τοπικής οργάνωσης του κόμματος τόνισε ότι η εκκλησία του Αγίου Βουκόλου δεν έχει προσβληθεί ποτέ έτσι.

Αφήστε μια απάντηση