του ανταποκριτή ΑΠΕ Σ. Χατζημανώλη
Ο ρόλος των Αυστραλών “στη μαύρη εποχή της Γενοκτονίας των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων” ήταν το θέμα του 4ου ετήσιου συνεδρίου του οργανισμού “Επιστροφή στην Ανατολία”, που έγινε στη Μελβούρνη.
Πρώτος ομιλητής ήταν ο Δρ Παναγιώτης Διαμάντης, λέκτορας Μελετών Γενοκτονιών στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Σίδνεϊ, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορία του ζεύγος Σίντνεϊ και Τζόις Νανκιβελ Λοκ (Joice NanKivell Loch). Από το 1922 μέχρι το τέλος της ζωής τους, και οι δυο τους αφιερώθηκαν στην εδραίωση κι την ανάπτυξη ενός προσφυγικού οικισμού στη Μακεδονία, την Ουρανούπολη Χαλκιδικής.
Στη συνέχεια, ο Nicholas Al-Jeloo, Ασσυριανής καταγωγής, μεταπτυχιακός φοιτητής από το Σίδνεϊ, ανέπτυξε το ιστορικό της Συμμαχικής στρατιωτικής αποστολής “Ντανστερφορς” (Dunsterforce). Πρόκειται για σώμα του Βρετανικού στρατού (το οποίο είχε και αρκετούς Αυστραλούς ανάμεσά του), που φέρεται να έσωσε από τους Τούρκους περίπου 40.000 Ασσύριους και Αρμένιους το καλοκαίρι του 1918.
Κατά τη φυγή Ασσυρίων και Αρμενίων από τις πατρογονικές εστίες τους, γύρω από τη λίμνη Ούρμια (Urmia) στο βορειοδυτικό Ιράν, οι Αυστραλοί και άλλοι στρατιώτες της δύναμης Dunsterforce πολέμησαν κι έσωσαν δεκάδες χιλιάδες αμάχους.
Τρίτος ομιλητής ήταν ο Βίκεν Μπαμπκένιαν (Vicken Babkenian), συνεργάτης του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Σπουδών Ολοκαυτώματος και Γενοκτονίας (Australian Institute for Holocaust and Genocide Studies), στο Σίδνεϊ. Ο Αρμενικής καταγωγής ομιλητής ανέπτυξε το θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας που έστειλε ο πληθυσμός της Αυστραλίας στους άπορους επιζώντες των γενοκτονιών που είχαν βρει καταφύγιο σε Ελλάδα, Συρία και Σοβιετική Αρμενία. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως μόνο το 1922, η Αυστραλία έστειλε βοήθεια ύψους 100.000 δολαρίων σε μορφή τροφής, ρουχισμού και χρημάτων.
Βασικός ομιλητής ήταν ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αυστραλίας Ντέιβιντ Τρίλορ (David Treloar), μικρότερος γιος του Τζορτζ Ντιβάιν Τρίλορ (George Devine Treloar). Μέσα από τις φωτογραφίες και τις επιστολές του πατέρα του, ανέπτυξε το ιστορικό του έργου του Ύπατου Αρμοστή για τους Πρόσφυγες της Κοινωνίας των Εθνών (League of Nations High Commissioner for Refugees). Ο νεότερος Treloar διηγήθηκε την ιστορία του Συνταγματάρχη Treloar που έσωσε από την πείνα και τις αρρώστιες περίπου 108.000 επιζώντες της Ελληνικής Γενοκτονίας.
Στο τέλος του Συνεδρίου, η πρόεδρος του οργανισμού “Επιστροφή στην Ανατολία”, Σοφία Κοτανίδου, απένειμε αναμνηστικά στους ομιλητές.
Μεταξύ αυτών που παρακολούθησαν το συνέδριο ήταν οι πολιτειακοί βουλευτές Τζένη Μικάκου και Γιάννης Πανταζόπουλος, η δήμαρχος Μόρελαντ Στέλλα Καρυοφιλλίδη, η δήμαρχος Γουίτλεσει, Μαίρη Λάλιου, η δημοτική σύμβουλος του Γουίτλεσει Κρις Παυλίδου, ομογενείς καθώς και αντιπρόσωποι των παροικιών των Ασσυρίων, των Αρμενίων και των Εβραίων. Χρέη τελετάρχη εκτέλεσε η κα. Δέσποινα Πουρσανίδου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ