Αφιέρωμα στο Σμυρνιό ζωγράφο Γιώργο Προκοπίου

Εκδήλωση για τον ζωγράφο
Γεώργιο Προκοπίου

Εκδήλωση – αφιέρωμα στο μεγάλο Σμυρνιό ζωγράφο Γεώργιο Προκοπίου οργανώνει η ΄Ενωσι Σμυρναίων. Θα μιλήσουν η φιλόλογος Κλαίρη Προκοπίου, ο καθηγητής της Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο κ. Προκόπης Παπαστράτης και ο καθηγητής                     Μορφολογίας του Ε.Μ.Π. κ. Γεώργιος Προκοπίου.


O ζωγράφος και φωτογράφος Γεώργιος Προκοπίου (Μπουρνόβας Σμύρνης 1876 – Ελληνο-αλβανικό μέτωπο 1940) υπήρξε ένας σπουδαίος δάσκαλος της Νεοελληνικής Τέχνης, ο οποίος απαθανάτισε με το χρωστήρα του και το φωτογραφικό του φακό σημαντικές ιστορικές στιγμές της Ελλάδας και σαγήνευσε την προπολεμική κοσμική κοινωνία της Σμύρνης και της Αθήνας.
Η καλλιτεχνική δραστηριότητα του Γιώργου Προκοπίου δεν περιορίστηκε όμως μόνο στη ζωγραφική. Είχε επεκταθεί και στο πεδίο του κινηματογράφου. Ήταν από τους πρώτους οπερατέρ του πολέµου που µε τη σκηνοθετική όραση ενός ζωγράφου κινηματογράφησε την πολεµική και πολιτική Ιστορία του ελληνισμού από τα 1919 ως τα 1926 και, κυρίως, τη μικρασιατική εκστρατεία και Καταστροφή.
Η συμμετοχή του Γ. Προκοπίου, στα εθνικά γεγονότα της εποχής του και τελικά η θυσία της ίδιας του της ζωής στον πόλεµο της Αλβανίας, αναγνωρίστηκε τιµητικά από τις ελληνικές κυβερνήσεις, πριν και μετά το θάνατό του.

Βιβλιοθήκη Ενώσεως Σμυρναίων
(οδός Καρύτση 3, Αθήνα, γ΄ όροφος)
Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου, ώρα 19.00

 

To Διοικητικό Συμβούλιο της Ενώσεως Σμυρναίων

σας προσκαλεί τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012, ώρα 19.00, στη Βιβλιοθήκη του Σωματείου  (οδός Καρύτση 3, Γ΄ όροφος, Αθήνα) σε εκδήλωση αφιέρωμα στο Σμυρνιό Ζωγράφο  Γεώργιο Προκοπίου.

Θα μιλήσουν
η φιλόλογος κ. Κλαίρη Προκοπίου,
ο καθηγητής της Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο κ. Προκόπης Παπαστράτης και ο καθηγητής  Μορφολογίας του Ε.Μ.Π. κ. Γεώργιος Προκοπίου.

Είσοδος Ελεύθερη για το κοινό

Από το ΔΣ της Ενώσεως Σμυρναίων/ 2α Ιανουαρίου 2012

 

[mappress mapid=”12″]

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

8  +  2  =