You are currently viewing Αφιέρωμα στο μουσουργό Β.Νόνη στα Μελίσσια

Αφιέρωμα στο μουσουργό Β.Νόνη στα Μελίσσια

mel1

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 13 Ιουνίου 2015 στις 20.00 το 4ο Φεστιβάλ Βυζαντινών Χορωδιών αφιερωμένο στον εξαίρετο μουσουργό βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής  Β. Νόνη με ύμνους και τραγούδια»

που διοργάνωσε η Ένωση Μικρασιατών Μελισσίων και συνέχισε την προσπάθεια, η εν λόγω εκδήλωση να καθιερωθεί σαν θεσμός στο Δήμο Πεντέλης, καθώς πέρυσι, είχε πραγματοποιηθεί στον ίδιο χώρο με επιτυχία το 3ο Φεστιβάλ Βυζαντινών χορωδιών. Η Πρόεδρος της Ένωσης Μικρασιατών κα Κ. Θεοφιλίδου-Δημητράκη απηύθυνε χαιρετισμό και ευχαρίστησε δημόσια τον ειδησεογραφικό ιστότοπο enyporgafa.gr που τον χειρίζεται ο δημοσιογράφος κος Θάνος Σταθόπουλος για την εξαιρετική προβολή που έκανε για τη παραπάνω εκδήλωση όσο και την κ. Θεοδοσία Αντωνέλλου δημοσιογράφο στο Ραδιοφωνικό Σταθμός της Εκκλησίας της Ελλάδος για την εμψύχωση την προβολή και την ηθική υποστήριξη.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη ζωή και το έργο του εξαίρετου μουσουργού κυρ. Βασίλη Νόνη στον οποίο ήταν και αφιερωμένο το 4o Φεστιβάλ Βυζαντινών Χορωδιών

Από τους σημαντικούς εκπροσώπους της βυζαντινής μουσικής στις ημέρες μας, ο διακεκριμένος πρωτοψάλτης, χοράρχης , μουσικοδιδάσκαλος και δεξιοτέχνης στο κανονάκι Βασίλης Νόνης γεννήθηκε στο Πορτοχέλι Αργολίδος το 1937  πέθανε την 1η Αυγούστου 2010 ημέρα Κυριακή το πρωί από ανακοπή της καρδιάς στα 73 του χρόνια .

Υπήρξε διακεκριμένος δάσκαλος βυζαντινής μουσικής, είχε τη τύχη να έχει δάσκαλο το Σίμωνα Καρρά. Με τη σειρά του έδωσε τα φώτα της τέχνης του στους μαθητές του και εργάστηκε άοκνα για τη διάδοση της βυζαντινής μουσικής. Ως πρωτοψάλτης διηύθυνε Βυζαντινή χορωδία από το 1970, ενώ ως δημιουργός είχε συνθέσει πρωτότυπα μουσικά έργα που άλλα έχουν εκδοθεί και άλλα όχι. Παρουσίασε σε πρώτη εκτέλεση τα τραγούδια του Μακρυγιάννη και τον Θούριο του Ρήγα Φεραίου. Ασχολήθηκε και με το δημοτικό τραγούδι, διηύθυνε δική του ορχήστρα και χορωδία και εργάσθηκε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ επί 20 χρόνια ως παραγωγός παρεμφερών εκπομπών.

Στην τηλεόραση εμφανίστηκε από τα πρώτα της βήματα, διευθύνοντας δικό του μουσικό σχήμα με προγράμματα από τις περιοχές Μ. Ασίας, Νήσων, Πελοποννήσου, Κύπρου, Μακεδονίας , Θεσσαλίας και Σκύρου.

Με το μουσικό του συγκρότημα έλαβε μέρος σε πολλές συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

 

Είναι γνωστές οι έρευνες αλλά και η εμμονή του στην μη αλλοίωση του τοπικού ύφους, στην αισθητική της παραδοσιακής μουσικής και στον τρόπο ερμηνείας, που προσέδωσαν στην όλη του προσπάθεια αξιοσημείωτη καλλιτεχνική βαρύτητα. Η επιμονή του στην ποιότητα και την αισθητική μουσική αρτιότητα χαρακτήριζε όλη τη δημιουργική του διαδρομή. Αξιομνημόνευτο δείγμα τούτης της θέσης του απέναντι στη μουσική αποτελεί μεταξύ άλλων η ηχογράφηση του cd αναφοράς “Ανέσπερον Φως” υπό την επιμέλεια στην παραγωγή του Νίκου Διονυσόπουλου.
Στο Φεστιβάλ πήραν μέρος οι χορωδίες:

«Ύμνος και Παράδοση», υπό τη διεύθυνση του κ. Χαρίτωνα Γραικού.

mel2

« Ο Γυναικείος Βυζαντινός Χορός» υπό τη διεύθυνση της κ. Μύριαμ Μαρίνου.

mel3

«Άγιος Τρύφων» υπό τη διεύθυνση του κου Μανόλη Α. Χανιώτη

mel4

Το κοινό που είχε κατακλύσει την αίθουσα απόλαυσε ύμνους και παραδοσιακά τραγούδια σε καταγραφή Βασίλη Νόνη.

 

Το πρόγραμμα άνοιξε με τη Χορωδία «Ύμνος και Παράδοση», η οποία ερμήνευσε εκκλησιαστικούς ύμνους σε καταγραφή Βασ. Νόνη. Ακολούθησε «Ο Γυναικείος Βυζαντινός Χορός» με εκκλησιαστικούς βυζαντινούς ύμνους και στη συνέχεια ο «Άγιος Τρύφων»

και η εκδήλωση έκλεισε με τις τρείς χορωδίες να τραγουδούν παραδοσιακά τραγούδια του Βασ. Νόνη με τη συνοδεία ορχήστρας από τον Μανόλη Χανιώτη στο λαούτο, τον Ανδρέα Χανιώτη στο Βιολί, την Χριστίνα Χανιώτη στο Τουμπελέκι, και τον Δημήτρη Τζημώκα στο σαντούρι.

Ακούσθηκαν ηχογραφημένες συνεντεύξεις του αείμνηστου δασκάλου στο Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος και στο Γ’ Πρόγραμμα της ΕΡΑ καθώς και τηλεοπτική συνέντευξη του στην ΕΡΤ το 1988

Για τη προσωπικότητα του Βασίλη Νόνη, μίλησε επίσης συγκινημένη η κα Ευγενία Σπυροπούλου π. παραγωγός εκπομπών στο Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος 89.5FM μέσα από προσωπικές μνήμες που είχε βιώσει ως φίλη, συνεργάτης και χορωδός του.

Το σωματείο τίμησε με έπαινο τους μαέστρους .

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

8  +    =  9