Αφιέρωμα στον Ν.Κούνδουρο

1922-tainia

Εκθεση-αφιέρωμα στον Νίκο Κούνδουρο οργανώνεται από το Μουσείο Μπενάκη, την Ταινιοθήκη της Ελλάδος και το Μουσείο Γουναρόπουλου.

Η έκθεση, που ονομάστηκε από τον ίδιο τον Νίκο Κούνδουρο, stop carre, με την ελπίδα πως ο αναγνώστης θα θελήσει να πατήσει κάποιο αόρατο κουμπί και να βάλει σε κίνηση τις εικόνες που παρουσιάζονται ακίνητες στους τοίχους ενός φιλόξενου μουσείου, πραγματοποιείται στο Μουσείο Μπενάκη, ενώ το συνολικό αφιέρωμα στο μεγάλο καλλιτέχνη θα γίνει σε τρεις χώρους στην Αθήνα (Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Μουσείο Μπενάκη και Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου).

Η έκθεση stop carre φιλοξενεί φωτογραφίες επεξεργασμένες, έτσι ώστε, ξεπερνώντας το αρχικό μέγεθος των 35mm του κινηματογραφικού negatif, να αποτελούν αυτόνομα έργα φωτογραφικής τέχνης.

Στο Μουσείο Μπενάκη, η έκθεση stop carre άνοιξε την Παρασκευή και θα διαρκέσει έως και 6 Δεκεμβρίου 2009, ενώ στο πλαίσιο του αφιερώματος θα προβληθούν για πρώτη φορά τρεις ταινίες του Νίκου Κούνδουρου, βασισμένες σε κλασικά θεατρικά έργα.

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος διοργανώνει, με αφορμή την έκθεση φωτογραφιών stop carre, ένα κινηματογραφικό αφιέρωμα στην ασπρόμαυρη περίοδο του δημιουργού, που θα διαρκέσει από την 1η έως τις 31 Δεκεμβρίου 2009.

Η έκθεση στο Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου θα περιλαμβάνει, εκτός από τις φωτογραφίες, και κοστούμια από έργα του Νίκου Κούνδουρου, καθώς και προβολές ταινιών, κάποιες από τις οποίες παρουσιάζονται για πρώτη φορά στo πλαίσιο του αφιερώματος. Η συγκεκριμένη έκθεση θα διαρκέσει από 25 Νοεμβρίου 2009 έως 16 Ιανουαρίου 2010.

Την έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη συνοδεύει ένα λεύκωμα, αφήνοντας την επιλογή του θεατή να προεκτείνει τον χρόνο μιας σχετικά σύντομη επίσκεψης στο μουσείο, ξαναβρίσκοντας μέσα από τις σελίδες ενός βιβλίου το φανταστικό ταξίδι της εικόνας παγιδευμένης από τα μικρά ή μεγάλα συμβατικά σχήματα

Ο Νίκος Κούνδουρος, ευχαρίστησε τους φίλους του που τον βοήθησαν, όπως είπε, να νοικοκυρευτεί και να καταθέσει μπροστά σε όλους τους θεατές τα κατακερματισμένα κομμάτια της ζωής του στον κινηματογράφο.

Πηγή: ΑΠΕ

Ο Νίκος Κούνδουρος είναι ο σκηνοθέτης της ταινίας “1922 Η καταστροφή της Σμύρνης”

Ταινία που αναφέρετε στην πυρπόληση και καταστροφή της Σμύρνης της Μικράς Ασίας και την γενοκτονία των Ελλήνων κατοίκων της, στις 14 Σεπτεμβρίου 1922, από τους νεότουρκους του κεμάλ, με σκοπό την ίδρυση του σύγχρονου τουρκικού κράτους. Η ταινία βασίστηκε σε αυθεντικές μαρτυρίες από το μυθιστόρημα «Το νούμερο 31328» του Ηλία Βενέζη και στην οποία απαγόρευσαν την προβολή της στις κινηματογραφικές αίθουσες. Μια ταινία που όχι μόνο κατέγραψε τη βαρβαρότητα των Νεοτούρκων, αλλά ανέδειξε και την Ελλαδική νοοτροπία των Νεοελλήνων να συγκαλύπτουν για λόγους σκοπιμότητας τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικρασίας

Η ταινία θα προβάλεται σε λίγες μέρες μέσα από το κανάλι mikrasiatis web tv

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

  +  28  =  29